2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Bezermeni Vigasságok

A Hajdúböszörmény 600 éves mezővárossá nyilvánításának évfordulója alkalmából, a városnapjához kapcsolódva, hagyományteremtő jelleggel írtak ki versenyfelhívást a szervezők, profik, amatőrök és szakácstanulók számára. Feladatuk volt  a Hajdúság és környékére jellemző magyar őshonos állatok húsából készült népi ételek elkészítése és bemutatása az elmúlt hétvégi Bezermeni Vigasságokon, amelyet a Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület szervezett.

Az egész napos programon belül keresték a „Hajdúság legjobb chefjét” . A „legjobb fakanálforgató „chefcsatában is megmérethették tudásukat a nevező profi és tanuló szakácsok.
Szerencsére a hagyományok felelevenítéséhez kedvet érző szakácsok, szakácstanulók iskolák, baráti társaságok, egyesületek szép számmal megjelentek szerte az országból, hogy elkészítsék népi ételeiket.

Ételkészítési bemutatót tartottak, valamint elkészítették a „Bezermeni” ragut  a hajdúböszörményi Gajdán Antal és Gajdán Attila a budapesti Culinary Expo magyar bajnokai.
Zöldségszobrász bemutatót tartott Breitenbach Attila számos hazai és nemzetközi verseny aranyérmese és dobogós helyezettje, a 2008-as Erfurti IKA szakácsolimpia aranyérmese.
A Kunsági birkapörkölt Karcagi hagyományának bemutatását a Karcagi Birkafőzők Baráti Társasága, mint gasztro-turisztikai vendégek készítették el.

A nap folyamán minden korosztály megtalálta a számára fontos elfoglaltságot .A gyerekek számára ,játszóház, kézműves foglalkozás, versmondó verseny, dinnyegurító verseny, fakanálhajító verseny, meggymagköpő verseny, pincérfutó verseny , természetben fellelhető ehető növényekről ételtotó, valamint kisállat bemutató várta az érdeklődőket.

Kárpátaljáról és Erdélyből is voltak látogatók.
Testvérvárosi delegáció érkezett Franciaországból, Horvátországból, Lengyelországból és Oroszországból, akik a rendezvényen emlékfát ültettek.

A versenyen a legjobbaknak járó díjakat neves, nemzetközi hírű szakmai zsűri bírálta el.
A verseny szakmailag  felelős támogatója és szervezője Rédai Attila olimpiai ezüstérmes mesterszakács és executive chef volt.
Jól sikerült a hagyományteremtő kezdeményezés, hiszen több mint kétezer ember látogatott ki a rendezvény helyszínére.
Gajdán Antalné a Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület elnöke mondta, hogy szeretnék ,ha ez a böszörményi esemény az országos hírű rangos versenyek közé emelkedne.

Harminc induló csapatból a legmagasabb pontszámot elérők helyezései a következők:

Profi felnőtt verseny:
I. helyezett és arany fokozat : Konyári Sándor és csapata a Fűszerszámosok
A  „Hajdúk legjobb chefje” elnevezést, vándorserleget és az  5 főre szóló
horvátországi nyaralást Konyári Sándor nyerte.
II. helyezett és arany fokozat : Elek Richárd
III. helyezett és arany fokozat : Kulcsár Zoltán

Amatőr főzőverseny:
I. helyezett és arany fokozat: Andorkó Antal
II. helyezett és arany fokozat: Sinka István
III. helyezett és arany fokozat: Tardi Imre

Profi tanulók verseny:
I. helyezett és arany fokozat: Láda Imre
II. helyezett és arany fokozat: Rácz Gábor és Klih András
III. helyezett és arany fokozat: Kiss Gábor és Bagdány Gyula

Chefek harca:
I. helyezett és arany fokozat: Kulcsár Zoltán
II. helyezett és arany fokozat: Zacsik Tibor
III. helyezett és arany fokozat: Tóth Márk Rafael

Dübbencssütő verseny:
I. helyezett: Balogh Gáborné
II. helyezett: Dóka Alexandra
III. helyezett: Gajdán Antalné

A híres hajdúsági dübbencs receptje:

A dübbencs valójában egy kenyérlepény. Érdekessége, hogy alakja szabálytalan, hiszen „kinyújtásához” nincs szükség nyújtódeszkára vagy nyújtófára, csupán a háziasszony  kezére.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg túró, kb. 2-2.5 dl tej, 1 csomag szárított élesztő, 3 csapott teáskanál só, 2 nagy csokor kapor, zsír (a tepsi kikenéséshez)

 

Elkészítés: Összegyúrjuk a lisztet, a túrót, az élesztőt, a sót és annyi tejet, hogy egy jól megmunkálható, rugalmas tésztát kapjunk. Kizsírozunk egy tepsit, beletesszük a tésztát, és kézzel finoman belenyomkodjuk. A tetejét kevés zsírral megkenjük, megsózzuk, és a felaprított kapor felét rászórjuk. Ezután a tészta széleit (mint egy nagy füzet lapjait) egymásra hajtjuk, majd kézzel az egészet megint tepsi nagyságúra lapogatjuk. Megint megzsírozzuk, megsózzuk, és megkaprozzuk, majd félbehajtjuk és kinyújtjuk. A tetejét újra megzsírozzuk, és kelni hagyjuk a tésztát. Ha szépen megemelkedett a dübbencs, előmelegített sütőbe toljuk, és ropogósra sütjük.

 

További képek a galériában

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek