2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Halfesztivál a Tisza-szigeten

Az elnevezés még nem végleges, az azonban biztos, hogy újjáéled egy látványos, vonzó városi rendezvény. Szeptember 15-én ismét benépesülhet a Tisza-sziget, Tiszaújváros önkormányzata és a Sziget Csárda tulajdonosa, Tógyer Gyula közös szervezésében ugyanis ekkor rendezik meg a nemzetközi halászléfőző fesztivál nyomdokaiba lépő Tiszaújvárosi Halfesztivált.

Bizonyára sok tiszaújvárosi emlékszik még a 2000 és 2003 között megrendezett négy halászléfőző versenyre és fesztiválra, melynek Tógyer Gyula volt az atyja és a motorja.A kezdetekkor – 2000-ben – az volt az elsődleges cél, hogy hírül vigyék, a borzalmas 1999-es ciánszennyezés ellenére a Tisza él. Hagyományt is kívántak teremteni a szabadtéri sütés-főzésnek, s nem utolsó sorban az idegenforgalom fellendítését is szolgálta a kulináris és kulturális élvezeteket nyújtó fesztivál. A siker nem maradt el, ezrek látogatták a fesztiválokat, százak sütöttek, főztek a versenyen, a rendezvénysorozat mégis megszakadt. Nem titok, Tógyer Gyula több támogatást várt az önkormányzattól, az azonban elmaradt, a Sziget Csárda főnöke, a fesztivál főszervezője magára maradt, így a 2004-es fesztivál is elmaradt. Most azonban éppen az önkormányzat volt a kezdeményező.

– Az elmúlt évek során több beszélgetés alkalmával is felvetődött, hogy újra életre kellene kelteni a halászléfőző fesztivált – mondja Bráz György polgármester.
– A tiszaújvárosi emberek – bizonyság rá a Bogratlon sikere – szeretnek közösségben sütni-főzni, kedvelik az olyan típusú alkalmakat, amikor a családdal, a barátokkal tölthetnek néhány órát a szabadban, a természetben, s a kulináris élvezetek mellett kulturális élményekhez is juthatnak. Más szempontból is érdemes feléleszteni a fesztivált. Már 12 évvel ezelőtt is az volt a szándékunk, hogy amellett, hogy a Tisza életképességét bizonyítsuk, életet vigyünk a Tisza-szigetre is. Nagyon sokan vásároltak itt telket, élet viszont – leszámítva a Sziget Csárdát – nincs a szigeten. Van egy közös kincsünk, a Tisza, és rajta a sziget, ám nem használjuk. Ezen is változtatni akarunk, szépen, fokozatosan, ahogy erőnk engedi.

A rendezvény az idegenforgalom, a városmarketing szempontjából is fontos lehet. Ezen a téren évek óta a fürdőnkkel, a Triatlon Nagyhéttel büszkélkedhetünk, úgy gondolom ideje más irányba is nyitni.
– Ami azt illeti, a Tisza-sziget jelenlegi állapotában aligha tehető „kirakatba”.
– Jogos az észrevétel, de mint említettem ezen változtatni kívánunk. A fesztivál megrendezésével kapcsolatban egyébként ez tűnik a legnagyobb kihívásnak. Nagyon elvadult, dzsungelhez hasonlítható a környezet, de a Városgazda Kft. már hozzálátott a rendezéshez, munkatársaim pedig felveszik a kapcsolatot a telektulajdonosokkal. Remélem partnerek lesznek abban, hogy méltó helyszínt alakítsunk ki a fesztiválra, s bízom abban is, hogy a későbbiek során is támogatják azt a törekvésünket, hogy életteli legyen a sziget. A kialakuló munkamegosztásban Tógyer Gyula a gasztronómiáért felel.
– Még nyilvánosságot sem kapott a fesztivál, máris sokan érdeklődnek – mondja a Sziget Csárda tulajdonosa.
– Hívtak már Bajáról, Szegedről, de külföldről is. Sokan emlékeznek még a rendezvényre, s bizton állíthatom, hogy szépek ezek az emlékek. Gasztronómiai szempontból a halételek elkészítése lesz a központban, de természetesen egyéb kulináris örömök is várnak a vendégekre.
A fesztivál „arcának” – csakúgy, mint korábban – Benke Lászlót, a közismert Laci bácsit szeretnénk megnyerni. Remélem, hogy az Oscar díjas, olimpiai bajnok mesterszakács igent mond a felkérésre. A fesztivál főszervezője, a kulturális és egyéb programok rendezője a Derkovits Kulturális Központ.
– A program még nem „állt össze” teljesen – mondja Mátyás Zoltán, a kulturális központ igazgatója.
– A tervek szerint délelőtt 10 órakor indul a rendezvény, gyermekprogramokkal, helyi művészeti csoportok fellépésével. Ebédidőben népzene, nóta szól majd, a délutáni órákban a könnyűzene lesz porondon, estére pedig sztárvendéget hívunk a szigetre. A fesztivált este 10 órakor zárjuk, tábortűzzel. A zenés, táncos műsorok mellett népi iparművészek, kézművesek várják a vendégeket. Lesz játszóház a gyerekeknek, és azt tervezzük, hogy a szigetre költöztetjük a helytörténeti gyűjtemény tiszai halászatot bemutató kiállítását is. Mindemellett horgászverseny gazdagítja a programot, és a nap során sárkányhajóval szelhetik a Tisza vizét a résztvevők.

Ferenczi László

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek