2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Attrakció a javából!

Damak – Két Leader-es pályázat összefonódásával egész napos autentikus programra várták az érdeklődőket augusztus 18-án.

Az Edelénytől hét kilométerre található alig háromszáz fős Damakra szinte ki lehetett volna tenni a „Megtelt” táblát, olyan sokan voltak kíváncsiak az állami ünnep előtti rendezvényre.
Az önkormányzat két Leader-es pályázaton is eredményesen szerepelt, így kerülhetett sor az egész napos színes forgatagra, nem is egy, hanem rögtön két helyen.
A História-völgy legújabb attrakciójának, a „Pálinka túra Damak községben” című programnak szombat délelőtt a település határában található európai színvonalú Sáppusztai Pálinkafőzde adott otthont. Az önkormányzat a „Helyi értékek bemutatására és hagyományőrző rendezvények tartására alkalmas helyiségek kialakítása” célterületen közel 10 millió forintot nyert arra, hogy kialakítson a főzdében egy állandó kiállításra alkalmas termet, míg maga a pálinka túra rendezvény 15 millió forintos támogatást kapott.
A „Kerteknek gyümölcse” című tárlatot és bemutató termet ünnepélyesen avatták fel: a nemzetiszín szalagot Gúr Nándor országgyűlési képviselő, Csabai Gyula, a Csereháti Településszövetség elnöke és Baranyay Barnabás polgármester vágták át. A nyílt nap nagy sikert aratott a vendégek körében, csak délelőtt 150-180-an érkeztek, hogy betekintést nyerjenek a pálinkafőzés tudományába.

Megtelt!!!

A település és a vidék értékeit egy másik helyszínen és egy újabb szemszögből is bemutatták a vendéglátók. A „Pálinka túra Damak községben” projekt a sportpályán létrehozott rendezvény-helyszínen valósult meg, ahol egy igazi sátorváros szabadtéri színpadán és a gyerekszigeten délelőttől folyamatos programok várták a kicsiket és kicsit nagyobbakat: óriáscsúszda, játszóházak, arcfestés, népi és ügyességi játékok, sportversenyek és színpadi programok biztosították a folyamatos szórakozási lehetőséget. Éhezni és szomjazni sem kellett, hiszen a damakiak mindenkit vendégül láttak egy bőséges egytálételre és egyéb „folyékony halmazállapotú” finomságokra.
A Leader-es projekt avató mellett a településen sikeresen befejeződött és az Európai Unió által támogatott vízkárelhárítási beruházást is jelképesen átadták. Ezt a projektet Demeter Zoltán és Daher Pierre országgyűlési képviselők, valamint Baranyay Barnabás polgármester avatták fel.
Mindeközben közel egy tucat művészeti és hagyományőrző csoport lépett fel a színpadon, voltak tréfás gyerek és felnőtt programok, majd 16 órától került sor a Szent István napi ünnepi istentiszteletre és az új kenyér megszegésére. Nagy tetszést aratott a lufibohóc és a hagyományőrző harci bemutató, de a rendezvényhez pogácsasütő- és főzőverseny is kapcsolódott.
Az esti hangulatot a Sógorok együttes koncertje alapozta meg, majd következett a szabadtéri mulatság, melyen sokan hajnalig ropták a táncot.
A szervezők szerint a program legnagyobb értéke az volt, hogy a rendezvény kapcsán olyanok is ellátogattak a településre, akik egyébként nem nagyon lettek volna nyitottak Damak értékeinek felkutatására. Remélhetőleg ezáltal és a História-völgy további turisztikai attrakcióin keresztül új lehetőségek nyílnak meg Damak és a hozzá hasonló kistelepülések előtt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…