2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Mi állhat a hajhullás hátterében?

Amikor hajhullásról beszélünk, természetesen nem csak az időskori kopaszodásra gondolunk, ami legfőképpen a férfiakat érinti. A felnőttkorban jelentkező, s főként a nők körében tapasztalható hajhullás tekintetében több ok és tényező szerepet játszhat.

Lehet genetikai oka, tehát örökölt hajlam a családon belül. Okozhatja a női hormonális változás (pl. menopauza, vagy terhesség), autoimmun betegség vagy jelentkezhet valamilyen gyógyszeres kezelés során mellékhatásként is. Egyre gyakoribb, hogy életmódbeli változás áll a hajhullás hátterében, mint az érzelmi vagy fizikai stressz fokozódása, valamint a vitaminok hiánya, egyes esetekben azok túlzott mértékű fogyasztása, esetleg a hirtelen jelentkező testsúly-vesztés is. A legegyszerűbben kezelhető a hajritkulás vagy a hajhullás, ha a nem megfelelő hajápolás a felelős a jelentkező problémáért: túl sokszor, vagy túlzott mértékben használt hajformázó, egyéb vegyi anyag, vagy az olyan frizura viselése, ami extrém módon megterheli a hajszálakat, hajhagymákat.

Amennyiben magadra ismertél a fenti leírás alapján, akkor fontos, hogy elkezdj lépéseket tenni a hajhullást vagy hajritkulást okozó tényezők megszüntetésében, megelőzésében. Nyilván van olyan ok, amit nem, vagy csak lassan lehet megszüntetni (pl. a hormonháztartás szülés utáni helyreállását nem tudod csak úgy meggyorsítani), de segítheted a szervezeted a hajnövekedés erősítésével, vagy a hajszálakat, hajhagymákat érintő további károsítás megszüntetésével.

Hajápolás és hajhullás

Amennyiben alapból sem túl sűrű, sőt, inkább ritkás a hajad, akkor első lépésben a helyzet további romlását kell meggátolni, például a hajszálakat károsító, a hajhagymákat gyengítő alapanyagokat tartalmazó hajápolási termékek lecserélésével:

  • A szilikon a hajszálak felületén képez egy vékony réteget, amitől bár a haj átmenetileg fényessé válik, de középtávon már csak elnehezíti a hajszálakat a szennyeződések megkötésével. Tartós használat esetén a haj egyre szárazabbá válik, mivel nem tud elég vizet felszívni.
  • A hajat intenzíven tisztító tenzidek (pl. SLS) sok esetben túl magas koncentrációban vannak jelen egyes hajápolási termékekben, így pedig már gyengíthetik hajszálak felszínét, s a irritálhatják a fejbőrt, ezért javasolt a szulfátmentes sampon.
  • Kerülendők az akár a hormonrendszert is befolyásoló, de a hajra közvetlenül nem ható összetevők is. A sajnos még mindig igen széles körben használt parabének is ilyenek, melyek beavatkoznak a hormonrendszer működésébe, ami akkor jelent nagyobb problémát, ha a hajhullás mögött is hormonális okok állnak.

Vitaminok és a hajhullás

Kiemelten fontos a szervezet megfelelő ellátottsága a legalapvetőbb vitaminokkal. Érdemes gondosan megválasztani a legszükségesebb vitaminokat tartalmazó étrendkiegésztőt, ami kiváló alapot adhat a hajszálak növekedésének serkentéséhez.

Hajnövesztő samponokkal és hajápolókkal a hajhullás ellen

A legjobb hajhullás elleni sampon nem tartalmaz szilikont, parabéneket, viszont van benne gyengéden tisztító tenzid és a hajnövekedést serkentő, a hajhagymákat és a fejbőrt is tápláló összetevőket. A vérkeingést fokozó alapanyagok is segítenek a probléma orvoslásában azáltal, hogy a több tápanyagot juttatnak a hajhagymákhoz a jobb vérellátásnak köszönhetően.

A hajpakolásként használt, a hajnövekedést fokozó természetes növényi olajok is segíthetnek a hajhullás megállításában. A ricinusolaj például az egyik leghatásosabb e téren, s nem csak a hajjal, de a szempillákkal és a szemöldökkel is csodákra képes. A marokkói argán olaj már évszázadok óta ismert és bizonyított alapanyag, igazi csodafegyvert a hajkorona egészségének megőrzésében.

A hajnövekedést serkentő szérumok kínálata is bővült az utóbbi években, egyre több márka kínál ilyen koncentrátumokat, melyek a hajhagymák stimulálásával és erősítésével ösztönzik a hajszálak növekedését.

Függetlenül attól, hogy egészen pontosan milyen okok is állnak a hajhullás mögött, a gondosan kiválasztott hajápoló készítmények használatával biztosan nem rontasz a helyzeten. Ellenben kiváló alapot jelenthetnek a hajhullás megállítása, lassítása terén, ezt követően pedig az egészséges hajnövekedés beindításában./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek