2024. 10. 10. csütörtök

Gedeon
1 EUR 400 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » Megjelent az EHETŐ ERDŐ

Megjelent az EHETŐ ERDŐ

Melyik az a gyümölcs, ami minden parkban terem, mégis Iránból importálják? Hogyan lesz
izgalmas fogás a salátaboglárkából? Milyen íze van a hagymaszagú kányazsombornak?
Az EHETŐ ERDŐ című kötet 45 vadon gyűjthető, a lehető legtisztább forrásból származó
növényen keresztül adja át azt a majdnem feledésbe merült tudást, amellyel bárki sokkal
közelebb kerülhet a természethez. Az erdő és a mező kincsei ugyanis nemcsak fenntartható
forrásból származnak, szezonálisak és bárki számára elérhetők, de elképesztően finomak is!
Az exkluzív megjelenésű kötet minden, a természetre és a gasztronómiára nyitott olvasó
kincse lesz, hiszen a gyönyörű fotókkal illusztrált könyvből a növények felismerése, gyűjtése
és feldolgozása is elsajátítható.
A két szerző, Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára „dzsindzsász”, azaz vadnövény-
gasztronómiával foglalkozó újságíró számtalan gyűjtési és feldolgozási trükköt, gyűjtési
naptárt, lelőhelyre vonatkozó információt és receptet oszt meg a könyvben.
Fenntarthatóság a legmagasabb fokon
Aki kirándulás közben, a saját kedvére és a családjának gyűjt ehető növényeket, nem csak a
testével, hanem a lelkével és a környezettel is jót tesz! A természetben töltött idő
bizonyítottan gyógyító hatással van ránk. A növények megismerésével, a felvillanyozó
gasztronómiai kalandokkal pedig közelebb is kerülünk hozzá és a gyomrunkon keresztül
fedezzük fel, hogy mekkora értékeket rejt – vallják a kötet szerzői. Márpedig ha jobban
megszeretjük, akkor jobban is óvjuk, hogy az utódainknak is megmutathassuk a saját
bőrünkön és tányérunkon megtapasztalt csodát.
Értékmentés: elődeink öröksége mára luxus lett, de olyan luxus, ami bárki számára
elérhető
Az etnobotanika tudománya elődeink végtelenül gazdag és bölcs tudását kutatja, hiszen ahogy
az ember kezdett eltávolodni a természettől, úgy a növények hétköznapi ismerete is egyre
jobban kopott. A gasztronómiai szakemberek már évekkel ezelőtt felfigyeltek a vadon termett
növények nyújtotta fantasztikus lehetőségekre. Az EHETŐ ERDŐ-vel viszont mostantól
bárki, a saját kosarával elindulva, a saját konyhájában próbálhatja ki a különleges, rendkívül
értékes alapanyagokat – amelyekért csak kíváncsisággal és jóleső fáradtsággal kell fizetni.
Az EHETŐ ERDŐ bemutatóján Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere
mondott köszöntőt. A városvezető hangsúlyozta: a könyv segítségével az aktív turizmus
mellett az erdők megismerésére is lehetőség nyílik, olyan ismeret révén, ami az elődeinknek
birtokában volt. Lehetőség lesz visszanyúlni a természet tiszta és eredeti, rendelkezésre álló
alapanyagaihoz.
Az EHETŐ ERDŐ sajtóbemutatójának a Lillafüredi Palotaszálló adott otthont. A Palotaszálló
munkatársai kiemelten fontosnak tartják és büszkén hirdetik a varázslatos környezetét is:
hittel és felelősséggel vallják, hogy a „Bükk a kertjük” – éppen ezért kiemelt támogatói voltak
a kötetnek.

Hasonlóképpen, mint az ÉSZAKERDŐ Zrt., amely az anyagi támogatáson túl „ehető”
segítséget is nyújtott, hiszen a sajtóbemutató ízelítőjének alapanyagai is a területükről
származnak.
Az erdei alapanyagok iránt elkötelezett séf, Bózsó István az alkalomhoz illő falatkákkal
segített bemutatni, hogy milyen varázslatos is az EHETŐ ERDŐ:
1. Erdei vaul-au-vent variációk
– vadfűszeres vajkrém (podargafű, csabaíre vérfű)
– vaddisznópástétom csalánmaggal
– mogyorós hólyagfa hummusz szurokfűvel
2. Bükki kosárkák
– füstölt pisztráng mousse, medvehagymabimbós vinegrette
– erdei pestoscaprese
3. Szarvaskői kézműves sajtok vegyes erdei chuntey-val
(som, kányabangita, barkócaberkenye)
4. Desszertek
– pohárkrém erdei lekvárral, szamócás szórócukorral, fenyőrögykaviárral
– erdőmester szelet: bükkmakk lisztes piskóta, vackoros, borbolyás, bodzás erdei
krém, fenyőrügyszirupos glazúr, galajkakaós krémmel, levélmintás roppanóssal
– medvehagymás, fetás pogácsa

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Tejszínes, gombás csirkemell
Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 15 dkg gomba, 1,5 dl (főző)tejszín, 1 kanál keményítő 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, kakukkfű, kb. 2 dkg…

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz
Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés

Napi rejtvény

Lorem Ipsum

Is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an

Tovább »
Hirdetés

Horoszkóp

Horoszkóp

Mérleg (09.24.- 10. 23.)
A Hold és a Vénusz változatos kapcsolatrendszert és óriási forgalmat ígér a társasági élet területén. Stabil párkapcsolatodban felkavarodik az állóvíz. Szükség van a Mérleg optimizmusára és intelligenciájára, hogy a valódi és fontos dolgokat elkülönítse a valódit csak állítóktól. Lesz feladatod bőven. Az biztos, hogy bölcsebben zárod a hetet, mint ahogyan nyitod. Üzenet: “Nincsen harang, aminek a nyelve csak az egyik oldalra leng ki. Kis öröm, kis bánat, nagy öröm, nagy szomorúság mindig együtt jár.” (Popper Péter)

Összes csillagjegy »