2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Mi az RSV, és miért veszélyes vírus?

Főleg a kisgyermekeket és az időseket támadja meg, tünetei hasonlóak, mint az influenzáé és a Covid–19-é. Jó hír, hogy 15 percen belül kimutatható egy már Magyarországon is kapható otthoni kombinált gyorsteszttel!

Évente 100 ezer RSV-gyermekhalál a világon

Az RSV-ről (Respiratory Syncytial Virus) és az általa okozott légúti betegségről viszonylag kevés szó esik, nincs a köztudatban, pedig szinte minden gyermek átesik az RSV-fertőzésen kétéves koráig, ahogy az az Egyesült Államok kormányzatához tartozó Centers for Disease Control and Prevention (Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok) weboldalán is olvasható. A hathónaposnál fiatalabb, RSV-fertőzésben szenvedő gyerekek közül minden százból egy-kettőnek még kórházi kezelésre is szüksége lehet, s az USA-ban becslések szerint évente 58 ezer, 5 évesnél fiatalabb gyerek kerül kórházba emiatt. A The Lancet neves nemzetközi orvosi szakfolyóiratban összegzett kutatások szerint RSV-fertőzést 5 éves kor alatt évente 33 millióan kapnak meg világszerte, s közülük körülbelül 100 ezren meghalnak.

E vírus az idősebb felnőttek számára is végzetes lehet. Az Egyesült Államokban közülük évente körülbelül 14 ezren halnak bele a fertőzésbe. A terhes nők és az immunhiányos emberek számára is súlyosabb betegséget okozhat.

Magyarországon a tavalyi járványszezonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) bizonyos időszakokban már másfélszer annyi RSV-fertőzést azonosított, mint SARS-CoV-2 vírusfertőzést. A 2021-es év negyvenedik és az idei év huszadik hete közötti adatok szerint az influenza A vezette az NNK Nemzeti Influenza Referencia laboratóriuma által is rögzített megbetegedéseket, és az RSV is az élbolyban foglalt helyet.

A magyar légúti figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján, a becslések szerint 2022. november 14–20. között az országban 202 500 ember fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 16 200-nál diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést. Az NNK viszonylag alacsony számú vizsgálati anyagának feldolgozása után a COVID-19 tűnik a vezető fertőzésnek, de kimutatható az RSV és az influenza jelenléte is. A 2022. 40–46. hete között összesen 268 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol az NNK tájékoztatása szerint két influenza A(H3) és egy influenza B(NT) vírust azonosítottak, 33 főnél igazoltak Covid–19 fertőzést, RSV pedig négy megbetegedés hátterében állt.

 

Kaliforniai rémálom

S hogy miért került előtérbe az RSV az utóbbi időben? Mert idén hirtelen megnőtt e fertőzések száma. Ennek oka, hogy sokkal több az olyan csecsemő, akik korábban nem voltak kitéve az RSV-nek, mert vagy közvetlenül a koronavírus-járvány előtt, vagy annak felfutása idején születtek – amikor nagyon kevés ilyen vírus keringett a levegőben –, és nem alakult ki az immunitásuk, mint a gyermekeknek általában, életük első néhány évében. Különösen október második felétől emelkedik egyes amerikai kórházakban az RSV-vel fertőzött gyerekek száma. Vannak olyan kórházak, amelyek fertőző osztályain már csaknem egyformán egyharmadnyi a Covid–19, az influenza vírusos és az RSV-fertőzöttek aránya.

Kalifornia államban, ezen belül Los Angelesben 2022 novemberében már aggasztó méreteket kezdtek ölteni a kombinált légúti megbetegedések. Bekövetkezett a szezon első RSV-halálesete is: egy 5 év alatti gyermek együttes influenza- és RSV-fertőzés miatt vesztette életét. Kalifornia államban a gyermekek RSV-tesztmintáinak egyharmada volt pozitív, mely 2019 ősze óta a legmagasabb arány. Orange Countyban, az állam harmadik legnépesebb megyéjében egyenesen egészségügyi vészhelyzetet hirdettek az RSV és más légzőszervi megbetegedések kórházi kezelést igénylő esetei miatt. Az ottani szakemberek attól félnek, hogy a súlyossá váló fertőzések a térségben tovább terhelik az egészségügyi rendszert, hamarosan meghaladhatják a gyermekkórházak kapacitását, miközben a koronavírussal továbbra is meg kell küzdeniük.

Cseppfertőzéssel, gyorsan terjed

E vírus a légzőrendszer nyálkahártyájának sejtjeit támadja meg. Cseppfertőzéssel, igen gyorsan terjed, melynek oka, hogy nem veszít fertőzőképességéből élettelen felszíneken, így a használati tárgyakon, kilincseken is megmarad. Többnyire enyhe, megfázásos tünetei nagyjából hasonlóak, mint amelyeket az influenza A és B vírusok, illetve a koronavírus okoznak. Az RSV fertőzőképessége nagyjából hasonló, mint a Covid–19-é. Az RSV-fertőzés időtartama általában 4–6 nap. Az enyhe tünetek azonosak a gyermekeknél és a felnőtteknél. Súlyosabb panaszok főleg az 5 év alatti gyermekeknél, illetve a krónikus és súlyos betegségekben szenvedő (diabétesz, legyengült immunrendszer, rosszindulatú daganatos megbetegedések stb.) felnőtteknél, valamint az idősebb embereknél jelentkeznek. Jellegzetes szövődményeik alapján az egyes vírusfajták már könnyebben azonosíthatók.

 

A fertőzések ismétlődő jelleggel fordulhatnak elő, különösen a veleszületett szív- és tüdőbetegségben szenvedőknél. A kórházba kerülőknek oxigénre, gépi lélegeztetésre (légzés rásegítésre) lehet szükségük. A legtöbb fertőzött állapota e kezelések hatására javul, és néhány napon belül hazatérhet.

 

Veszélyesebb az influenzánál

Az idősebbek körében azonban az RSV még az influenzánál is veszélyesebb lehet. A Clinical Infectious Diseases amerikai szakkiadvány beszámol egy kutatásról, melynek eredménye kimutatta: az RSV-fertőzés az idősebb embereknél az influenza-fertőzéshez képest hosszabb kórházi idővel, a tüdőgyulladás és az intenzív osztályra való felvétel nagyobb esélyével, valamint a kezelést követő évben a halálozás nagyobb kockázatával járhat együtt. Ha a beteg a kórházi ápolást követően túl is éli az RSV-t, állapota súlyosbodhat, és hosszú távon halálosabb lehet, mint az influenza. Dr. Tseng Hung Fu Tseng, a tanulmány társszerzője szerint az emberek alábecsülik az RSV-fertőzésből fakadó betegségek súlyosságát. De mivel ma már az újabb légúti vizsgálatok lehetővé teszik több légúti kórokozó – így az RSV azonosítását, mint az influenzaszerű megbetegedések okozóját –, mindez megváltozhat. Ám tény, hogy a vírus felismerése, az általa okozott betegségek kezelhetősége ellenére eddig még nem létezett olyan hatásos ellenszere, mint az influenzának. (Ellenanyagként eddig a palivizumab állt rendelkezésre.) Ebben hozhat most áttörést a Sanofi és az AstraZeneca gyógyszeripari cégek közösen fejlesztett készítménye, a nirsemivab. Az RSV megelőzésére szolgáló vakcina 2022. november elején az Európai Bizottságtól megkapta forgalomba hozatali engedélyét, miután az Európai Gyógyszerügynökség szeptemberben javasolta azt.

 

Tüneti kezelés és megelőzés

Az RSV-fertőzést elsősorban tünetileg lehet kezelni; ez a gyerekeknél köhögés elleni váladékoldó, orrcsepp használatát jelenti, esetleg orrtisztítást, orrszívást, a láz csillapítását, ha szükséges, a hörgők tágítását. Kórházi kezelésre akkor van szükség, ha a szövődmények súlyossága ezt indokolttá teszi (például légzési elégtelenség vagy kiszáradás esetén, ha a szervezetnek plusz oxigénre, infúzióra van szüksége).

Többgyermekes családok esetében fokozottan fennáll a fertőzés veszélye, hiszen egy közösségbe járó gyermek, hazahozva a fertőzést, könnyen meg tudja fertőzni az egész családot, de mindez fordítva is igaz: egy megfertőződött család egyetlen tagja akár egy egész közösségben el tudja terjeszteni a vírust. Ezért is fontos a higiénés szabályok betartása.

Különösen a téltől tavaszig tartó járványszezon idején mossunk még gyakrabban kezet szappannal, használjunk kézfertőtlenítőt, mosatlan kézzel ne érintsük meg az arcunkat, szemünket, orrunkat, szánkat. Takarjuk el szájunkat, ha köhögünk, tüsszentünk (lehetőleg figyelmeztessünk erre másokat is). Ne használjunk poharakat, evőeszközöket másokkal együtt, főleg olyan emberekkel, akiknek megfázásos tüneteik vannak. Tisztítsuk, fertőtlenítsük azokat a felületeket, tárgyakat, melyeket sokan megérintenek (játékokat, mobiltelefonokat, tableteket, kilincseket). Ezeket a koronavírus-járvány alatt már megtanulhattuk, csakúgy, mint a maszkviselést közösségi terekben vagy tömegközlekedési eszközökön.

Fontos ezek mellett a vitaminkészítmények (C és D) szedése a vírusos fertőzések megelőzése, az immunrendszer erősítésére érdekében.

 

Mivel a tünetek nagyjából közösek a Covid–19, az influenza vírusa és az RSV esetében, ezért az eddig megismert hagyományos Covid-tesztek már kevésnek bizonyulhatnak: influenzajárvány, valamint az RSV terjedésének idején további vírusokat nem tudnak azonosítani. Így, ha az otthoni gyorsteszt negatív eredményt mutat, attól még más vírussal fertőzöttek lehetünk. Vagyis téves biztonságérzetet alakíthat ki bennünk. Szerencsére már Magyarországon is megjelent az a kombinált otthoni gyorsteszt, melynek tesztkazettája egyszerre mutatja ki, hogy az influenza A, az influenza B, a Covid–19 vírusa, RSV, vagy ezek közül esetleg több is jelen van-e a szervezetünkben (főleg a gyerekeknél okozhat több vírus is egyszerre fertőzést).  Mindez elvégezhető egyetlen önteszttel, és az eredmény 15 percen belül elkészül. A teszteket az orrlyukból származó mintavételi módszerrel, fájdalommentesen lehet használni.

„Mivel a három fertőzés tünetei között igen jelentős az átfedés, komoly veszélyeket előzhetünk meg azzal, ha mielőbbi és pontos vírusazonosításra vagyunk képesek a kombinált tesztekkel, mert így a célirányos kezelés gyorsan megkezdődhet és a súlyos szövődmények kialakulása is könnyebben megelőzhető” – hívja fel a figyelmet dr. Várnai Péter, az A-Lab Pharma orvosszakértője. Pozitív eredmény esetén a beteg azonnal megkezdheti elkülönülését, és így megóvhatja szűkebb és tágabb környezetét attól, hogy ők is megfertőződjenek, mellyel a járvány is mérsékelhető.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Mit kell tudni az acetaldehidről?
Az acetaldehid akkor kerül a főszerepbe, amikor egy átmulatott éjszaka után szembesülünk az előző esti alkoholfogyasztás kínzó következményeivel. Rövi…

További cikkek