2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Kácson idén tizenegyedszer főzték, sütötték a vadat

A Magyar Torna Szövetség főzőcsapatát Dr. Magyar Zoltán olimpiai bajnok, vadász és vadfőző specialista,- 30 éve vadászik – a Magyar Torna Szövetség általános elnökhelyettese vezeti.

Meglepő módon a korábbi Clermont-Ferrand párbajtőr világbajnok, Székely „Cérna” Zoltán, aki egyébként hivatását tekintve profi szakács, viszont a Kozmikus Életerő Klinika vadfőző csapatát irányítja. /Munkában a szigorú zsűri/

Nincs semmilyen tévedés. Valóban a kácsi vadfőző versenyen jártunk, ahol most ilyen sporthírességek álltak a fakanál mellé. Nagy János elnök azt is elmeséli, hogy már korábban meghívta közel 50 szövetség főtitkárát, hogy töltsék együtt a hétvégét Kácson, ebben a csodálatos környezetben lévő kis településen. Aztán jött az árvíz, s úgy gondolta, hogy ez egy jó alkalom arra, hogy a sportvezetők némi támogatást adjanak az árvízkárosultak javára és az elkészült főzési pályaműveket is felajánlják erre a célra.

Közben június 8-án 16,00 órára Dr. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is összehívta a sportszövetségeket, az olimpiai és nem olimpiai sportágak szövetségeinek képviselőit egyaránt, és felkérte a sporttársadalom vezetőit arra, hogy támogassa, ki-ki lehetőségéhez mérten az árvízkárosultakat.

Még ott akkor helyben több millió forintos felajánlás jött össze. A Magyar Torna Szövetség különféle belépőket ajánlott fel 1 millió Ft értékben, más szövetségek több millió Ft értékű építőipari munkát, és kisebb-nagyobb összegű készpénzt, valamint más adományokat ajánlottak fel.

Az adományok gyűjtési pontja Kács. A verseny eredményeivel, a sokféle vadétellel, amelyen már látszott, hogy az egyezer adagot is meghaladja, s különféle adományokkal indult a konvoj az árvíz sújtotta térségbe. Az egyik helyszín az edelényi kórház. Itt elsősorban bútorokat adtak át. A másik helyszín Szendrőlád. Itt a település egészségügyi-, víztisztító szereket, ruhát, bútort, valamint készpénzt kapott. Mint befogadó község kapta a versenyen készült vadételt.

Csetneki Lászlótól, az Gasztronómiai Szövetség  Észak-Bükki Régiójának elnökétől azt is megtudtuk, hogy 36 csapat versengett, főként vadpörköltet, de többen levest és sültet is készítettek.

A csapatok szerte az országból érkeztek, s a zsűri elé szépen tálalva, sokszor a tájegységnek megfelelő díszítéssel vitték a finom vadakat.

A Széchenyi VT Jászkisérről egy hétig pácolta különleges fűszerekkel a vadat, mielőtt megsütötte. A kácsi Nővérkék nevet viselő csapat tárkonyos vadmalac levest főztek. Sárai Szabó Róberték pedig Tószegről érkeztek, s füstölt halat, füstölt fürjtojást készítettek.

Ostorházi István, polgármester és vendége Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára körbejárták a csapatokat, s mindenhol mondtak egy-két biztató szót.

Az idő is kedvezett, az ételek is finomak lettek, képeink tanúsága szerint a hangulat is jó volt, s ígéretük szerint  jövőre is főzik, sütik majd a vadat Kácson.

Kép és szöveg: OBE

 

 

További képek a galériában

 


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…