2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Valami van a levegőben: láthatatlan veszélyforrások az otthoni levegőben – van megoldás

Valami van a levegőben: láthatatlan veszélyforrások az otthoni levegőben – van megoldás

 

Budapest, 2021.12.03.- Nemcsak a vírusok leselkednek ránk a levegőben otthon vagy más zárt helyiségben. A külső légszennyezettség beszűrődése mellett, a poratkák ürüléke és még a főzés során keletkező gázok is okozhatnak panaszokat.

A koronavírus-járvány kitörésével középpontba került a belső terek levegőminősége, különösen a vírusokra, baktériumokra való tekintettel. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a beltéri levegőminőséget emellett is sok más, elsőre talán meglepő tényező befolyásolja, ronthatja. Az

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) megállapítása szerint 2015-ben a városokban élő európaiak nagyjából 25%-a volt az Unióban megengedett mértéket meghaladó kültéren tapasztalható légszennyezőanyag-szintnek kitéve, akár 96%-uk esetében pedig a WHO által már az egészségre károsnak minősített szintről volt szó. Azonban nemcsak a kültéri, hanem a beltéri szennyezésről is érdemes szót ejteni: azonfelül, hogy a szennyező anyagok kívülről is bekerülhetnek otthonunkba magában a lakásban is számos szennyező tényező található: említhetjük a sütés-főzés füstjét, de a bútorokból, padlókból a levegőbe távozó káros anyagokat is. A Dyson légtisztító berendezéseket tervező szakemberei szerint is érdemes tisztába lenni azzal, hogy milyen tényezők befolyásolhatják otthonunk levegőjének a minőségét.

 

  1. Penészgomba

Télen különösen problémás lehet a különféle penészgombák megjelenése. A régebbi építésű házak esetében a hiányos szigetelés, a vizesedő falak, míg újépítésű házaknál gyakran épp az ellenkezője: a ház „túlszigeteltsége” teremt ideális környezetet a penészgombáknak. A hidegebb idő beköszöntével például a benti teregetés és a ritkább szellőztetés miatt létrejövő, párásabb benti levegő pedig még kedvezőbb környezetet teremt a megtelepedésüknek.  A penészgombák bizonyos fajtái, a levegőben szétszóródó spóráik révén számos betegséget okozhatnak, különösen azoknál, akik asztmások vagy legyengült az immunrendszerük.

  1. Poratka ürülék és pollenek

Panaszt okozhatnak a poratkák és pollenek is, utóbbiak főként tavasszal és nyáron. Sokak számára a poratka okoz problémát, melynek levegőben szálló, nagyon apró méretűre töredezett ürüléke okozza az allergiás tüneteket.

 

  1. A szmog nem áll meg a küszöbön

A légszennyezettséget „csendes gyilkosnak” is szokták nevezni, és nem véletlenül: a WHO adatai szerint a világon nagyjából évi 7 millióra tehető a légszennyezés miatti korai halálozások száma, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint pedig Magyarországon évi több mint tízezer idő előtti elhalálozás kötődhet a légszennyezettséghez. A külső levegő minősége sokszor szerepel a hírekben, de arról kevesebb szó esik, hogy a kültéri légszennyezés a lakások, szobák levegőminőségre is hatással van, hiszen szellőztetéskor a kinti levegőben szálló por mindenképp bekerül a szobába, rontva annak levegőminőségét.

 

  1. A főzés is veszélyes lehet

A főzés is ronthatja a lakás levegőjét, ugyanis ilyenkor megnőhet a nitrogén-oxidok koncentrációja a levegőben, amely légúti panaszokat okozhat. Ez jellemzően a gáztűzhellyel rendelkező lakásokban jelent problémát. Ezen felül főként az amerikai konyhás lakásokban a főzés során keletkező ételszaggal is számolni kell, mely könnyen beleeheti magát a kárpitokba, lakástextilekbe. Ilyenkor különösen fontos lehet, hogy a levegő cserélődni tudjon.

 

  1. A bútorok, padlók is párolognak

A rákkeltő anyagként is ismert formaldehid is jelen lehet a lakásban, mivel igen gyakran bútorok, fapadlók ragasztó anyagában használják, de megtalálható préselt faipari termékekben is. A formaldehid illékony szerves vegyület, ez azt jelenti, hogy szobahőmérsékleten gázzá alakul és a lakás levegőjébe jut. Vannak, akik kimondottan érzékenyek erre az anyagra, de a folyamatos érintkezés mindenkinek okozhat egészségügyi problémákat.

 

Megoldás lehet a légtisztító berendezés rendszeres használata

Ezekre a problémákra válaszul, az egészségesebb otthoni levegő érdekében Magyarországon is egyre többen döntenek légtisztító berendezés használata mellett. A készülékek legfontosabb része a szűrőrendszerük, ezen múlik ugyanis, hogy milyen, mekkora és mennyi részecskét lesznek képesek a levegőből eltávolítani.  Fontos, hogy maga a szűrű jól szigetelt legyen: a légáramlás így nem tudja megkerülni, melynek következtében hatékonyan fogja tudni kiszűrni a különböző szennyező részecskéket. Ezenfelül az sem árt, ha a készülék kettős szűrőrendszerrel van felszerelve: a HEPA, esetleg más fajtájú részecskeszűrők eltávolítják a szennyező anyagokat és az allergéneket, mint például a por vagy a pollen, míg az aktív szénszűrő az illékony vegyületeket és gázokat nyeli el.  Érdemes még figyelni arra is, hogy a készülék rendelkezik-e esetleg ventillátor funkcióval, ennek segítségével ugyanis a megtisztított levegőt az egész szobában körbe tudjuk keringtetni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek