2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Csokiba álmodták a libamájas tokajit

Évtizedes lemaradást próbálnak behozni a magyar kézműves csokoládékészítők, akik kint tanulták a szakmát, ám itthon alkotják remekeiket. A hétvégén randevút adnak az édesszájúaknak.

Balogh László 5 puttonyos tokaji aszúból készült krémmel és konyakos libamájjal töltötte meg az eseményre megálmodott étcsokoládés bonbonkülönlegességét
Fotó: Birton SzabolcsEhető arannyal díszített csumájú, chilis marcipánkrémmel töltött csokipaprika, tengeri sós karamellbonbon, szarvasgombás édességkülönlegesség és nemes nedűkkel összekóstolható csokoládék – csak néhány specialitás a félszáz kiállítót vonzó Édes napok fesztivál kínálatából, melyet most hétvégén tartanak a budai Várban.

– Ahogy a kulturált bor és pálinkafogyasztásnak, valamint a magyar remekeknek jót tettek a fesztiválok, bízom benne, hogy ez az esemény is hasonló eredménnyel jár majd. Tévedés azt gondolni, hogy az árak a készítő kapzsiságát mutatják, a minőségi alapanyagok és az alkalmazott kézműves technika teszi az átlagosnál magasabbra a végösszeget. Ne feledjük, ahogy egy rossz bonbon hazavághatja a legszebb estét, úgy egy tökéletes finomság megkoronázhatja az élményt – mondja Pataki János, a Cukrászok, Csokoládé- és Fagylaltkészítők Világszövetségének elnöke, az Édes Napok Csokoládé- és Édességfesztivál fővédnöke. A szakember szerint sajnálatos módon az elmúlt években nem oktatták a szakiskolákban a csokoládékészítést, így nem meglepő, hogy nem is annyira a cukrászok, mint inkább a csokoládéfanatikusok közül kerültek ki a kézműves mesterek.

Balogh László kivételként erősíti a fenti megállapítást. – Bár az iskolában én sem tanultam, ám98-ban egy olasz csokikurzuson megpecsételődött a sorsom. Franciaországban és Belgiumban is jártam képzésre, azóta nyolcvanháromféle bonbont álmodtam meg – mondja a gyulai CADEAU BonbonManufaktúra alapítója. – Walesben 2007-ben arany-, ezüst- és bronzérmet is nyertek a bonbonkülönlegességeim, s a mostani eseményre szintén egy specialitással érkeztem: 5 puttonyos tokaji aszúból készült krémmel bolondítottam meg a konyakkal kevert, százszázalékos libamájat, majd az egészet minőségi étcsokoládéba burkoltam – meséli a specialista.

A jó csokoládé titka a kiváló minőségű kakaóbab. Csiszár Katalin ötfős manufaktúrája remekei háromnegyedéhez egyenesen Venezuelából hozatja a kakaóbabot.

– A férjem azért utazott ki, hogy személyesen válasszon ki négyféle különleges kakaóbabot, amiket egyenesen a termelőtől vásárolunk, a pörkölés, az őrlés és a csokoládékészítés itthon történik – árulja el a Rózsavölgyi Csokoládé egyik alapítója, akinek Trincheras fantázianevű csokoládéja ezüstérmet kapott az idei londoni Academy of Chocolate versenyen.

Az esti koncertekkel megfejelt rendezvény bemutatkozási lehetőséget biztosít a nemzetközi díjakkal is elismert magyar csokoládé- és bonbonmanufaktúráknak, szakmai előadásokkal, kóstolókkal és vásárral segíti a hazai csokoládékultúra kialakulását, fejlődését.

Balajti Péter

 

Forrás:tokaj.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…