2024. 05. 6. hétfő

Frida, Ivett
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

Napraforgómag és chia mag: értékes fehérjeforrások nem csupán vegánoknak

Sokan vannak, akik úgy döntenek, hogy többet nem esznek húst annak érdekében, hogy védjék a földet, illetve az állatokat. Ilyenkor azonban nagyon oda kell figyelni, hogy a megfelelő ételekkel pótolják a fehérjeszükségletet.

Az egyik legnagyobb fehérjeforrás ugyanis nem más, mint a hús, ami ha lekerül a tányérunkról, akkor jelentős mennyiségű fehérjétől “esünk el”. Szerencsére azért van pár alternatíva, például a napraforgómag és a chia mag, de a vegán fehérjeporok is remek megoldást jelenthetnek.

Te is vegán életmódot folytatsz, de még nem szerezted be ezeket a szuper termékeket? Akkor figyelmedbe ajánljuk a Sunpure Magyarország fehérjepor kínálatát. Itt megtalálod azokat a változatokat, amik nem tartalmaznak állati összetevőket, ennek köszönhetően pedig remekül beépíthetők a vegán étrendbe.

Ha kíváncsi vagy, hogy miért érdemes rendszeresen napraforgómagot, illetve chia magot enni, akkor ebben az írásunkban sok hasznos információt találsz. Sorra vesszük, hogy miért annyira egészségesek ezek a magok, és arról is szó lesz, hogy milyen sokféleképpen tudod fogyasztani őket.

Miért érdemes napraforgómagot enni?

Az eredetileg Mexikóból érkező magot mi sokan egyszerűen csak úgy hívjuk, hogy szotyi. Általában csak akkor fogyasztjuk, amikor az esti tévénézéshez keresünk nasit, és nem a popcorn mellett döntünk. Ezt viszont jól tesszük, ugyanis egy igazi vitaminbomba a szotyi, ugyanis B1-, B2- és E-vitamint is tartalmaz.

Ezenfelül Omega-6 és Omega-9 zsírsavakban is gazdag, valamint rengeteg ásványi anyag és nyomelem is megtalálható benne: többek között foszfor és kálium. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor a magas fehérjetartalma miatt is érdemes többet szotyizni.

Miért egészséges a chia mag?

Az azték zsályaként is ismert chia mag csak nemrég került be a köztudatba, mint egy új szuperélelmiszer. Tele van értékes tápanyagokkal, zsírsavakkal, vitaminokkal, és a magas rosttartalma is figyelemreméltó. Többek között kalciumot, foszfort, káliumot, nátriumot, cinket, rézt és magánt is tartalmaz.

Mindezek mellett azt is érdemes tudnod, hogy a chia mag fehérjében is gazdag, és ha vizet öntesz rá, akkor kocsonyásodik. Ennek köszönhetően a vegánok számára a tojás helyettesítésére is megoldást kínál.

Hogyan fogyaszthatod őket?

Számos módja van annak, hogy elfogyaszd ezeket a szuper magokat. Belerakhatod őket például müzlibe vagy joghurtba, de meghintheted velük a szendvicsedet vagy a salátádat is. A házi készítésű krémekbe is szórhatsz belőlük, majd pedig rá tudod kenni őket pirítósra, puffasztott rizsre.

Láthatod, hogy nem kizárólag húsból vagy húst tartalmazó ételekből tudod bevinni a szervezetedbe a szükséges fehérjemennyiséget. A napraforgómag és a chia mag is értékes fehérjeforrásnak minősül, amiket sokféleképpen el tudsz fogyasztani. Ezeken kívül pedig a vegán fehérjeporok is rendelkezésedre állnak, amikkel akár egy egész étkezést ki tudsz váltani./X/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Május a Lyme-kór hónapja
A szakorvosok és az érintettek a gyors felismerés és kezelés fontosságát hangsúlyozzák Május a Lyme Disease Awareness Month, a Lyme-kór hónapja, amiko…

További cikkek