2024. 05. 20. hétfő

Bernát, Felícia
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gasztro
  • »
  • 6 gasztrotrend 2021-ből, amit kár lenne kihagynod!

6 gasztrotrend 2021-ből, amit kár lenne kihagynod!

Gondolnád, hogy nem csak az öltözködésben vagy a lakberendezésben változik folyamatosan, hogy éppen mi a trendi, hanem a gasztronómiában is? Bizony, ezen a területen is mindig akadnak olyan ételek, alapanyagok vagy elkészítési módok, amelyek hatalmas népszerűségre tesznek szert. Az idei év legnagyobb gasztrotrendjeiből szemezgettünk. 

   1. Lakáséttermek

A pandémia miatt sokan még mindig kerülik a zsúfolt helyeket, ugyanakkor szeretnének hódolni  a gasztronómia élvezeteinek. A lakáséttermek kiváló helyszínei a meghitt ebédeknek és vacsoráknak, hiszen egyszerre kevés vendéget fogadnak, így nincs tömeg, zaj, és a távolságtartás is sokkal egyszerűbb.

Bár jelenleg minden vendéglátóegység üzemelhet, aki azonban egyszer megtapasztalja egy lakásétterem atmoszféráját, az alighanem később is szívesen visszatér majd.

   2. “Retro” ételek

Habár a gasztronómia folyamatosan megújul, mégis szívesen nyúl vissza a gyökerekhez, és értelmezi újra a klasszikus fogásokat. A házias, hagyományos ízvilág sokakat a gyerekkorukra, az otthonukra emlékeztet, mellette viszont friss élményt is ad, hiszen a szakácsok szívesen “turbózzák fel” a régi recepteket néhány új fűszerrel, izgalmas alapanyaggal vagy látványos tálalással.

   3. Vegán finomságok

A veganizmus hazánkban is egyre népszerűbb, így nem csoda, ha rohamosan nő az igény a vegán ételek és alapanyagok iránt. Ma már nem akkora kihívás vegán éttermet találni (vagy legalább olyat, ahol vegán fogások is szerepelnek az étlapon), illetve a legtöbb élelmiszerüzletben kapható például növényi tej, tofu, húshelyettesítő, vegán jégkrém stb.

No és persze ne feledkezzünk meg a vegán táplálkozás alapjait képező friss, szezonális zöldségekről és gyümölcsökről sem! Ha némi vegán inspirációra vágysz, akkor keresd fel a Bien.hu-t, hiszen az egészséges receptek közt számos vegán finomságot is találsz!

   4. Közel-keleti és afrikai fogások

Más nemzetek konyháját megismerni mindig izgalmas, de ma már a keleti konyha sem csak a japán vagy kínai ételeket jelenti, hiszen egyre többen kóstolják meg például a libanoni, izraeli, egyiptomi, grúz vagy örmény gasztronómia remekműveit is. Habár az ízvilág elsőre némileg szokatlan lehet, könnyű rabjává válni az egzotikus finomságoknak!

   5. Környezetbarát csomagolás

A lezárások ideje alatt az éttermek csak házhozszállítással üzemelhettek, emiatt drasztikusan megnőtt a felhasznált csomagolások mennyisége is. A sok műanyag- és habdoboz mellett szerencsére növekszik azoknak a  vendéglátóhelyeknek a száma, akik újrahasznosítható, vagy lebomló anyagokból készült elviteles dobozokat használnak.

   6. Vásárlás helyi termelőktől

A hipermarketek sajnos jól feladják a leckét a helyi gazdaságoknak, de egyre több ember ébred rá, hogy a nemzetközi nagyvállalatok helyett érdemesebb a helyi kistermelőket támogatni. A tőlük vásárolt friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök nem utaztak több ezer kilométert mire az asztalunkra kerültek, ráadásul az ízük is sokkal finomabb, mint az importált, gázokkal érlelt terményeké. /X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lencseleves
Lencseleves hozzávalók: 25 dkg lencse 20 dkg füstölt kolbász 2 db sárgarépa 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1-2 db babérlevél a rántás…

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…