2025. 05. 11. vasárnap

Ferenc

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » A desszert az étkezés utolsó akkordja
15074-desszert-szerelem

A desszert az étkezés utolsó akkordja

A gasztronómia mindenkié
Most jelent meg a Kossuth Kiadónál Desszert szerelem címmel a második receptkönyved. Mi az egyedisége, különlegessége, amivel szívesen ajánlod az olvasóknak és kiknek ajánlod?

A megbízhatósága, a precizitása, amit már tőlem megszokhattak, akik olvasták az első könyvem, vagy látogatják a desszert.eu-t. A fázisfotók, a pontosan leírt lépések, a hőfok, az idehaza is könnyedén elérhető alapanyagok mind azt célozzák, hogy biztosan sikerélménye legyen azoknak, akik elkészítik a recepteket. Egyaránt ajánlom háziasszonyoknak és szakembereknek is. A háziasszonyoknak azért, mert biztos mankó lehet a konyhában, a szakembereknek meg azért, mert kiváló ötleteket meríthetnek belőle.
Nem zavar, hogy esetleg más cukrászok büszkélkednek majd a receptjeiddel és a vásárlók őket fogják dicsérni, nem Téged?
A gasztronómia mindenkié, közösek az értékeink, és úgy helyes, ha ezeket és a tapasztalatainkat megosztjuk egymással.
A háziasszonyokat hangsúlyozod. Eszerint édességeket csak a nők sütnek?
Főzni a férfiak is szívesen főznek, de a desszertkészítés annyira ingoványosabb talaj, hogy a férfiak többsége meg sem próbálkozik vele. A főzésnél, mint tudjuk, menet közben lehet korrigálni az ízeket, a sütésnél viszont csak a végén derül ki, hogy mit is alkottunk, és ezért nehezebben vállalkoznak rá még a hölgyek is. Nos, ezen szeretnék változtatni. Hiszen a desszert fontos része az étkezésnek, az utolsó akkordja, amely sokat tud rajta emelni, vagy éppen rontani. Az idősebbek még emlékezhetnek arra, hogy hajdanán híres volt a magyar cukrászat, ezt ápolni kell, vagy talán újra felépíteni. Ezt célozza meg a könyv, hogy próbálkozzanak az olvasók és találják meg a sütésben is a szépséget, az alkotás örömét.
Az én generációm tagjai közül sokan ódákat zengenek a nagymamák és az édesanyák süteményeiről. A rohanó életmódnak, a félkész, mélyhűtött készítményeknek köszönhetjük, hogy a nagymama desszertek eltűntek az ünnepi asztalokról?
Részben az urbanizációnak, de annak is, hogy egyre kevesebb cukrot fogyasztunk, a zsiradékokkal másként bánunk, ami önmagában helyes, mert jóval mozgásszegényebb lett az életünk, és volt egy generáció, amely kiesett ebből a sütési gyakorlatból. Mindezek megtették a hatásukat. Látható – ha csak a GoodFood világkonyhába beleolvasunk –, hogy Magyarországon újra fel kell fedeznünk a gasztronómia gazdagságát, mert volt egy hosszú időszak, amikor nem ápoltuk ennek a hagyományait. Elfelejtettük, hogy a mindennapi étkezés is szerves része a kultúránknak, az életmódunknak és az eltelt néhány év igazolja, hogy van mit felfedeznünk, hogy megtaláljuk benne a szépséget, a változatosságot. A szakácsok, a séfek indították el ezt a folyamatot és a cukrászok kicsit lemaradtak ettől. Itt az idő, hogy mi is porondra lépjünk: az ételsor végét is meg kell reformálni.
Az étkezési kultúrában valóban tapasztalható már változás, de azt még nem igazán érzékelem, hogy a desszertre is odafigyelnének a családi ebédeken, vacsorákon. Sokkal inkább a könnyebb megoldást választják, és a cukrászdából viszik haza az édességet. Mitől remélhető, hogy ebben is megtörténik az áttörés?
Nem a cukrászdák kiváltása a cél, hanem az, hogy ismét divat legyen otthon sütni. Ezt pedig olyan könyvektől várhatjuk, mint a Desszert szerelem, mert ez rácáfol arra a tévhitre, hogy a desszertek elkészítése túlságosan bonyolult és időigényes. Sok olyan apró trükk van, amellyel percek alatt össze lehet állítani valami különlegességet szezonális alapanyagokból és ez mindig más ízű, mint amit a cukrászdában kaphatunk.
Az nem nehezíti az áttörést, hogy a hölgyek mindent megtesznek azért, hogy karcsúvá váljanak, vagy megőrizzék a karcsúságukat, és a cél érdekében elsődlegesen az édességről, a desszertről mondanak le?
Igen, ezt a tendenciát nem szabad figyelmen kívül hagyni, de jó, ha a hölgyek tudják, hogy nem használok margarint, ételszínezőket, aromákat és a természetes alapanyagokra helyezem a hangsúlyt.
És azok kevésbé hizlalóak?
Nem, de egészségesek és lemozoghatók. Az édesipari termékek sokkal több problémát okozhatnak, mint az otthon elkészített desszertek, de ha ezek is lelkiismeretfurdalással járnak, akkor a megoldás a mozgás, a kocogás és nem csak az önmegtartóztatás.
Te miként tudod megőrizni a karcsúságodat?
Nem az én érdemem, ez genetikai adottság.
A könyvedben milyen az aránya a gyorsan, mondjuk fél óra alatt elkészíthető desszerteknek és azoknak, amelyek ennél jóval időigényesebbek?
A kérdés kicsit félrevezető, mert ha azt írom, hogy az elkészítési idő 3 vagy 4 óra, az nem azt jelenti, hogy azzal 3-4 órányi teendőnk van. Lehet, hogy percek alatt összeállítjuk, több órán át pihentetjük, vagy sütjük, vagy több óra kell ahhoz, hogy kihűljön. Ezek a félreértések pontosan a rutin hiányából adódnak.
Honnan adódott az ötlet, hogy nemcsak szöveges leírással, hanem fázisfotókkal is irányt mutassál a sütéshez?
Amikor ezt alkalmazni kezdtem a desszert.eu-n, sem a külföldi séfirodalmat nem ismertem és angolul sem beszéltem, de úgy éreztem, ezzel még inkább kedvet csinálhatok másoknak. Azzal együtt, hogy a magyar nyelv nagyon gazdag, bármi kifejezhető vele, de a látvány, a fotó önmagáért beszél. Praktikus, célszerű és egyértelmű.
Miután elkalandoztál az újságírás felé, volt-e olyan pillanat, amikor úgy érezted, választanod kell a cukrászmesterség és az újságírás között?
Az újságírás inkább csak vágyakozás volt, amely a baráti köröm hatására alakult ki bennem, aztán valóság lett, de az élet kegyes volt hozzám és nem kellett a cukrászkodás vagy az újságírás mellett döntenem, hanem mindkettőt párhuzamosan tudom művelni. Sokat írok, publikálok, szerkesztek, és mellette főcsapásnak megmaradt a cukrászat, mert ebben tudom igazán a kreativitásomat megmutatni és kamatoztatni. Több étteremben, cukrászatban vagyok szaktanácsadó, kreatív cukrászséf, és a most indult Vinopolis étterem és borértékesítő lánc cukrászati vezetőjeként dolgozom.
Van-e különösen kedvelt saját desszerted?
Nem, ilyen nincs. Amikor rövid ideig bármixer voltam, ott tanultam meg: a profi szakembernek – legyen bár séf, bármixer, cukrász – felül kell emelkednie a saját ízlésén. Az a feladata, hogy harmóniákat, összhangokat, egyensúlyokat keressen és alakítson ki mások örömére. A könyveimben olvasható receptek ilyenek és szívesen ajánlom valamennyit.

László Ágnes

A szerző:
Varga Gábor harmincéves, cukrász, gasztronómiai szakújságíró.
A családban a bátyja volt az első vendéglátós, aki cukrász és Gábor az ő nyomdokait követte. A szakmunkásiskola elvégzése után gyakorlatát a Corinthia Hotel Aquincum Hotelben töltötte. Ezután Budapest legjobb cukrászataiban – Budavári Ruszwurm, Budavári Korona Kávéház, Béke Szálló, és sok más cukrászműhelyben – dolgozott. Közben leérettségizett, megszerezte az újságírói képesítését, kipróbálta magát az italgasztronómiában, és 2005-ben első helyezést ért el az Első Magyar MBU-Skyy vodka gyorsasági shot versenyen White Kokolate nevű kreációjával.
Desszert.eu címen, 2007-ben saját internetes, cukrászgasztronómiai portált indított, amely idővel népszerű, általános gasztronómiai weboldallá fejlődött, és 2008-ban elnyerte a Magyar Internet Média és Web Díj első helyezését, és 2012 májusától már angol nyelvű változata is olvasható.
2010-ben Gourmandia címmel jelent meg saját receptkönyve. Televíziós gasztronómiai műsorok állandó szereplője és főiskolai tanulmányait folytatja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!