2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Szeretettől Édes

Főzősuli az egészséges táplálkozás jegyében Vrábel Krisztával
Új videókkal és receptekkel folytatódik a Szeretettől Édes Főzősuli, a Civilút Alapítvány cukorbetegeket és inzulinrezisztenciában szenvedőket segítő edukációs programja. Az idei évadban nyolc videót mutatnak be, amelyekben Vrábel Krisztina gasztroblogger és Shenker-Horváth Kinga dietetikus, táplálkozástudományi szakember egyszerű, gyorsan elkészíthető, ugyanakkor ízletes ételeket készít és hasznos konyhai trükköket oszt meg.
A Civilút Alapítvány 2021-ben indította el a Szeretettől Édes Főzősulit, az edukációs videókkal és a Főzősuli Kisokos című kiadvánnyal gyakorlati segítséget adjon a cukorbeteg gyermeket nevelő családoknak. A programot 2022-ben is folytatja az Alapítvány, újabb videók és receptek segítségével mutatják be, hogy az egészséges táplálkozás igenis szerethető, gyorsan és egyszerűen elkészíthetők azok a finomságok, amelyeket a cukorbetegek is fogyaszthatnak.
„Nagy sikere volt a Szeretettől Édes Főzősuli programunknak, ezért az idei évben új videókkal és új receptekkel jelentkezünk. Továbbra is az a célunk, hogy minél több ember számára megmutassuk: odafigyeléssel, életmódunkkal, étrendünkkel sokat tehetünk egészségünkért”– mondta Gulyás Andrea,
a Civilút Alapítvány kurátora.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, és a szakemberek további 500 ezer főre becsülik azoknak a számát, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen. A diagnosztizált cukorbetegek 96 százaléka úgynevezett II-es típusú diabéteszben érintett, ezt felnőttkori cukorbetegségnek is szokták nevezni. Amíg korábban inkább az idősek betegsége
volt, az utóbbi években egyre gyakrabban jelenik meg a negyvenes korosztályban, sőt egyre több fiatalnál is diagnosztizálják.
„A cukorbetegek ellátáshoz minden korszerű eszköz rendelkezésre áll. Azonban a betegeknek is tenniük kell egészségükért, elsősorban a diétát és az életmódot tekintve. Annál is inkább, mert a Covid és a home office nem kedvezett a diéta betartásának” – mondta Kempler Péter, a Közép-Európai Diabetes Társaság elnöke. Hozzátette: a Szeretettől Édes Főzősuliban bemutatott receptek jók, korszerűek és egészségesek, egyaránt javasolhatóak cukorbetegek és nem cukorbetegek számára.
A Civilút Alapítvány arra törekszik, hogy minden érintettnek hasznos segítséget és információt nyújtson az egészséges, diétás táplálkozással kapcsolatban. Vrábel Krisztina gasztroblogger, a Szeretettel Édes Főzősuli séfje és Shenker-Horváth Kinga dietetikus, táplálkozástudományi szakember egyszerre mutat be hagyományos fogásokat, amelyeket egy kis konyhai praktikával egészségesebbé tettek, illetve jól ismert és könnyen beszerezhető
alapanyagokból új finomságokat alkottak.
Egy aktuális példa: iskolaidőben sok szülőnek okoz fejtörést az is, hogy miként lehet egészéges a suliba csomagolt tízórai, uzsonna is. Íme, egy könnyen elkészíthető, egészséges finomság!
Zöldséges tojáskrém retekkompóttal

Hozzávalók 4 főre:
 4 db főtt tojás
 20 dkg zsenge zöldborsó megfőzve
 10 dkg főtt kukorica (konzerv/csöves)
 4-5 szál újhagyma
 1 dl SKYR/görög joghurt
 2-3 ek. mustár
 só, frissen őrölt bors, 1 tk. kurkumás curry-fűszer,
 1-1 csokor petrezselyem, koriander
tálaláshoz:
 zöldségcsíkok
 teljes kiőrlésű kenyér,
 2 csokor zsenge, apró szemű retek
 1 tk. só
 1 dl fehérborecet
 1 ek. édesítőszer

1. A főtt tojásokat pucoljuk meg, villával törjük össze.
2. Keverjük krémesre a görög joghurttal, a mustárral és a curry-vel. Sóval, borssal ízesítsük.
3. Adjuk hozzá a lecsöpögtetett zöldborsót és kukoricát, az aprított újhagymát és a finomra vágott
zöldfűszereket, keverjük krémesre, ízesítsük sóval, borssal.
4. A megpucolt, felezett retket tegyük kis edénybe. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, adjuk
hozzá az ecetet, a sót, az édesítőszert és főzzük a retket kb. 15 perc alatt puhára, majd hagyjuk a
lében kihűlni, üvegezzük le.
5. Tálaljuk a krémet zöldségcsíkokkal, kenyérrel és a retekkompóttal.

Egy adag szénhidráttartalma: 16 g + a kenyér/zöldség hozzá
ebből cukor: 5,5 g
Elkészítés: 5-10 perc
Előfőzés: 20 perc

Az idei évben az Alapítvány nyolc edukációs videót forgatott, amelyeket a Civilút weboldalán (www.civilut.hu) és az Alapítvány közösségi média csatornáin (facebook.com/civilutalapitvany, instagram.com/civilut2020) lehet majd követni. A receptekből év végén külön kiadványt is készít a Civilút Alapítvány.

A pontos recepteket a programra regisztráló érdeklődőknek ingyenesen elküldik. Regisztrálni a Civilút Alapítvány honlapján lehet.
A program szakmai partnere idén is a Sportos Cukorbetegek Egyesülete, az Alapítvány munkáját a Magyar Diabetes Társaság Geriátriai Munkacsoportja is segítette.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek