2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Választhatunk egészségesebb zöldséget, gyümölcsöt
Választhatunk egészségesebb zöldséget, gyümölcsöt

Választhatunk egészségesebb zöldséget, gyümölcsöt

Választhatunk egészségesebb zöldséget, gyümölcsötSzokásos gyümölcseink és zöldségeink helyett választhatunk egészségesebbeket is – vélik amerikai kutatók. Egy amerikai kísérleti biológiai konferencián számoltak be felmérésük eredményéről és javasolták, hogy az élelmiszerek, ezen belül a gyümölcs- és zöldségfajták egyszerű cseréjével előzzék meg a betegségeket az emberek. Más szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy nem létezik szuperélelem, amely minden szükséges anyagot megad szervezetünknek.

A találkozón közzétett tanulmányban – melyet a BBC hírportálja ismertet – a kutatók megállapították, hogy egy-egy fontos növényi összetevőt általában ugyanabból a forrásból szereznek be az emberek. A béta-karotint például a sárgarépából, holott az édesburgonyában (batáta) csaknem kétszeres mennyiség van belőle. Hasonlóképpen, a béta-kriptoxantin leggyakoribb forrása a narancs, holott a papajában 15-szörös koncentrációban van jelen. De jó példa a kelkáposzta is, amelyben háromszor több lutein van, mint a spenótban.

Az amerikai felmérés szerint az eper a leggyakoribb forrása az elfogyasztott ellagénsavnak, miközben a málnában háromszoros mennyiség van belőle. Továbbá: a mustár szolgáltatja étrendünkben a legtöbb allil-izotiocianátot, holott egy csésze vízitorma annyit tartalmaz ebből a csípős ízt adó szerves kénvegyületből, amennyit négy teáskanál mustár.

Keith Randolph kutatásvezető szerint az általuk vizsgált 14 növényi összetevőből tíznél találták azt, hogy egyetlen típusú étellel vették magukhoz a bevitt mennyiség legalább kétharmadát az emberek.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek