2025. 05. 11. vasárnap

Ferenc

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » Már nem éri meg helyben fagyit készíteni a cukrászdáknak
XrgjEAx8

Már nem éri meg helyben fagyit készíteni a cukrászdáknak

Alternatív megoldásokat keresnek a vendéglátóhelyek

Az energiaválság és az infláció együttes erővel kényszerítette térdre a teljes vendéglátóipart, a nehéz gazdasági helyzet elől pedig a cukrászdák sem tudtak menekülni. Helyben fagylaltot készíteni ma már rizikós vállalkozás, és egyre többen ismerik fel, hogy külső forrásból jóval költséghatékonyabb fagylaltot árulni, ráadásul így a szolgáltatás minőségén is nagyságrendekkel lehet javítani. Mindeközben a vásárlók is egyre tudatosabbá válnak, a drágulás miatt joggal várják el, hogy minőségi termékeket fogyasszanak.

2023-ra eljutottunk oda, hogy a fagylaltkészítés önerőből rendkívül nehezen megtérülő befektetés lett, és a legtöbb cukrászda számára fenntarthatatlan. Kevesen tudják, de a fagylaltgyártás nagyságrendileg ötezer kilogramm, azaz megközelítőleg 125 ezer gombóc értékesített mennyiségnél válik nullás elszámolásúvá, ami hatalmas tétel.

Tuza Gyula, értékesítési vezető az okokat részletezve arról beszélt, a cukrászdák helyzetét nehezíti, hogy sokan nem veszik figyelembe a fagylaltgyártás esetén fellépő költségeket, ahol nem csak egy bolti eladói területet és egy háttértárolót kell kialakítani, hanem a gyártáshoz szükséges üzemrészt is.

„Ebben az üzemben meg kell felelni a hatályos élelmiszerbiztonsági jogszabályoknak. Minőségbiztosítási rendszert kell kialakítani, a gyártott termékek nyomon követhetőséget biztosítva, az esetleges reklamációk kivizsgálásához. Emellett komoly kiadást jelentenek a mindennapi működtetéshez szükséges megfelelő végzettséggel rendelkező személyek bér és járulékköltségei, amik a szezonális munkavállalás miatt magasabbak, mint akinek egész éves munkát tudnak biztosítani a cégek” – mutatott rá a szakember.

Mint fogalmazott, az alapanyagok készletezése majd a késztermékek tárolása is beruházást igényel. Ehhez jönnek hozzá az egekbe szökő rezsiárak, valamint az, hogy folyamatos innováció szükséges mind a termékek, mind a géppark tekintetében annak érdekében, hogy ne veszítsék el a cukrászdák, egyedi fagylaltgyártók a vásárlóikat. Mindezek alapján kijelenthető, hogy magas az anyagi megtérülés kockázata a fagylalt manufakturális gyártásának.

Tudatosabbak a vásárlók

Tuza Gyula szerint ma már egyre több cukrászda ismeri fel, hogy külső forrásból jóval költséghatékonyabb fagylaltot árulni, ráadásul így a szolgáltatás minőségén is nagyságrendekkel tudnak javítani.

„A vásárlók is egyre tudatosabbak, a fagylalt drágulásával joggal várják el, hogy minőségi termékeket fogyasszanak. A mai fagylaltoknál a minimum, hogy tartalmazzanak valódi gyümölcsöket, csokoládét, vagy egyéb textúrákat és nem mellékes, hogy egyre szélesebb réteg keresi a hozzáadott cukrot, laktózt, vagy glutént nem tartalmazó termékeket. Ezek gyártása pedig szakképzett munkaerőt és elhivatott szakember gárdát, felkészült üzemet kívánnak meg” – mondta Gyula, majd hozzátette, habár nehéz a helyzet, a szakma bizakodva tekint a jövőbe, mert nincs, olyan élethelyzet, amit a fagylalt, azaz a desszertek királynője ne tehetne jobbá. A mi cégünk ezért folyamatosan fejleszti technológiáját, logisztikai szolgáltatásaikat, hogy partner hálózatuk lefedettsége az ország minden szegletébe elérjen, így mindenki minőségi fagylalthoz juthasson.

A cég a társadalmi felelősségvállalást is rendkívül fontosnak tartja, és hisz abban, hogy a fagyi mosolyt csal mindenki arcára, ezért a Fagyizz Egy Mosolyért májusban! kampány során 2023. május 1. és 31. között minden kiló fagyi után 25 forintot adományoz a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!