2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Mindennapi italunk: egy pohár nyers zöldség leve

Az vagy, amit megeszel!

A mai kutatások azt bizonyítják, hogy hiányoznak szervezetünkből az ásványi anyagok és a vitaminok. Ennek nem csupán az – az oka, hogy keveset fogyasztunk belőlük, hanem az is, hogy ha zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, azt már nagyon feldolgozott állapotban vesszük magunkhoz.

Ezzel nem is lenne semmi baj, hiszen így is viszünk rostanyagot a szervezetünkbe, amely szintén nagyon fontos, csak azt tudnunk kell, hogy hő hatására a vitaminok és az ásványi anyagok elbomlanak, tehát hiába mondjuk azt, hogy „Én sok zöldséget eszem”, nem értem miért hiányzik ez vagy az a vitamin, ásványi anyag a szervezetemből, ha azt nem nyersen fogyasztjuk, bizony kevesebbet ér.
Egyes kutatók azt mondják, hogy a napi tápláléknak legalább fele nyers kell, hogy legyen, s ez bizony nem kis feladat, de nem is megoldhatatlan. Az alábbiakban olyan zöldséglevek receptjét közöljük, amelyeknek napi fogyasztása jó irányba billenti a mérleget.
Naponta mindössze pár percet kell szánnunk rá, költségesnek sem mondható, s meg van a finom tízórai vagy uzsonna, arról már nem is szólva, hogy két decinyi folyadékot is bevittünk a szervezetünkbe, ami szintén nagyon fontos.
A leveket Én gyümölcscentrifugával préselem, de akinek nincs otthon ilyen konyhagépe, annak sem kell lemondania a fogyasztásáról, hiszen reszelővel lereszelve, s kipréselve egy gézkendőn ugyanúgy elkészíthető. A  hozzáadott mennyiségek aszerint változnak, hogy melyik íz amit szeretünk, mert azt javaslom, hogy az a zöldség, gyümölcs domináljon benne, hiszen így bizonyára szívesebben fogyasztjuk. Egy a lényeg mindent bele, de csak nyersen, s ne használjunk sót és cukrot. A változatosságnak csupán a fantáziánk szabhat határt.  Néhány kipróbált, kedvenc receptemet megosztom a kedves Olvasóval, amelyeket úgy válogattam össze, hogy az alapanyagok beszerzése ne jelentsen gondot, mert nem a különlegességekre törekedtem, hanem a minden évszakban beszerezhető, főként hazai termékekre. A fűszernövények is mind frissek, s nem szárítottak.

Váljék egészségünkre!

1. Ínyenc

2 db burgonya,
¼ db kelkáposzta,
2 db alma
1,5 cm gyömbér

2. Édes

2 db csicsóka,
2 db alma,
1 db fehérrépa
½ db karalábé

petrezselyem zöldje

3.    Pikáns

2 db paradicsom,
¼ zeller,

2 db alma,

néhány levél majoránna, oregano

 

 

4.    Zöld

2-3 db brokkoli virág,
2 db alma
1 db burgonya

5.  Nyári

2 db sárgarépa
2 db alma
1 db paradicsom
¼ karalábé

6.  Üde

½ uborka
2 db alma
1db fehérrépa
1 db gomba
pici gyömbér

7.  Kedvenc

10 szem meggy/ saját fagyasztott/
2 db alma
2 cikk ananász

8.  Friss

½ cukkini
2 db alma

1 db gyökér

1 db paszternák

1 snidling

 

 

 

 

9.  Bátor

½ cékla
2 db sárgarépa
¼ káposzta
2 brokkoli virág
1 karfiol virág
½ paprika / csípős is lehet/

10.  Érces

1 dl savanyított káposzta lé
1 db burgonya

pici gyömbér

1 cikk fokhagyma

11.   Álom

1 db körte

1 db alma

1 szelet ananász

12. Tök jó

1 szelet patisszon

1 szelet padlizsán

1 szelet sütőtök

1 db alma

Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…