2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Világhírű tudós is szerepet játszott az őssejtterápia leleplezésében
Világhírű tudós is szerepet játszott az őssejtterápia leleplezésében

Világhírű tudós is szerepet játszott az őssejtterápia leleplezésében

Világhírű tudós is szerepet játszott az őssejtterápia leleplezésébenEgy világhírű tudós, James Watson is szerepet játszott az illegális őssejtterápia leleplezésében – ismerteti a csütörtöki Népszabadság. Az illegális magyarországi őssejt-kezelés híre az elmúlt hónapokban James Watsonig, a DNS társfelfedezőjéig is eljutott. A Nobel-díjas tudóst egy barátja kereste meg, akinek negyven év körüli rokona olyan súlyos ízületi gyulladásban szenved, hogy a betegség tolószékhez kötötte. Ez az illető hallott egy Yuliy Baltaytis nevű „magyar” orvosról, aki Kaposvárott csodás gyógyulásokkal büszkélkedik – és 25 ezer dollárt kér a terápiáért. Az illető, mivel nem volt biztos a hír valódiságában, de mindent meg akart tenni rokona egészségéért, megkérte a világhírű tudóst, nézzen utána az ajánlatnak.
 
A 81 éves Watson ekkor levelet írt a szintén világhírű magyar származású Klein Györgynek, a stockholmi Karolinska Intézet rákkutató professzorának, a Nobel-díj bizottság volt tagjának, mi a véleménye az ügyről.

Klein György az egyik, magát megnevezni nem akaró, őssejtügyben is nemzetközi hírű szakembernek számító magyarországi ismerőséhez fordult. A Népszabadság kérésére ez a tudós megerősítette a levelezés tényét, és elmondta, közvetlenül James Watson titkárságának válaszolt: tájékoztatta, hogy egy nem engedélyezett eljárásról van szó, hiszen embrionális őssejtekkel történő kezelést eddig sehol a világon nem engedélyeztek, emiatt nem ajánlotta, hogy igénybe vegyék ezt a szolgáltatást.

A napilap értesülése szerint ez a levelezés és a dokumentáció hozzájárult a múlt héten négy letartóztatáshoz vezető nyomozás felgyorsításához. A Népszabadság arról is ír, hogy több hónapja, szinte a nyomozás kezdete óta kapott tájékoztatást az egészségügyi miniszter az illegális őssejtkezelésekről.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek