2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

A Patricius Borházé a Hamvas-fürt bordíj

Bodrogkisfaludra került az idei Hamvas-fürt bordíj. Az európai borműveltség fejlesztéséért adományozott elismerést a Patricius Borház tulajdonosának a Nemzet Galéria tanácstermében pénteken nyújtotta át Mihály Gábor szobrászművész, a díjat megtestesítő bronz kisplasztika alkotója.

A Patricius Borház bölcselete szerint a bor minőségét alapvetően a szőlő minősége határozza meg, ezért arra törekednek, hogy a termőhelyben rejlő titokzatos lehetőségeket a lehető legalaposabban kiaknázzák. Evégből nem riadnak vissza a terméskorlátozástól, sőt ezt kulcselemnek tartják. Vállalják a fáradozást: a feldolgozás után dűlőválogatással gyűjtik pincéinkbe a tételeket, ezután gondos és hozzáértő borászati munkával „nevelik” boraikat. Nem elnyomják, hanem követik a dűlők sajátos adottságait – mondta a laudációban Molnár Pál újságíró, a Hamvas-fürt bordíj kuratóriumának elnöke. Mint fölidézte: Párizsban, Londonban, Bécsben, Tokióban és az Egyesült Államokban a legrangosabb versenyeken szereztek aranyérmeket a Patricius Borház aszúi, kései szüretelésű szőlőkből alkotott borai, száraz furmintjai.
A díjat Kékessy Katinka tulajdonos és Molnár Péter birtokigazgató vette át Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművésztől, a Hamvas Béla arcát mintázó bronz kisplasztika alkotójától. Molnár Péter elmondta: A Patricius Borház a Hegyalján áll, Bodrogkisfalud határában. A pincészetet Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre. A Várhegy-dűlőben az egykori uradalmi présház átalakításával új, gravitációs feldolgozóval kiegészült birtokközpontot formáltak meg. Öt település határában, hét dűlőben gazdálkodnak, nem kevesebb, mint 85 hektáros szőlőterületen. A dűlők és a vulkanikus kőzetek sokszínűsége nyomon követhető a borok ízeiben is. Házasítással is különlegesebbé teszik a borok ízét. Az összhang, a harmónia elérése a fő cél. A pincészet palettáján a hagyományos tokaji szőlőfajtákból – furmintból, hárslevelűből, sárga muskotályból – készült aszúk, késői szüretelésű és száraz borok szerepelnek. Molnár Páter megfogalmazása szerint: A tokaji borászat kincses ládán ül, föl kell állni róla, hogy hozzáférjünk az értékekhez.
A Hamvas-fürt bordíjat 2005 óta adományozzák, a kitüntetettek között van Lőrincz György, Bock József és Szeremley Huba.

 

gondola.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek