2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 394 HUF
1 GBP 467 HUF

Gluténérzékenyek karácsonya: Amikor a buli, nem annyira buli

Tanácsok, hogy mindenkinek komfortos legyen az ünnep

Gluténérzékenyként a hétköznapi élet nem sétagalopp: minden nap meg kell tervezni előre a napi menüt, végig kell gondolni hol van lehetőség étkezni. A legnagyobb kihívást talán a különböző rendezvények és családi összejövetelek jelentik. Ugyan az idei év vége nem a hatalmas bulikról fog szólni, de kisebb baráti, családi vacsorák megvalósulhatnak, s ezeket egy kis odafigyeléssel mindenki számára még élvezetesebbé tehetjük.

Itt az év vége, a céges rendezvények, a családi összejövetelek, a szilveszteri partik időszaka. Az ételektől, desszertektől roskadozó asztalok, vidám, felszabadult beszélgetések melletti falatozások, iszogatások, jókedvű koktélozás jellemzik az összejövetelt majdnem mindenki számára. Szinte minden ilyen rendezvényen van legalább egy valaki, aki úgy érzi, ő nem illik oda, kilóg a társaságból, iszogatja a mentes vizét, vagy esetleg egy pohár bor felett messziről nézegeti a bőséges tálakat. Távolról méricskéli, melyik fogás mentes vajon a gluténtől. Ha találna is megfelelő falatokat, rögtön felmerül a következő gondolat: ki nyúlt bele morzsás kézzel?!

Felhőtlen családi vacsi

A család a nagyihoz hivatalos ünnepi ebédre, sok unokája közül, az egyikük gluténérzékeny. Két opció lehetséges:

  • a diétán lévő gyermek anyukája gondoskodik az ünnepi falatokról, és ételhordóba csomagolva elviszik magukkal a speciális menüt,
  • a rátermett nagyi, tisztában van a gluténmentes főzés szabályaival. Olyan ételeket készít, amit az egész család jóízűen, biztonsággal fogyaszthat. Így garantált a felszabadultabb hangulat, és senki nem lóg ki a sorból.

Kohári Éva a Gluténmentes Íz-Lik gasztroblog szerzője tanácsaira számíthatunk a témában.

Gluténérzékenyként nincs könnyű helyzetünk, ha nem otthon eszünk. Amikor rendezvényre, buliba vagyunk hivatalosak, a táskánk mélyén mindig rejtegetünk hamuba sült pogácsát, természetesen gluténmenteset. Rettenetesen ciki elővenni a saját főztünket a táska mélyéről és persze ilyenkor jönnek a kéretlen kérdések, és a „szakértői” tanácsok:

  • te tuti már megint fogyózol, ennyire hatástalan?
  • szedjél nyugodtan a levesből, majd a tésztát otthagyod!
  • isteni ez a torta, legalább a krémjéből egyél, abban nincsen liszt!
  • szívesen meghámozom neked a rántotthúst!
  • azért az gáz, hogy soha nem eszed meg a főztömet!

„Mi, érintettek naponta sok órát töltünk a konyhában, csomagoljuk a tízórait, ebédet, az uzsonnát magunknak, a gyerekeinknek. Gondoskodunk arról, ha útközben megéhezünk, legyen nálunk vésztartalék. Nem ugorhatunk be egy sarki pékségbe harapnivalót venni. A munka és a család mellet iszonyatosan sok időt vesz el az életünkből, hogy megsüssük a mindennapi kenyerünket, elkészítsük a szülinapi tortákat, az óvodai/iskolai/ munkahelyi rendezvényekre a pogácsát, édes nasikat. Ezt elfogadjuk, hiszen nincs választási lehetőségünk, együtt kell élni az állapotunkkal. Amit viszont nem lehet elfogadni és megszokni, az a kirekesztettség, a kiközösítettség érzése. Amikor egy-egy ovis fotón látom, hogy minden gyerek fülig majszos a csokitortától, az én gyerekem pedig jobb híján eszi a becsomagolt száraz kekszet, mert elfelejtettek szólni, hogy buli lesz. Ezt egy anya nagyon nehezen tudja feldolgozni” – mondta Kohári Éva.

Lehet ezen változtatni?

Itt merül fel a kérdés, ez rendben van így? Mit lehetne tenni ez ellen, lehet e tenni valamit?

Céges rendezvények előtt elég lenne egy gyors felmérést végezni, összegyűjteni ki, milyen diétára szorul. Családon belül a helyzet talán még egyszerűbb, de a legfontosabb szabályokat mindenkinek meg kell tanulni, mielőtt gluténmentes főzésre adja a fejét.

Mire lenne még szükség, hogy ne akarjanak megkínálni egy piskóta tetejéről leszedett krémmel?

„Nyilvánosságra. Sajnos egyre több a beteg, aki gluténmentes diétára kényszerül. Ennek számtalan oka lehet, nem is igazán a miért a fontos, hanem a diéta betartása. Sok olyan emberrel találkoztam már, aki azt sem tudta, hogy mi fán terem a glutén. Nagyon jó példa erre: gluénmentes fagyitok van? Persze, edd csak meg nyugodtan, nincs benne se tej, se cukor… Minden nagyi, akinek fontos az unokája egészsége, boldogsága, képes megtanulni a gluténmentes sütés, főzés alapjait, szabályait. Ha több szerepet kapna a gluténérzékenység, a gluténmentes diéta az újságokban, TV műsorokban, rádiókban, akkor jóval több emberhez eljutna mire is kell figyelni. Biztos vagyok benne, hogy így sokkal toleránsabb viselkedésre számíthatnánk az átlag emberektől. Ez különösen fontos lenne a gyerekek számára. Ők azok, akik lelkén mély nyomokat hagyhat egy-egy óvodai / iskolai közösségben elszenvedett diéta miatti atrocitás” – tette hozzá a Gluténmentes Íz-Lik gasztroblog szerzője.

Szilveszter „bukta” nélkül

Rögtön itt a szilveszter, ugyan az idei év vége nem a hatalmas bulikról fog szólni, de kisebb baráti, családi vacsorák megvalósulhatnak.

„Az én szilveszteri menüm nem tartalmaz egyáltalán lisztet, bárki számára könnyedén elkészíthető, és az összes vendégnél garantált a siker” – zárja Kohári Éva.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …