2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Mércék és vonalzók (nem csak) kötéshez

A kötéshez és a horgoláshoz bizony nem csak tű és fonal kell. Számos egyéb kiegészítő termék is van, amelyek nagyban megkönnyítik a kézművesek dolgát. Egy idő után kétségtelenül kivitelezhetetlen lenne számos munka elvégzése a használatuk nélkül. Ezért is van rájuk szükség.

 

A Butika.hu segítségével most megnézzük, melyek ezek!

 

Mércék a tű méretvételéhez

 

A mércék szerepe nem más, minthogy meghatározzák a kötéshez, horgoláshoz használt tűk méretét. Ha azt gondolod, boldogulsz egy mezei vonalzóval is, érdemes tudnod, hogy egy mérce sokkal több mindenre képes.

 

Ugyan alapvetően minden tűbe belevésik a méretet, azonban ha sokat forgatod őket, egy idő után óhatatlanul is lekopik. A méret meghatározása pedig – még a szakavatott szemek számára is – meglehetősen nehézkes.

 

A mérés a mérce segítségével rendkívül egyszerűen elvégezhető: csupán bele kell próbálgatnod a tűt a mérce belsején vagy szélén lévő nyílásokba. Valamelyikbe tökéletesen passzol a tű? Ha igen, olvasd le a mellette feltüntett méretet és máris megtudhatod, mekkora tűvel dolgozol! Bizonyos típusok több mértékegységben is ismertetik, például az amerikaiak által használtban is. A PRYM, a KnitPro, a Scheepjes, Tulip és minden egyéb ezzel foglalkozó márka kínál ilyen mércéket, amelyek elérhetőek a Butika.hu kötő- és horgolóeszközei között.

 

Mérce és vonalzó egyben

 

Vannak olyan mércék is, amelyek vonalzók is egyben, lehetővé téve ezzel a próbakötés mérését. Ráadásul az olyan típusok, amelyeken még nagyító is van, a szemek pontos számának meghatározására és a kötés pontos szemrevételezésére is alkalmasak. De egyéb extra funkciót is tartalmazhatnak, például pengét a fonal elvágásához. Ilyen például a Knitpro cuki, elefántos eszköze, amely a kötéssel és horgolással foglalkozók egyik legkedveltebb darabja. A vonalzók másik fajtája az, amely sorvezetőként szolgál. Ennek használata különösen a bonyolult, összetett, nehezen követhető minták megalkotása során fontos.

 

Kötésszámolók

 

A kötő- és horgolóeszközök egyik legérdekesebb darabja a kötésszámoló (angolul: knitting calculator), amely tulajdonképpen egy segédlet. Használata rendkívül egyszerű: első lépésként a lekötött kötéspróbát helyezd rá és számold meg, hány szemet tartalmaz egy 10 cm-es rész. Amennyi szemet számoltál, ahhoz az egységhez kell állítani a mutatót. Ezt követően már csak le kell olvasni az adott hosszhoz tartozó számot és máris megtudhatjuk, mennyit kell kötni egy adott etaphoz. A kötésszámolók többsége kötőtűmércével is el van látva.

 

Láthatjuk, mennyi kiegészítő segíti a kötést-horgolást, a különböző minták megkötését. Alapvetően sokat fejlődhetsz néhány kötőtű és fonal birtoklásával is, de egy bizonyos szint fölött bizony már szükséged lesz ezekre a sokoldalúan használható eszközökre. Próbáld ki őket mielőbb, hiszen hatékonyan támogatják a gördülékeny munkavégzést, a komplex minták elkészítését is!/ X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek