2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

II. Gömöri Hagyományőrző Napok

ELFELEDETT ŐSI MAGYAR BOROK KONFERENCIÁJA SÉTÁLÓKÓSTOLÓVAL

A gömöri tájegység alapvetően agráriummal foglalkozó, hátrányos helyzetű kistérségben fokozott figyelmet fordít az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje valamint a Hunor Lovas Sport és Szabadidős Egyesület a bor és gasztronómiai kultúrára, a lovas turizmusra és a kézműves hagyományok ápolására. Ezért másodízben szervezik meg a Gömöri Hagyományőrző Napokat 2022. március. 19-20-án Kazincbarcikán, a Don Bosco Sportközpontban, melynek idei témája az ősi magyar szőlőfajtákból készült borok, a hozzájuk illő galambételek.

A kétnapos rendezvény középpontjában a régi magyar szőlőfajtákból készült borok állnak, amelyek a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében fejlesztett kárpát-medencei ősi fajták állományából kerültek újra termesztésbe. Többek között a csókaszőlő, laska, fehér bakator, piros bakator, tihanyi kék, tarcali kék, arany sárfehér, balafánt, budai zöld, cserszegi fűszeres, fehér góhér, juhfark, kéknyelű, ezerjó, furmint, hárslevelű, kadarka, szerémi zöld, turán egy olyan évezredes szőlészeti és borászati kultúra, egy olyan sajátos bor ízvilág megtestesítői, amelyek a Kárpát-medencén kívül a világ más tájain nem lelhetők fel. Szakmai előadásokon mutatjuk be a régi magyar szőlőfajták történetét, termesztési tapasztalatait, az előállított termékek értékesítési lehetőségeit, turizmusra gyakorolt kedvező hatását többek között Szentesi József borász, Andok György a régi gömöri borkultúra tudományos kutatója, valamint a helyi szakértők bevonásával.

A gasztronómiai turizmust fellendítő lehetőségként szeretnénk bemutatni a régi magyar szőlőfajtákból készített borokat, valamint ízvilágukhoz illő, legősibb szárnyasunkból, a galambból készült ételeket. A rendezvény fő attrakciója a 2022.03.19-i szombat esti sétálókóstoló, amely a szélesebb közönség számára is nyitott. Itt neves pincészetek mellett, helyi értékeket bemutató kistermelőket is bemutatunk,- méz, szörpök, lekvárok – érzékeltetve a vidék vitalitását! A programot számos kísérőrendezvény is kiegészíti, gyermek- és családi programokkal.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Igent mondott a kockázatra egy borsodi esküvőiruha-szalon tulajdonosa, aki a működés több adózási szabályát is felrúgva szolgálta ki ügyfeleit. Nem le…
„Kétkezes kapaszkodó”
Több mint ezer hamis játékkonzollal pakolták plafonig azt a kamiont, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyul…