2021. 12. 1. szerda

Elza
1 EUR 366 HUF
1 GBP 429 HUF

Télen is fitten? Lehetséges!

Ahogy a nappalok rövidülnek, egyre nehezebben vesszük rá magunkat még a nap elkezdésére is, nemhogy a sportolásra. Pedig télen sem kell lemondanunk a mozgásról, még akkor sem, ha éppen elkezdeni szeretnénk – szakértő tippjeivel.

A sportok nagyrészét egyébként is fedett helyen végezzük. Az edzőtermek, a csoportos edzések, a jóga és crossfit mind beltéren található, de akár úszhatunk is kedvünk szerint a fűtött uszodákban. Nem beszélve a szuper téli sportokról: a korcsolyázás, a síelés vagy akár a szánkózás.

Immunrendszerünknek télen még nagyobb szüksége van támogatásra, a vitaminraktárakat ilyenkor is érdemes feltöltve tartani, amennyire lehetséges. Megfelelő táplálkozással és vitaminbevitellel a hétköznapi kihívások megugrásáról és a különlegesebb sportok kipróbálásáról sem kell lemondani. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek többek között elengedhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséért, a sejtek regenerálódásáért, a csontok és a fogak tartósságáért, a véralvadásért és nem utolsó sorban a szem egészségéért. Éppen ezért az év minden időszakában, de különösen, télen, tél végén érdemes pótolni.

Milyen vitaminokkal turbózhatjuk fel a szervezetünket?

A C-vitamin kiváló immunerősítő, 1000 mg felszívódásához nagyjából 1 liter víz szükséges, ezért ügyeljünk a folyadékbevitelre is. D-vitaminból meghatározott, ajánlott nemzetközi egységnyit érdemes fogyasztani, télen különösen sokat segít a legyengült immunrendszernek.

„A D-vitaminból is hiány tud jelentkezni, melyből sok városi és irodai munkát végző ember még nyáron sem jut elegendő mennyiséghez, nemhogy télen. A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását és annak beépülését a csontokba. Továbbá nagy szerepet játszik a sejtosztódásban is, valamint hozzájárul az egészség izomfunkció fenntartásához – mondja Katus Attila, edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

További fontos vitaminforrás a kálcium, a cink és a magnézium is. A kálcium hozzájárul a normál izomműködéshez és az emésztőenzimek megfelelő működéséhez. A cink részt vesz a normál sav-bázis egyensúly fenntartásában, a normál szénhidrát-anyagcserében, a makrotápanyagok és zsírsavak normál anyagcseréjében, valamint hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához. A magnézium hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint részt vesz a normál csontozat fenntartásában is.

A említett vitaminok tehát az év minden időszakában fontos források a szervezetnek. Az egyszerűség kedvéért érdemes egy több kapszulát tartalmazó, sok összetevős multivitamint választani.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Öt plusz egy dolog, amit nem tudtál a tejről „A tej élet, erő, egészség”, „csupa erő, csupa izom, minden reggel tejet iszom!” és még sorolhatnánk s…

További cikkek

Mezőkövesd több területe is megtisztulhat az illegális szemétlerakóktól Mezőkövesd Város Önkormányzatának nyertes pályázata révén. A település több be…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum