2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gasztrománia
  • »
  • Döntőjéhez érkezett az I. Schnitta Sámuel országos szakmai csapatverseny

Döntőjéhez érkezett az I. Schnitta Sámuel országos szakmai csapatverseny

Elérkezett a közel egy éve tartó versenysorozat országos döntőjének időpontja. A vendéglátó szakmákat oktató iskolák közül nyolc csapat jutott a regionális versenyek után a döntőbe. A helyi versenyeken szereplő oktatási intézmények csapatai bebizonyították, hogy igenis lehet eredményes a szakmánk oktatása, vannak tehetséges a szakmájukat szerető szakácsok, cukrászok, pincérek.

A MNGSZ mellett működő Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért- Emlékbizottság talán nem is gondolta, amikor felvetődött ennek a versenynek a megvalósítása, milyen nagy fába vágta a fejszéjét. Az idő és a verseny szervezésének előre haladtával, egyre inkább kikristályosodott, hogy az, amit terítési versenyként került először szóba, milyen szépen gyarapszik s lesz belőle egy olyan szakmai verseny mely a három alapszakmát ölelheti fel.

A verseny névadója – Schnitta Sámuel – is mindig a szakma jövőjét, a fiatalok nevelését tartotta szem előtt a magyar vendéglátás kultúrájának jobbítása érdekében. Az ő keze alatt nagyon sok tanuló érett a pincér szakma nagy tudású éttermi szakemberévé – közölte Török István a verseny névadójának nevét viselő bizottság elnöke.

Azok a csapatok, akik megmérették magukat az elődöntőkben, szinte valamennyien elégedetten távoztak a versenyekről, hiszen mindannyian gazdagabbak lettek versenytapasztalattal, szakmai ismeretekkel, nem utolsósorban emberi kapcsolatokkal. Azok pedig az országos verseny döntőjébe jutottak, szinte első perctől arra készülnek, hogy a döntőben is bizonyítsák elméleti felkészültségüket, gyakorlati tudásukat.

 

Azok akik mindezt megtehetik Miskolcon november 10-11-én:

  • BéKSZI Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagiskolája    BÉKÉSCSABA
  • Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola               BUDAPEST
  • Haller János Általános-, Szakközép és Szakiskola                      MOSONMAGYARÓVÁR
  • Krúdy Gyula Szakközép és Szakképző Iskola                                                      SIÓFOK
  • Séf  Vendéglátóipari-, Kereskedelmi-, Idegenforgalmi Szakképző Iskola        VESZPRÉM
  • Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium                                                                                                  NYÍREGYHÁZA
  • Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium SOPRON
  • Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközép és Szakiskola           MISKOLC

A döntő résztvevői az első napon a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközép- és Szakiskola tanműhelyében versenyeznek, ahol a szakmai feladatok többségét kell megoldaniuk, míg a második napon a nagyközönségnek, a vendéglátó szakmai rendezvények iránt érdeklődőknek mutatkoznak be, a Miskolc belvárosában található ITC aulájában, konferenciatermében.

A csapatok a három vendéglátó alapszakma képviselőiből állnak, a szakácsok egy általuk előre ismert alapanyaglistából kell, hogy lefőzzenek egy négyfogásos ételsort, aminek tányérdesszertjét a csapat cukrász tagja készíti el. A verseny része még az említett szakmák képviselői által elkészített, a nagyközönség és a zsűri részére is bemutatott hidegkonyhai termékekből összeállított, nyolc személyes díszmunka, valamint egy dísztorta elkészítése is.

A verseny névadójának szakmáját a pincér szakmát képviselő versenyzők feladatsora sokrétű és szerteágazó, a minden csapat számára azonos feladatok között szerepel alkalmi ételsor terítése, amihez az alkalmat a helyszínen húzza ki a zsűri, eszközfelismerés, szakmai intelligenciakérdések, élőmunka, italkeverés, és a sornak itt még nincs vége… – ezeket már a versenybizottság vezetőjétől Vantal Gábortól tudjuk.

A versenyt a MNGSZ zsűri plakettel rendelkező, a MNGSZ és a Schnitta Sámuel MÉK-E által kijelölt szakemberei zsűrizik, a MNGSZ mesterbizottságai által kidolgozott és elfogadott szakács-, cukrász- és pincér szakmai versenyek pontozási szempontjait alkalmazva a versenyen.

A versenyt megnyerő csapat fődíja a MNGSZ Pécs és környéke Régió által felajánlott, a teljes csapat által igénybe vehető két éjszakás, teljes ellátásos, gasztronómiai program Európa Kulturális Fővárosában.

A döntőhöz kapcsolódva tombolasorsolást is rendez a versenyt szervező bizottság, aminek fődíja egy két éjszakás wellness hétvége Hévízen a Kis Helikon szállodában két fő részére. A tombolát – aminek ára darabonként 1.000.- Ft – elővételben a plakátokon közölt elérhetőségeken, valamint a verseny helyszíneken lehet megvásárolni, sorsolására a verseny eredményhirdetését követően kerül sor november 11-én 1500 órakor Miskolcon az ITC székházban.

A verseny időpontja egybe esik a pályaválasztási bemutatóval, ahonnan az előzetes információk szerint sok látogatója lesz a vendéglátó szakmák után érdeklődők köréből. A verseny szervezői várják a gasztronómia iránt érdeklődőket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek