2024. 05. 22. szerda

Júlia, Rita
1 EUR 388 HUF
1 GBP 456 HUF

Szűrővizsgálattal az életért – kampány indul a vastagbéldaganat ellen

Több ezer ember életét menthetné meg a rendszeres vastagbéldaganat-szűrés. Az Affidea Gasztroenterológiai Központ társadalmi felelősségvállalási programot indít ennek támogatására, amelynek nagykövetei Elek Ferenc és Máté Gábor színművészek.

 

„Szűrővizsgálattal az életért – kampány a vastagbéldaganat ellen” címmel nagyszabású TCR program indul, amelynek célja a vastagbéldaganat-szűrésekkel kapcsolatos edukáció. Mint ismeretes évente körülbelül 6000 magyar embernél diagnosztizálnak rosszindulatú vastagbéldaganatot, 2018-ban 3029 férfinél és 2832 nőnél ismerték fel ezt a betegséget. Ráadásul 5000 ember veszti életét minden évben emiatt, ezzel vezetjük az európai halálozási listákat vastagbéldaganat tekintetében.[1] A betegség előfordulása 50 év felett a duplájára, később pedig sokszorosára növekszik, így 45-50 év felett mindenkinek ajánlott, hogy 4-5 évente szűrésre menjen. Kiemelt kockázati csoportba tartoznak mindazok, akiknél a családban előfordult ez a betegség, hiszen esetükben genetikai hajlam is jelen lehet.

 

A témában érintett Máté Gábor színművész-rendező, a Katona József Színház főigazgatója is, aki elmondta: „Sajnos az édesanyám vastagbélrák következtében hunyt el, így abszolút veszélyeztetettnek számítok. Ennek ellenére nagyon nehéz volt magam rászánni a vastagbéltükrözésre, mivel féltem az eredménytől. Szerencsére a párom megszervezte a vizsgálatot, illetve mindenben támogatott. Nagyon jó magam mellett tudni egy olyan embert, aki ezekre a szükséges egészségügyi szűrésekre is odafigyel. Az endoszkópos vizsgálat után – mivel negatív eredménnyel zárult – nagyon megkönnyebbültem. Mindazoknak, akik az esetleges fájdalom vagy kellemetlenség miatt hezitálnak, csak azt tudom üzenni, hogy ne halogassanak, altatásban tulajdonképpen semmit sem fognak érezni. Ez a téma személyesen is fontos, így szívesen támogatom nagykövetként az Affidea Gasztroenterológiai Központ szűrőkampányát, mert úgy gondolom, hogy fel kell hívni a figyelmet a vastagbéldaganatok veszélyeire.”

 

Szintén személyes okokból vállalt nagyköveti szerepet a kampányban Elek Ferenc, Katona József Színház Jászai Mari díjas színésze is, akinek az édesapja gyomorrákkal küzdött élete alkonyán. Elek Ferenc hozzátette: „Bár nem tartozom a fokozottan egészségtudatos emberek közé, tisztában vagyok a rosszindulatú daganatok kockázatával. Ezért megpróbálok jobban figyelni az étkezésemre és így került sor a szűrésre is.  Az endoszkópos beavatkozást altatásban végezték, ezért semmi kellemetlenséget vagy fájdalmat nem éreztem. Szerencsére a gyomor- és vastagbéltükrözés során kiderült, hogy most nem kell tartanom daganatos betegségtől, így megkönnyebbültem. Mindenkit arra buzdítok, hogy senki se hanyagolja el az ajánlott szűréseket. Személyes példával és nagykövetként is örömmel támogatom az Affidea rákemelegőző programját, hogy minél több emberhez eljussanak a szükséges információk, a vastagbélrák korai stádiumban felismerve ugyanis jó eséllyel gyógyítható.”

 

A vastagbéldaganatok szűrése többféle módszerrel történhet, a kevésbé érzékeny székletvér szűrőprogramban azokat az eseteket próbálják felismerni, ahol a daganat már előrehaladottabb állapotban vérzést okoz bélrendszerben. Ennél jóval teljesebb képet nyújt a CT-kolonoszkópia, amelynek érzékenysége 90% feletti, azaz a korai stádiumban lévő daganatok, rákmegelőző állapotok felismerésében igen hatékony. Szintén hasonló érzékenységű az endoszkópos vastagbéltükrözés is, ugyanakkor itt arra is lehetőség van, hogy a bélrendszerben előforduló gyanús polipokat (bélfali sejtszaporulatokat) egyúttal eltávolítsák és szövetmintát vegyenek. Dr. Schwab Richárd és Dr. Sike Róbert, az Affidea gasztroenterológus főorvosai elmondták: „Ne feledjük, hogy a vastagbéldaganatok korai stádiumban jó eséllyel gyógyíthatók. Ez a betegség hosszú évek alatt alakul ki és nem jár fájdalommal, a diagnosztizálás kizárólag szűréssel megvalósítható. Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha valaki vérzést, széklethabitus változást, hasi puffadást, hasi görcsöket és fájdalmat, fogyást, vérszegénységet tapasztal. A leghatékonyabb viszont az, ha figyelünk az életmódunkra, és 45-50 év felett 4-5 évente eljárunk rendszeres szűrésre. Mi itt az Affideánál értjük a félelmeket, ezért is indítottuk ezt a kampányt, hogy segítsünk a betegeknek és a kockázati csoportba tartozóknak.Fő célunk az, hogy mindenki meggyógyuljon.”

 

A vastagbéldaganatok felismerésében alapvető szerepet játszó endoszkópos vizsgálatok összetett folyamatnak számítanak. Amennyiben valaki kíváncsi arra, hogy miként kell felkészülni a vastagbéltükrözésre, hogyan zajlik a vizsgálat, mire kell figyelni az érintett pácienseknek,  az Affidea Gasztroenterológiai Központ oldalán részletesen tájékozódhat: https://gasztroenterologia.affidea.hu

[1] https://onkol.hu/nemzeti-rakregiszter/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek