2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Szoptatással a mellrák ellen

–    A szoptatás csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát

A születés a világ egyik legcsodálatosabb dolga, az azt követő szoptatási időszak pedig különösen meghitt, hiszen ez alatt egyedülálló kapcsolat alakul ki az anya és a csecsemő között. Ez nem csupán lelkileg van jó hatással mindkettőjükre, hanem ezen felül az orvosok megfigyelték, hogy az ilyenkor megváltozott hormonális változásoknak köszönhetően a minél tovább tartó szoptatás csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát is.
A hosszan tartó szoptatás orvosi tapasztalatok alapján nem csak a babának, hanem a mamának is jót tesz. Az köztudott, hogy az anyatej megvédi a csecsemőket a különböző fertőzésektől, ez idő alatt szervezetük ellenáll a különböző betegségeknek. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a szoptatás olyan védelmi mechanizmust alakít ki a kismamákban, ami akár ötödével is csökkentheti az emlődaganat kialakulását.
„A szoptatás ideje alatt az anyukák jobban odafigyelnek magukra, egészséges életmódra törekednek, nem fogyasztanak alkoholt és nem dohányoznak, ezen felül olyan hormonális változások jönnek létre a testükben, amelyek mérsékelik például az ösztrogén szintjüket és ezzel csökkentik a mellrák kialakulásának kockázatát. A szoptatás pontos időtartama nincs meghatározva, de azt szoktam javasolni, hogy az anyukák szoptassanak minél hosszabb ideig. Igaz manapság a gyermekvállalás egyre jobban kitolódik, de a hosszan tartó szoptatás mellett, a korai szülés is csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát” – mondta el Dr. Drajkó Veronika, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke, az AVON támogatásának köszönhetően idén második évben elindított, Mellünk Egészségéért Védőnői Programsorozat továbbképzésén.
Igaz, hogy a szoptatás csökkentheti a mellrák kialakulásának a kockázatát, de a szakorvos felhívja a figyelmet arra, hogy a várandóság és a szoptatás ideje alatt sem szabad megfeledkezni a rendszeres emlőönvizsgálatról sem. Sőt, ilyenkor érdemes a vizsgálatot még figyelmesebben elvégezni, mert a megduzzadt mellekben nehezen lehet a csomókat kitapintani. „Sajnálatos módon ebben az időszakban is kialakulhat emlődaganat. Ilyenkor előfordulhat az, hogy a mellben kialakult csomókat, begyulladt tejmirigyeknek hiszik és a diagnózis már előrehaladottabb állapotban történik meg. Minden kismamát arra szeretnék ösztönözni, hogy ha valamilyen elváltozást tapasztal a mellén kérje ki egy szakorvos véleményét és ne várja a csomó eltűnését” – tette hozzá a téma kapcsán a szakorvos.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…