2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Új időpontban, de mégis lesz Kocsonyafesztivál Miskolcon

Az idén is megtartják a szokásos gazdag, színes kulturális és gasztronómiai programkínálattal Magyarország legnagyobb belépődíj-mentes fesztiválját, a Miskolci Kocsonyafesztivált, amely fölött a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya védnökséget vállalt.

A szervezőkön kívül álló okok miatt – nem az eredetileg tervezett, megszokott február végi időpontban, hanem március 7-9. között, és nem a fesztivál szokásos helyszínén Miskolc belvárosában, hanem Miskolc egyik kulturális centrumában, a város bölcsőjében Miskolctapolcán rendezik – hangzott el a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya által szervezett csütörtöki évnyitó rendezvényen.
Rózsa Edit, a Miskolci Kocsonyafesztivál alapítója elmondta, hogy bár az idei rendezvény előkészítése 2013. február 22-én megkezdődött és már akkor beadták a 2014-es területfoglalási engedély-kérelmet, azt az önkormányzat elutasította, sőt, ugyanabban az időpontban – amely már 13 éve hagyományosan a Kocsonyafesztivál időpontja – ugyanazon a helyszínen, hasonló névvel egy másik rendezvényt szerveznek.
Ezért most Miskolctapolcán, a Kocsonyafesztivál parknak elnevezett öthektáros területen tartják meg a március 7-8-9-e időszakban a fesztivált, amely terület a „Karolai” Környezet-, Természetvédő és Ismeretterjesztő Közalapítvány kizárólagos használatában van. Erről az Alapítvány elnöke és a Kocsonyafesztivál alapítója csütörtökön a MÚOSZ székházában írták alá az együttműködési szerződést.
Szikszó más módon is kötődik a Kocsonyafesztiválhoz: egyrészt itt rendezik a március elsejei Kocsonyabált, másrészt itt szervezik meg, korszerű körülmények között, klórmentes vízben a „békaúszóversenyt”, azaz a gyerekek úszóvetélkedőjét, amint arról Füzesséri József, szikszói polgármester beszámolt és március 14-én a Kocsonyagálát, ahol a Miskolci Nemzeti Színház művészei közül többen is fellépnek.
A belépő nélküli – immár 14. éves – fesztivál mára a legnagyobb turisztikai vonzerőt jelenti a megyében. Tavaly 200.000 belföldi és külföldi látogatójuk volt. Az elmúlt években Finnország, Románia, Szlovákia volt a külföldi díszvendég, az idén Ukrajnát várják. Ezt megerősítette a sajtótájékoztatón Balogh István, Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége Kulturális és Információs Intézetének igazgatója is. Jövőre Lengyelországot hívják meg díszvendégnek.
Az idén is megszervezik a Kocsonyatőzsdét, amelynek célja, hogy a régió legízesebb, legfinomabb készítményei közül vásároljanak majd az idei rendezvényre látogatók. A februári válogató zsűritagjai között lesznek a fesztivál civil védnökei, szakújságírók, valamint a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség képviselői, akik végigkóstolják a széles kínálatot. Az a cél, hogy kizárólag a legjobb minőségű kocsonyákból válogassanak majd a kereskedők,
és hogy a helyi szolgáltatók termékei kerüljenek az asztalokra. Ezzel az itteni vállalkozók bevételeit kívánják növelni, valamint gyarapítani a helyi munkalehetőségeket.
A miskolci kocsonyát először a XVIII: században említették egy miskolci periratban. Eleinte főleg halból és szárnyasból készült, később sertéshús lett az alapja. Ma számtalan formában és ízesítéssel készítik, sőt, létezik vegetáriánus kocsonya is.
www.miskolcikocsonya.hu, facebook: Kocsonyafesztivál

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek