2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF

Miért lehet fájdalmas a bölcsességfog növekedése?

Bölcsességfogaink nagyjából 17 és 25 éves korunk között bújnak elő – már, ha kinőnek egyáltalán. A fogváltás során ezek az utolsó fogak, amelyek megjelenésével lezárul a folyamat. A bölcsesség fogak előtörése azonban gyakran nem problémamentes. Mit tehetünk?

Előzzük meg a fájdalmat!

A modernkori ember fizikai felépítése jelentősen eltér a vadászó, gyűjtögető életmódot folytató emberétől. A koponyaformák vizsgálata során egyértelműen látszik, hogy régebben mennyivel erősebb, szögletesebb volt az ember állkapcsa.

Az emberi test evolúciós változásai és az étrenddel kapcsolatos változások az állkapocs méretének csökkenését eredményezték, amely így már nem mindig tud a bölcsességfognak elegendő helyet biztosítani. Jelentkezhet tehát a fájdalom, mely azt jelzi, hogy a keskeny állkapocscsontban nem tud kényelmesen elférni a fog.

Éppen ezért javasolt már 18 éves kor előtt egy panorámaröntgen készítése. Ha szükséges, akkor kellő időben el lehet távolítani a bölcsességfog csíráit, megelőzve ezzel a komoly panaszokat. A bölcsességfog csíra eltávolítására mindenképp szájsebészet javasolt, Budapest Dental szájsebészeti rendelésén rutinszerűen végeznek ilyen műtéteket.

Mikor jelentkezik a probléma?

Nem minden esetben jár egy tucat kellemetlenséggel a bölcsességfog megjelenése. Azoknak, akik szélesebb állkapoccsal rendelkeznek, elképzelhető, hogy panaszmentesen elfér a harmadik őrlő.

Akiknek ugyan kicsi, lekerekedett állkapcsuk van, viszont hiányoznak a bölcsességfog csírái, azoknak szintén nem lesz problémás a helyzet. Azokat viseli meg, akiknél még megvannak a bölcsességfogcsírák, viszont a kis állkapocsban már nincsen részükre hely. Ilyenkor a bölcsességfog nem megfelelően tör elő, hanem:

  • részlegesen: a helyhiány miatt csak egy része tör elő, míg a fog többi része az íny alatt marad,
  • ránő a mellette álló fogra, ezzel további fogászati problémákat okozva.

A rosszul nőtt bölcsességfog ínygyulladást okozhat

A félig áttört ínyfelszín körül könnyen ínytasak alakulhat ki. Nehezebbé válik az alapos tisztítás, ami a baktériumok elszaporodását eredményezheti. A gyulladt fogíny jellemzően rossz lehelettel jár, de számos betegség kialakulásához is vezethet.

Kezdetét veheti fogágybetegség, fogszuvasodás, de akár a korábban egészséges fog meglazulása és elvesztése is megtörténhet.

Hogyan kezelhető a bölcsességfog okozta ínygyulladás?

Először is a fogorvos megvizsgálja a bölcsességfog állapotát, és hogy mi áll pontosan a gyulladás hátterében. Ha azért alakult ki a gyulladás, mert a fog nem tudott előtörni, akkor a gyulladás megszüntetése után mielőbb el kell távolítani.

Amennyiben a gyulladás okozója a fog dőlése, akkor először is meg kell tisztítani az ételmaradéktól, szennyeződésektől. A későbbi problémák megelőzése érdekében ebben az esetben is a bölcsességfog eltávolítása jelenti a megoldást.

A bölcsességfog jelenléte, fejlődése nyomon követhető a rendszeres fogászati kontrollvizsgálatok alkalmával. Előzze meg vagy orvosolja az előtörési rendellenességeket a XIII. kerületi Budapest Dental szájsebészeti kezelésével!/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…