2021. 07. 26. hétfő

Anna, Anikó
1 EUR 359 HUF
1 GBP 420 HUF
A borkóstolás művészete

A borkóstolás művészete

A borkóstolás művészeteA bornak a kóstolása egy rendkívül összetett folyamat. Sok mindenre épül, talán első sorban a borkóstoló személyiségére, annak fiziológiájára, lélektanára, felkészültségére és még sok minden másra. Ezért talán ebben a rövid leírásban inkább a kóstoló, fogyasztó által leginkább használt mozzanatokat lehetne bemutatni.

 

\Két világhírű szakács: Laczkó Ottó a Gundel és Ferenczi István a Hotel Stadion séfjei kóstolják a kiváló\
 

Az úgynevezett szent háromság

amely a látás, szaglás, és ízlelésen alapul. Azaz a szemmel a bor színét vizsgáljuk, amely korára, beltartalmi értékekre enged következtetni, és persze eldönteni velünk, hogy fehér vagy vörös (vagy akár rozé) borról van szó. A szemünket használjuk a leggyakrabban, ezért ez fárad el a legkésőbb.

Egy kicsit fáradékonyabb már az orrunk, a szaglásunk, amely hamar hozzá szokhat bizonyos illatokhoz. Ezért csukott szájjal, mély de rövidke szippantásokkal élvezzük ki a bor által nyújtott illatokat. A pohárban megfogatva, nagyobb felületről tudunk illat mintákat venni.

Amikor “megrágjuk a bort”

Végezetül pedig a kóstolás, amellyel egy korrekt kortyot véve, úgy mond “megrágjuk a bort” egy kis levegőt is szívhatunk hozza fogaink között, ha ez lehetséges megforgatjuk a szánkban, hogy mindenhova jusson és lenyelvén egy pillanatra megállva összerakjuk az érzelmeinket, az érzéseinket, és szavakban foglalva megosztjuk a barátainkkal. Járjunk azonban óvatosan el, hiszen a bor nyelvezete szimbólumokra épül, és szubjektív tényezőkre is egyben, nem beszélve a többiről. Itt fontos megjegyezni, hogy: “a bor tanítómester, szerénységre tanít”. Nem vagyunk egyformák, vannak dolgok amiket másképpen érzünk, és esetleg gondolunk. Nem hiába nem ugyanazok az emberek szimpatikusak, és a férfiaknak is megvan az ideális női jelöltjük, amelyet egyébként nagyjából hasonlóan, mint azt a borkóstolásnál teszik, közelítik meg. (Valószínű ugyanez igaz lehet a női szemszögből is.)
 

Bírálat és vizsga esetén

Természetesen amikor borbírálatról, borkereskedők beszerzéséről vagy komoly vizsgákról van szó, a borkóstolás egy kicsit másképpen zajlik. Megfelelő körülmények, poharak (de minden esetben talpas pohár szükséges, forgatás és a színbe való gyönyörködéshez, ez elengedhetetlen), bornak kiköpése (amely ha több bort kóstolnak sajnos muszáj), száraz próba, stb.

A borkóstolás, a borról való beszéd örömet jelent, hiszen rengeteg érdekes, nagyszerű dolgot fedezhetünk fel, benne egy új világot tudunk bejárni. Amelyhez természetesen a megfelelő előkészületek elengedhetetlenek, minél jobban fel vagyunk készülve, annál nagyobb élményünket leljük, de mindig tudni fogjuk, hogy legközelebbre még jobban fel kell készülnünk, ahogy ez a “valódi” utazásokkal lenni szokott.

Kielmayer Kristian

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

PROGRAMAJÁNLÓ 2021. július 26. – augusztus 2. Elaprózódás A PTE-MK szobrászhallgatóinak csoportos kiállítása Időpont: július 29. – augusztus 15.…