2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • ÚJ ESZKÖZÖKKEL A FIATALOK SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁSÁÉRT

ÚJ ESZKÖZÖKKEL A FIATALOK SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁSÁÉRT

Újjászületik az A-HA! Program
A multimédiás eszközök széles körét éppúgy bevetik a jövőben a fiatalok szexuális felvilágosításáért folytatott küzdelembe a 7 éve indult A-HA! Program gazdái-szakértői, mint a személyre szóló tanácsadás, segítségnyújtás lehetőségét minden olyan rendezvényen, amelyről előre tudható, hogy tinik ezreit-tízezreit vonzza az adott helyszínekre.

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság (SzNPTT) által működtetett – A-HA! néven ismert – Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program keretében már eddig is több száz szülész-nőgyógyász és védőnő tett meg mindent azért, hogy a tizenévesek szexuális nevelése, ismeretei terén tapasztalható óriási hiányosságokat csökkentsék. A több száz közép- és általános iskolában folytatott rendszeres felvilágosító tevékenységüknek, továbbá az ország minden sarkába eljuttatott oktató-nevelő kiadványaiknak és honlapjuknak köszönhetően sok százezer fiatal juthatott olyan ismeretekhez, amelyek hatékonyan segíthetik őket abban, hogy elkerüljék egy felelőtlen együttlét akár egész életüket mellékvágányra terelő következményeit – legyen az egy nem tervezett, nem kívánt terhesség vagy akár egy szexuális úton terjedő betegség.
Az A-HA! Program eddigi sikeressége és népszerűsége bizonyította az SzNPTT számára, hogy rendkívül nagy az igény az ilyen jellegű tevékenységre, és ezt a Durex Network nemrég közzétett felmérésének eredményei is alátámasztják. Az 1500 fiatal bevonásával készített reprezenatív vizsgálat azt mutatta, hogy a 15–22 évesek 97%-a nem elégedett a szexuális felvilágosítással. Azt szeretnék, ha többről szólna, mint egy biológiaóra; örülnének, ha az érzelmekről, kapcsolatokról és nemi szerepekről is szó esne a felvilágosítás keretében. Az is kiderült a felmérésből, hogy nagy a tájékozatlanság a szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatban.
Ezek a tapasztalatok, továbbá a tény, hogy még mindig nagyon magas a művi abortuszok száma a 13–18 évesek körében (bár némi javuló tendencia tapasztalható az A-HA! Program beindítása óta eltelt időszakban), arra indították a programot működtető civilszervezetet, hogy megújulva, új eszközökkel bővítve fegyvertárát, még szélesebb körre terjessze ki munkáját. Ehhez több oldalról is támogatásra számíthat. A sajtótájékoztatót az Egészségügyi Minisztérium képviseletében megnyitó dr. Vojnik Mária államtitkár nagyra értékelte és segítségéről biztosította azt a tevékenységet, amit a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság a minisztérium által is kiemelt fontosságú kérdésként kezelt területen, a fiatalok családi életre nevelése terén végez.
A továbblépéshez biztosított az anyagi háttér is. Az SzNPTT a szexuális egészség nevelésére irányuló közép- és hosszú távú elképzeléseivel, terveivel elnyerte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül meghirdetett EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus elnevezésű alap jelentős támogatását. Emellett kiérdemelte, hogy a társadalmi szerepvállalást fontos feladatának tekintő Roche Magyarország, amely épp az idén ünnepli 25. születésnapját, örökbe fogadja az A-HA! Programot. Így a hazai tinédzserek szexuális felvilágosítását szolgálja majd az a 10 millió forint, amit a svájci központú cég ajánlott fel az Egészségügyi Minisztérium Népegészségügyi programja számára.
 
Lili, Loki, Zsu, Karesz és a többiek… Ők azok, akik az elkövetkező esztendőkben segítik
az A-HA! Program céljainak megvalósulását. Ők a 7 részes rajzfilmsorozat tinédzserkorú főhősei, akik majd minden középiskolában elmesélik, hogy miről szól a szex, miért szép, hogyan kell csinálni és mire kell vigyázni. De lesz multimédiás DVD, megújult A-HA.hu weblap, évente 2000-nél több „komoly” felvilágosító tanórát tartanak a középiskolákban, lesz 150 000 diákcsomag, benne Kamasz-útra-való kiadvány, Zsebfüzet, Tipp-tár.
Emellett az A-HA! szakemberei is ott lesznek, és tanáccsal, segítséggel szolgálnak szinte minden olyan nagyszabású rendezvényen, amelyre tinédzserek ezrei várhatók. Az idén működik majd az A-HA! tanácsadó és gyorssegély szolgálat a balatoni strandokon,
a nagyobb kulturális és zenei rendezvényeken, így a Volt, a Balaton Sound, az EFOTT és
a Sziget fesztiválon is.
„Jövőbeli munkánk során is kiemelt szerepet szánunk a családtervezésnek. Ezen belül a nem kívánt terhesség megelőzésére, a válsághelyzet kezelésére, a fiatalok körében a helyes fogamzásgátlási gyakorlat, valamint a megfelelő felvilágosítás rendszerének kialakítására és a terhességmegszakítások számának csökkenésére akarunk összpontosítani” – mondta
dr. Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság főtitkára.
További információ: Bariczki Erika, tel.: 30/ 9 661 748

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …