2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Új módszer Ózdon is a térdsérülések könnyebb és gyorsabb kezelésére

Új módszer Ózdon is a térdsérülések könnyebb és gyorsabb kezelésére

Közel húsz millió forint értékű új műszerrel gazdagodott az Almási Balogh Pál Kórház. Az eszköz és a hozzá tartozó technikai berendezés segítségével egyszerűbb diagnosztizálni és gyógyítani a térdízület sérüléseit.

Az artroszkóppal történő műtéteknél nincs szükség a kezelendő terület feltárására, ezért a kórházban töltött napok száma, valamint a rehabilitáció időtartama is jelentősen lecsökken.

A modern térdsebészeti eljárásokhoz szeretne felzárkózni az ózdi kórház, az új műszer segítségével. Dr. Miksi Gyula a téma szakértője, ő végzi az artroszkópos műtéteket. Elmondása szerint a műszer legnagyobb előnye, hogy a térdízületben lévő elváltozásokat, nagy sebbel járó, feltáró műtétek helyett, pici metszések segítségével is orvosolni lehet. Az új eszköz így a gyakran előforduló térd és más ízületi problémák egyszerűbb és gyorsabb megoldását kínálja,-írja az ozd.hu.

– Ami nagyon nagy dolog, az a sportsérülések ellátása – mondta dr. Miksi Gyula főorvos. – Ezzel az eszközzel a sportsérülések jelentős részét meg tudjuk gyógyítani. A porcleválásoktól a keresztszalag pótláson keresztül szinte mindent. Fontos szerepe van a térdízületi kopások, degeneratív elváltozások ellátásában is, ugyanis abban a stádiumban, mikor még nem kell protézis, tehát nem kell nagyobb beavatkozás, egy-egy kitakarító műtéttel meg tudjuk szüntetni, ha nem is véglegesen, de átmenetileg a beteg panaszait, és ez nagyon nagy segítséget jelenthet számukra.

Az alapos fertőtlenítés most is az első lépés, de a szikének ezúttal kevesebb szerep jut majd. Az előkészületek után, két, három, mindössze fél centiméteres vágáson keresztül jut be a műszer optikája, valamint a többi műtéti eszköz a térdízület belsejébe. Az operáló orvos egy monitoron keresztül áttekintheti az egész területet. Feltérképezi az elváltozásokat, és eltávolítja a sérült részeket. A körülbelül egy órás műtét alatt a beteg ébren van, ha szeretné, akár végig is nézheti a beavatkozást. Az operáció után pedig, nincs hosszas kórházi kezelés.
Hagyományos műtéti eljárással egy ilyen beavatkozás után minimum egy hét kórházi ápolás szükséges. Az új eszköz használatával azonban a beteg már másnap hazamehet.Jelenleg napi egy ilyen műtétet végeznek a helyi kórházban. Tervezik azonban még egy műszer beszerzését. Ezzel naponta két műtétre lenne lehetőség, amire egyébként igény is van.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…