2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

SZENT GYÖRGY-HEGYI BIOBOR

SZENT GYÖRGY-HEGYI BIOBORA Tapolcai-medence tűzhányói, bazaltsapkás tanúhegyei közül az egyik legjellegzetesebb a 415 m magas Szent György-hegy. A málló bazalttörmelék a pannon üledékkel elvegyülve hazánk egyik leghíresebb szőlőtermő táját alakította itt ki. A legjellemzőbb szőlőfajták: az olaszrizling, a szürkebarát, a kéknyelű, hárslevelű és a muskotály.

 

1992-ben ezen a tájon alapították a BioVitis Bt.-t, amely egy családi pincészet. Szent György-hegyen 32 hektár ültetvényen termesztenek az Európai Uniós szabályoknak megfelelően, ellenőrzött biotermesztéssel szőlőt.

Kovács Zoltán, borász:
Azért foglalkozunk biotermesztéssel, mert semmiképp sem szeretnénk a természetszennyezés, humán szennyezési folyamatnak a részesei lenni. Ránk van bízva a Föld golyóból kb. 64 hektár felület. Ezen mi jó lelkiismerettel szeretnénk úgy dolgozni, hogy az utódaink számára is tiszta környezetet hagyunk és tevékenységünkkel nemkárosítjuk a környezetet és az általunk készített műalkotások- a borokról van szó-általunk készített borművészeti alkotások is mentesek a vegyszerek szennyezéseitől és káros hatásaitól.

De hogyan készül a biobor?

A szőlőtermesztés folyamatában tilos minden szintetikus szerves és szervetlen kémiai anyag felhasználása, kémiai gyomirtás, szerves kémiai növényvédelem és rovar ölőszerek alkalmazása.

A biotermesztésnek évtizedes hagyományai vannak, a legnagyobb tapasztalattal rendelkező kertészeti technológia és gyakorlatilag biotermesztés folyt a földön ezt megelőzően 70-80 évvel ezelőtt, amikor a vegyipar kezdte a termékeit beáramoltatni a mezőgazdaságba és kertészetbe. Igaz, hogy megnőtt a termésátlag, kevesebb termés ment veszendőbe, de annál több vegyianyag került és kerül ma is napjainkban az élelmiszerekbe és a természeti környezetbe.Ma az Unió területén a legjobban szennyezett élelmiszer a szőlő és a bor.- mondja a borász.

A szőlőtermesztés során például törekedni kell az ültetvény kielégítő tápanyag ellátására szervesanyag formában. Többek között ezt a munkát végzik el a szabadon legelésző rackajuhok. De az ő feladatuk a szőlőbirtokon lelegelni a növényeket, ill. a tőkék törzstisztítása. A növényvédelem réz és kénalapú, évente 4-5-ször permeteznek.

A biotermesztés kockázatos termesztési módszer, de felkészült szakemberekkel, komoly szakmai tudással megelőzhetők a gazdálkodást veszélyeztető tényezők.

De a végeredmény magáért beszél!

A Szent György-hegyi rizlingborok nevezetesek arról, hogy könnyen tisztulnak, törésre nem hajlamosak és szép tükrösek maradnak. A klimatikus viszonyok miatt különleges a zamatanyaguk. A Szent György-hegyi muskotály Európa egyik legrégebbi szőlőfajtájából, a Magyarországon szinte teljesen ismeretlen muscat blanc szőlőből készül. Ez különleges illatokkal és ízvilággal megáldott bor. A bort finom kettősség jellemzi. Egyfelől találkozunk a muskotályos édeskés illattal, másrészt pedig a harmonikus savak mentén előjön a Szent-György hegyi vulkanikus termőhely gazdag beltartalma, karakteres, tüzes ízvilága.

Erről az embernek a harmónia jut eszébe, amikor egy palack bort kinyit és megízleli, erre vágyik az ember, ezt keresi egész életében születésétől haláláig. Ezért készít műalkotásokat, többek között bort is, hogy ezt a harmóniát konzerválja.
Ha éppenséggel nem olyan környezetben van, ahol a harmónia dől rá, özönlik rá, hanem ennél silányabb környezetben van, akkor felnyit egy palack bort és elkényezteti magát harmóniával, – fejezi be a beszélgetést Kovács Zoltán.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek