2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Tudatosság, életmód, egészség – Vese Világnap 2022

Ma már egyre nagyobb hangsúly kerül a betegségek megelőzésére, valamint az ehhez szükséges egészséges életmód, a kiegyensúlyozott étrend, valamint a rendszeres fizikai aktivitás fontosságára, mégis vannak olyan problémák, amelyekről jóval kevesebb szó esik a mindennapokban. Ilyen például a vese egészsége is.

A Nemzetközi Nephrológiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége magyar kezdeményezésére 2006 óta minden év márciusának második csütörtökén rendezik meg a Vese Világnapját, ennek kapcsán a szakemberek a vesebetegségek megelőzésére, valamint a már veseelégtelenségben szenvedő betegek szakszerű ellátásának fontosságára hívják fel a figyelmet. A Világnap alkalmából Dr. Szegedi Jánossal, az országszerte 18 dialízisállomáson a magyar vesebetegek 40%-át ellátó B. Braun Avitum dialízishálózatának vezető orvos igazgatójával, belgyógyász, nefrológus, hipertonológus szakemberrel beszélgettünk.

 

A veseelégtelenség az elmúlt években egészségügyi krízishelyzetté nőtte ki magát: nemzetközi felmérések alapján a világ népességének 8-14%-át érinti, azaz minden 10. ember életét nehezíti meg nap mint nap. Magyarországon több mint 1 millió beteg szorul gondozásra, éves szinten 250-270 vesetranszplantációt végeznek, több mint 6000 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg számára biztosítják az életben tartó dialíziskezelést.

 

„A vesebetegségek kialakulásának két leggyakoribb oka a cukorbetegség és a hypertonia, azaz a magas vérnyomás. Hazai felmérések szerint előbbiben több mint egymillióan, utóbbiban pedig mintegy 3 és fél millióan érintettek. A hypertoniások 20 %-a cukorbetegségben is szenved. A dialízált betegek több, mint 50%-ának alapbetegesége a diabetes, vagy a hypertonia. A magas vérnyomás nagyobb valószínűséggel okoz vesekárosodást azokban az esetekben, amikor más betegségekkel is, például cukorbetegséggel, magas koleszterinszinttel, szív- és érrendszeri betegségekkel társul, a cukorbetegség ezzel szemben az esetek mintegy felében már önmagában is a vesefunkció romlásához, diabéteszes nefropátiához vezet” – figyelmeztetett Dr. Szegedi János.

 

A kulcs a tudatosságban van

 

„Sosem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy figyeljünk oda, vegyük komolyan egészségünk megőrzését már fiatal felnőttként is, hiszen ezáltal szinte az összes krónikus megbetegedés, köztük a veseelégtelenség kialakulásának valószínűségét is jelentősen mérsékelhetjük” – mondta a szakértő.

 

A változatos étrend és a rendszeres fizikai aktivitás rengeteget segíthet ebben, hiszen az ideális testsúly elérésével és megtartásával már jelentősen csökkenthető például a cukorbetegség, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések és számos veseelégtelenséghez vezető probléma kialakulásának valószínűsége is. Az Európai Unióban az elsők, a világon 4.-ek vagyunk az elhízásban. A probléma súlyosságát jelzi, hogy Európa lakosságának 50%-a túlsúlyos, 20%-a elhízott. Gondot jelent az is, hogy a gyermek populációban minden 4.-5. gyermek érintett.

 

A sóbevitel visszafogása és a rendszeres vízfogyasztás a két fontos irányelv, ezek megfelelő aránya segíti ugyanis a test vízkészletének egyensúlyban tartását. A túlzott sóbevitel növeli a vízvisszatartást, szerepet játszik a hypertonia kialakulásában és a kezelésében is.  Az ajánlott napi nátriumbevitel kb. egy teáskanálnyi, tehát 5-6 gramm, az ajánlott vízfogyasztás pedig 2 liter naponta. A bőséges vízfogyasztás segíti a vesét a szervezet sótól, méreganyagoktól való megtisztításában is, ezáltal csökkentve a krónikus vesebetegség kialakulásának veszélyét.”

 

Az orvos igazgató hangsúlyozta továbbá a dohányzás és a vény nélkül kapható gyógyszerek rendszeres szedésének következményeit: „A dohányzás, amellett, hogy megnöveli a vesedaganatok kockázatát, rontja a vese véráramlását, ha pedig kevesebb vér jut a vesékbe, bizony romlik a vesefunkció is. Óvatosan kell bánni az általánosan elterjedt vény nélküli gyógyszerek rendszeres szedésével is, a különböző gyulladásgátlók vesekárosodást és betegséget okozhatnak, ezért fontos, hogy ezen gyógyszerek szedését minden alkalommal a beteg beszélje meg kezelőorvosával.”

 

Mit tegyünk, hogy ne legyünk vesebetegek?

 

Tartsuk magunkat fitten, mozogjunk sokat, étkezzünk egészségesen, vigyázzunk a testsúlyunkra, fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, vigyázzunk a sóbevitelre, ellenőrizzük a vérnyomásunkat, a cukorbetegek rendszeresen ellenőrizzék vércukorszintjüket, ne dohányozzunk, ne használjunk vény nélküli gyógyszereket, a veszélyeztetettek vegyenek részt a szűréseken.

Egészséges életmóddal és némi tudatossággal szerencsére ezeknek a betegségeknek jelentős része megelőzhető, elkerülhető. Ha azonban egy vagy több kockázati tényező, így cukorbetegség, magas vérnyomás, vagy túlsúly áll fenn valakinél, vagy a családban volt vesebeteg, elengedhetetlen a veseműködés rendszeres ellenőrzése is, amelyben a háziorvos egy laborvizsgálat alapján is segítséget tud nyújtani.

 

A vesebetegségről bővebb információ a www.bbraun.hu/vesevilagnap  honlapon érhető el!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek