2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Mit lehet tudni a kismama masszázsról?

Lehet-e a kismamákat masszírozni? Megosztó kérdés, még a szakemberek körében is. Amennyiben nincs orvosi szigorú ellenjavallat, akkor természetesen lehet! Sőt! Egy várandós nőnek, akinek a növekvő pocakja miatt könnyen lehet derék- és hátfájdalma, mennyire jól tud esni egy kiadós masszázs! Tomkó Bori, mentálhigiénés szakember, okleveles thai-, wellness- és kismama masszázsterapeuta alább részletezi, mit érdemes tudni a várandósság alatti masszázsról, mikor és hogyan szabad igénybe venni egy ilyen kezelést?!

Tomkó Bori a lélek és a test együttes egészségében hisz, így összekapcsolta az ezekkel foglalkozó terápiákat. A szakértő alább részletezi, hogy a kismama masszázs milyen jótékony hatással bír:

– enyhíti és oldja az izomgörcsöket, a hát- és derékfájást

– csökkenti a fáradtságérzetet, a reggeli émelygést

– enyhíti a székrekedést, gyomorégést

– segíti a kiválasztást, csökkenti a szervezet kóros folyadék visszatartását (vizesedés)

– megszabadít a testi-lelki feszültségektől, a várandóssággal együtt járó stressztől, növeli az energiaszintet

– segít ellazulni, nyugtatja mind a mama, mind a baba lelkét

– pihentetőbb alvást eredményez.

– A 60 perces masszázs alatt átmasszírozok mindent a bokától a fejtetőig, kivéve a talpat, pocakot és emlőket. Ülve, illetve oldalt- és hanyatt fekvésben, szárazon és olajjal egyaránt átdolgozom a láb, derék, hát, váll, nyak, kar, fej és arc területét. Természetes, extra szűz kókuszolajat használok, semmi olyan illóolajat, ami akár a mamára, akár a babára veszélyt jelentene – mondja a szakember.

Mikortól és meddig masszíroztathat a kismama a várandóssága alatt?

– Az általam alkalmazott thai alapú kismama masszázsterápia a 12. héttől egészen a szülés napjáig biztonságosan alkalmazható, illetve szülés után a 4-6. héttől ismét, akár heti rendszerességgel. Mivel a várandósság első 3 hónapjában a magzat még különösen érzékeny, így csak akkor szabad masszíroztatni, ha már előtte is rendszeresen járt a kismama masszázsra. Maximálisan biztonságos ez a fajta, kimondottan kismamákra „szabott” kezelés. Ezzel a típusú masszázzsal nem gyúrjuk, hanem nyújtjuk az izomzatot, és a meridián-rendszeren kiegyensúlyozzuk az energia áramlását, ezzel lassan és biztonságosan tisztítva a lerakódott salakanyagokat.

Bármelyik masszőr tud ilyen masszázst végezni?

– Nem, határozottan nem! Kizárólag annál a masszőrnél érezheti a kismama biztonságban magát, akinek van ilyen végzettsége. Hiszen ő megtanulta azokat a nagyon fontos szabályokat és fogásokat, melyekkel a várandósok masszírozhatók.

A masszázs mellett milyen terápia javasolható még egy kismamának?

A kinesio tape is alkalmazható várandósoknál és szoptatós anyukáknál egyaránt. De itt is felhívnám a figyelmet, hogy egy bármilyen drogériában vásárolt házilag, szaktudás nélkül felragasztott tape nem biztonságos, amellett, hogy a kívánt hatást sem fogja elérni vele! A megfelelően és jó helyre felhelyezett kinesio tape izomlazítást, jobb keringést biztosít a fájó területen. Ízületi stabilitást, izomvédelmet ad, kezeli a deréktáji, váll- és csuklyásizom fájdalmat, tehermentesíti a pocakot és gerincet, korrigálja a tartást. De használható még köldöksérvre, hasizomvédelemre, szülés utáni szeparálódott hasizom, ödémás végtagok, striák kezelésére is. A tape szalag pamutszövet anyagból készül, akril bevonattal, latex- és hatóanyagmentes. Vízálló, lélegzik, tehát bőrbarát. Ha egy kismama szeretne a legjobb formában lenni a várandóssága alatt, a szülésnél és utána, akkor mindenképp javaslom a kismama tornát, masszázst és panasz esetén a kinesio tape felhelyezését is. Sajnos nehezebben és hosszabb idő alatt tudok segíteni, ha valaki már akkor jut el hozzám, amikor szinte mozdulni sem tud a fájdalomtól – részletezte Tomkó Bori.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…