2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Nagy leégés várhat a magyarokra

A többség egyre tudatosabb a fényvédelem fontosságát illetően, de lehetnek csúnya leégések

 Még mindig sokan, háromból egy magyar nyaraló perzselődik a napon 11-15 óra között, a legerősebb UV-sugárzás idején – derült ki a Szallas.hu felméréséből. Minden tizedik válaszadó egyáltalán nem gondoskodik a fényvédelemről. Ráadásul a válaszadók harmada még sosem járt bőrgyógyászati szűrővizsgálaton, holott évente egyszer javallott.

 

A Szallas.hu online felmérést végzett a nyári fényvédelemmel kapcsolatos szokásokra irányulóan. „Bár kutatásaink jellemzően a magyarok utazási trendjeire irányulnak, az idei rekkenő hőség és az egyre erősödő UV-sugárzás miatt fontosnak éreztük, hogy a nyaralók figyelmét ne csak a hazai úti célokra hívjuk fel, hanem a bőr egészségének megóvására is” – ismertette a kérdőívezés hátterét Kelemen Lili,  sajtószóvivő. Az eredmények visszaigazolták, hogy fontos az edukáció témában. A válaszadók 57 százaléka 3 vagy több órát tölt a napon a nyári melegben, harmaduk fél-2 óra közötti időtartamról nyilatkozott. 6 százalékuk fél óránál kevesebbet sütkérezik és csupán 8 százalékuk nem napozik egyáltalán. „Ráadásul minden harmadik nyaraló 11 és 15 óra között sütteti a hasát, amikor a legerősebb az UV-sugárzás” – tette hozzá Kelemen Lili. A másik kétharmaduk csinálja jól, felelősen, aki ebben az időszakban maximum az árnyékban, de inkább zárt, hűvös helyen tartózkodik. Arról megoszlanak a vélemények, hogy miért perzselődünk a tűző napon. „Sokaknak a barnaság a nyaralás fokmérője, és arról se feledkezzünk meg, hogy a nagy nyári szabadság alatt nehezen viseljük a korlátokat” – sorolta a sajtószóvivő.

 

A fényvédelem fokmérője az SPF (Sun Protection Factor), ami azt mutatja meg, hogy milyen mértékben véd a készítmény az UVB sugarak ellen, mennyire blokkolja a természetes melanin képződést. Minél magasabb ez az érték, annál hatékonyabb a védekezés. Biztató, hogy a válaszadók kétharmada SPF 30-as vagy annál erősebb naptejet használ. Örvendetes, hogy nemek szerinti bontásban is hasonló az arány. Korosztályok tekintetében pedig a 36-45 és a 26-35 évesek a legtudatosabbak, náluk 60 százalék feletti a magas SPF értékű fényvédők használatának aránya.  Minden ötödik nyilatkozó SPF 21-30, minden tizedik pedig SPF 5-20 erősségűt visz fel bőrére. Összességében tehát tízből kilenc nyaraló gondoskodik a fényvédelemről. Viszont a válaszadók háromnegyede az arcára csak nyáron használ fényvédőt, az év többi részében nem. Ugyanakkor hiába minden eddigi intelem, még mindig vannak olyanok (kb. minden tizedik válaszadó), akik egyáltalán nem használnak naptejet még a vakáció során sem. Megoszlanak az indítékok, de jellemzően amiatt tartják szükségtelennek a naptej használatát, mert nem szoktak leégni, felesleges kiadásnak vélik, és nélküle gyorsabban barnulnak. „Holott a bőrünk egészségének megóvása nem úri hóbort – mondta Kelemen Lili. – A fényvédők használatával és a napozási tanácsok megfogadásával gátolhatjuk a bőr öregedését, a korai ráncok és a pigmentfoltok megjelenését, és csökkenthetjük a bőrrák kialakulásának kockázatát.”

 

A Szallas.hu felmérésében arra is kíváncsiak voltak, vajon milyen egyéb praktikákat, eszközöket vetünk be a nyári forróság idején. A válaszadók kétharmada visel kalapot, kendőt, baseball sapkát vagy egyéb fejfedőt a napszúrás elkerülése céljából. Hasonló az aránya azoknak, akik visznek vagy bérelnek napernyőt a strandon, kimondottan árnyékba telepednek le. A tűző napon tízből nyolcan lehetőség szerint minél nagyobb bőrfelületüket takarják el.

 

Bőrgyógyászati szűrővizsgálaton ugyanakkor a válaszadók harmada még sosem járt. Nemek szerinti bontásban a férfiak 38 százalékára, a nők 30 százalékára igaz ez. A korcsoportos összehasonlításban ketten is kiemelkednek ezúttal negatív példaként. A 18-25 évesek 41 százaléka nem járt még bőrgyógyászati szűrésen, a 66 évesek vagy idősebbek 39 százalék sosem volt még.

 

A Szallas.hu tanácsai fényvédelem és bőrápolás kapcsán:

 • Legyen szó városnézésről, kirándulásról, strandolásról vagy bármilyen kültéri programról, arcunkra és testünkre is kenjünk SPF 50+ fényvédőt nyáron! Gyerekeknek válasszunk a megfelelő korosztály számára gyártott, különleges védelmet nyújtó készítményeket!
 • Az SFP értéktől és az aktivitástól függően ismételjük meg a krém bőséges felvitelét (bőrünkre négyzetcentiméterenként 2 mg naptejet kenjünk, ez egy átlagos felnőtt test esetén kb. 6 teáskanálnyi mennyiséget jelent)! A magasabb SPF értékű készítményeket elegendő lehet 1-2 óránként újrakenni, alacsonyabb mutató esetén viszont akár félóránként is indokolt a használatuk.
 • Amennyiben strandolunk vagy izzasztó aktivitást végzünk, kenjük be bőrünket gyakrabban!
 • Délelőtt 11.00 órától délután 15.00 óráig kerüljük a kültéri aktivitást a kánikulában, de legalább a tűző napon való tartózkodást!
 • A fényvédő krémek, permetek alkalmazása mellett óvhatjuk bőrünket textíliával is! Válasszunk könnyű, légáteresztő anyagú, de nagy bőrfelületet eltakaró ruhákat, esetleg strandruhákat!
 • A napszúrás elkerülése érdekében viseljünk kalapot, baseball sapkát vagy fejkendőt!
 • Válasszunk árnyékos helyet a strandon, ha szükséges vigyünk vagy béreljünk napernyőt, esetleg sátrat!
 • Napon való tartózkodás esetén ne használjunk illatosított vagy alkoholos összetevőjű egyéb készítményeket, mert ezek bőrirritációt okozhatnak!
 • A szabadban való tartózkodáskor viseljünk napszemüveget!
 • Amennyiben valamilyen gyógyszert szedünk, tájékozódjunk a használati útmutatóból, hogy okozhat-e fényérzékenységet!
 • Ne csak a nyárra koncentráljunk! Az UV sugarak a felhőkön is átszűrődnek, így télen-nyáron, szélben-hóban is javasolt a fényvédő mindennapos használata az arcra. Tegyük a reggeli rutin részévé, alkalmazzuk a fényvédőt a hidratáló beszívódása után!

 

A fenti tanácsok követése egészséges emberek számára javasolt. Amennyiben valaki napallergiás, egyéb bőrbetegsége vagy más egészségügyi problémája van, egyeztessen orvosával!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek