2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Taroltak a vörösborok a XIII. Syngenta Országos Borversenyen

Több mint négyszáz bort neveztek az ország valamennyi borvidékéről a XIII. Syngenta Országos Borversenyre. A siófoki díjátadón elhangzott: rendkívül erős mezőny jött össze, idén a benevezett nedűk között kiemelkedően jól szerepeltek a vörösborok. A gálán átadták a legjobbaknak ítélt Quadris-díjakat is: ebben az évben a Béres Szőlőbirtok és Pincészet Kft. 2013-as Tokaji Késői Sárgamus-kotálya, a Bogdán Birtok Nagy-Somlói Primavera ’13 rizlingszilváni bora és a villányi Polgárbor Kft. 2009-es Cabernet franc-ja kapta.

Magyarországon az elmúlt évben 3,8 millió tonna szőlőt szüreteltek le a csaknem 64 ezer hektáros termőterületen. A hektáronkénti termésátlag majdnem elérte a 7 tonnát, amellyel jelentősen meghaladták a szőlőtermesztők az elmúlt két év átlagát, hangzott el a siófoki rendezvényen. A leszüretelt szőlőből 2,5 millió hektoliter bor készült, kétharmada fehér-, 28,5 százaléka vörösbor, 5,6 százaléka rozé. A magyar borok nagyobb részét itthon fogyasztják el, a borexport évente mintegy 700 ezer hektoliterre tehető.

Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója kifejtette: a hazai szőlőtermelésben és borászatban figyelhető meg az elmúlt húsz esztendő egyik legnagyobb fejlődése. A borászok tudatos, összehangolt borászati és növényvédelmi technológiát alkalmaznak, hiszen egészséges szőlőből lesz a minőségi boralapanyag. Így kerülnek ki a hazai borászatokból olyan kiváló minőségű borok, amelyek nemzetközi szinten is keresettek lehetnek. Mindezt olyan gasztronómiai, turisztikai fejlesztések egészítették ki, amelyek növelték az ágazat főszereplőinek jövedelemtermelő képességét.

Az idei megmérettetésre az ország valamennyi borvidékéről 439 bort – 256 fehéret, 113 vöröset és 70 rozét – neveztek. Ebben az évben a vörösborok szerepeltek jobban, érté-kelt dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének docense, a borverseny elnöke.

– Bár 2013-hoz képest szerényebb termést hozott a 2011-2012-es két esztendő, mégis mindkettő nagyon jó évjárat lett, ezekből az évekből nevezett vörösborok a borversenyen nagyon jól szerepeltek – hangsúlyozta dr. Janky Ferenc. – A tavalyi évben nem voltak könnyű helyzetben a szőlészetek, borászatok: általánosságban a savtartalom meg-emelkedett, a cukor pedig lehígult. Ahhoz, hogy jó borok kerülhettek a palackokba, kellett az értő technológus. Az idei borversenyen a fehérborok kisebb számban értek el sikereket, bár nagyon szép borokat neveztek be a borászok. Talán a rozék maradtak el egy kicsit a várakozásainktól.

A siófoki gálán átadták a legkiválóbb boroknak járó Quadris-díjakat, ezt a Béres Szőlőbirtok és Pincészet Kft. 2013-as Tokaji Késői Sárgamuskotálya, a Bogdán Birtok Nagy-Somlói Primavera ’13 rizlingszilváni bora és a villányi Polgárbor Kft. 2009-es Cabernet franc-ja kapta idén. Érdekesség, hogy a hat nagyarany elismerést kapott nedű mindegyike vörösbor. A zsűri ezen kívül 140 arany, 183 ezüst, 78 bronz minősítést adott, 29 termelő pedig oklevelet vett át.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek