2024. 04. 15. hétfő

Anasztázia, Tas
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
Sajtünnep Csermajorban: előretört a kecskesajt

Sajtünnep Csermajorban: előretört a kecskesajt

Sajtünnep Csermajorban: előretört a kecskesajtImmár tizenkettedszer a hagyományos, jó hangulatú sajtünnepen Csermajorban tucatnyi gyártó mintegy 90 termékkel demonstrálta, hogy milyen minőség előállítására képesek. Első látásra úgy tűnt mintha a tavalyihoz képest kevesebben lennének a kiállítók, de az már a második látásra is feltűnt, mintha csak „kecskések” jöttek volna el Csermajorba. Vajon mi ennek az oka? – ezt kérdeztem dr. Schreiner Ernőtől, a bírálóbizottság elnökétől, aki a következőket mondta el:

– Annak ellenére, hogy egyre több helyen tartanak már sajtversenyeket, örvendetes, hogy Csermajorban szinte állandóan magas a színvonal és a kiállítók, versenyzők száma sem csökkent, a beadott mintaszám sem volt kevesebb, mint tavaly, arra csaknem száz terméket neveztek be. Rangja, létjogosultsága van ennek az eseménynek még ebben a nehéz helyzetben is, évek óta jó minőségű a felhozatal és az új termékek is egyre jobban „beérnek”, míg a régiek továbbfejlesztett változatai egy magasabb, jobb minőséget képviselnek.  

   Hogy minek köszönhető hogy előretörtek a kecske- és juhsajtok? Erre egyszerű a válasz: egyre több a kisüzem, a kistermelő, akik próbálják népszerűsíteni termékeiket. S ami fontos, hogy a viszonylag kis termelési volumenük miatt termékeik minőségét azonos szinten tudják tartani, sőt javítani tudnak rajta.

   Ezt bizonyították az egyik kiállító versenyző szavai is, Németh Tamás szigetközi gyártóé, aki elmondta lapunknak, hogy amikor tíz éve elkezdte a kecskesajt készítését, még csak hárman voltak az országban, mostanra megötszöröződött a számuk, már tizenöten vannak.
– Egyre több a kecskefarm, de nem félek a konkurenciától, még elférünk – tette hozzá. Népszerűek a sajtjaink, amelyeket különféle borversenyeken is szívesen fogyasztanak, de azért még nem érintenek nagy tömegeket ezek a készítmények, sokat kell még tenni, hogy jobban elterjedjenek, holott igen egészséges a kecskesajt.

   Dr. Schreiner Ernő szerint a kemény sajtok kevésbé népszerűek, különösen a gyerekek körében, akik jobban szeretik a kenhető sajtokat.
– A félkemény a leginkább fogyasztott termék a felnőttek körében – mondta a jeles szakember -, a trappista még mindig a legmenőbb! A különféle fűszerekkel ízesítettek még igen kedveltek. Az ömlesztett sajtoknak is igen széles a választéka, natúr, füstölt változatban népszerűek. A penésszel érő termékek is egyre kedveltebbek, de még mindig sokan idegenkednek tőlük az illatuk miatt, és a minőségük megtartása is behatároltabb.

   A sajtünnepen bemutatták, majd megbontották az ország idei legnagyobb sajtját, amelyet most a Cserpes műhelyben készítettek el Kiss Károly művezető és sajtmester vezetésével.

– Huszonöt kilogrammos mozzarella alapanyagú sajtot kígyóformában hoztunk létre – mesélte. – Négy méter hosszú volt és öten készítettük el néhány óra alatt, a füstöléssel együtt. Jó volt látni, hogy pillanatok alatt elfogyott.
    A csermajori sajtünnepen a sajtlovagok száma kettővel gyarapodott: Fórián Zoltánnal, az Agrár Európa kft. vezetőjével és Kalmár Árpáddal, a helyi iskola tanárával, akinek a kezei alól rengeteg sajtkészítő került ki az évtizedek alatt.

Temesi László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek