2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Szívet szívért! – Egy mozgalom a szívbetegségek megelőzéséért

Szívet szívért! – Egy mozgalom a szívbetegségek megelőzéséért

Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségek a vezető halálokok egyike. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány a MegaRed étrend-kiegészítő forgalmazójával együttműködve szeretné felhívni a figyelmet a problémára, ezért indították el közösen a Szívet szívért mozgalmat. Ennek keretében szeretnék most minél több ember szívhangját összegyűjteni és hangsúlyozni egészségünkre való odafigyelés fontosságát.
A szív- és érrendszeri betegségek hazánkban mind a fiatal, mind az idős korosztályt érintik. A felnőtt lakosság körében a halálozások több mint feléért felelősek. Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sokat tehetünk egészségünkért.

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja az elmúlt négy évben rögzített adatai szerint a megkérdezettek 23%-nál fordult már elő a családban szívinfarktus. Ennél rosszabbak az adatok a magas vérnyomás tekintetében, ami a megkérdezettek családjának mintegy 50%-nál fordult már elő. A felmérésben részt vett nők 68%-a, a férfiak 55%-a jár évente szűrővizsgálatokra, és ez a szám nemhogy nem emelkedik, hanem stagnált az elmúlt négy évben. Kiemelkedően rossz értékek derültek ki a szűrővizsgálatokon a testzsírtömeg mérésekor, ugyanis a nők 61,9%-ának a férfiak 61,21 %-ának tért el a mért érték a normál tartománytól. 

A Szívet szívért mozgalom arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a magunkra való odafigyeléssel, tudatos, egészséges táplálkozással, sportolással és szűrővizsgálatokkal rendkívül sokat tehetünk szívünkért.
 
A mozgalom egy országos körút keretében öt vidéki nagyvárost keres fel, ahol szeretné összegyűjteni minél több ember szívhangját, hogy ezekből megalkothassák Magyarország szívhangját. A mozgalom egyik célja a figyelemfelkeltés, hogy minél többen halljanak a problémáról, és minél többen figyeljenek oda szívük egészségére.

A mozgalom keretében a figyelemfelkeltés mellett, az összegyűlt szívhangok segítségével a Magyar Nemzeti Szívalapítvány támogatása a cél.  Minél több szívhang gyűlik össze, annál több pénz kerül adományozásra a Szívalapítvány számára a Megared forgalmazója által, ezzel segítve az Alapítvány munkáját a szív-és érrendszeri betegségek elleni küzdelmében.

A roadshow állomásain nemcsak a szívhangok rögzítése, gyűjtése történik, hanem a jelenlévő orvosok általános szűrővizsgálatokat végeznek Magyarország átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja keretében, ezáltal fel tudják mérni a jelentkezők egészségi állapotát, s amennyiben szükséges, felhívják az érintettek figyelmét, mit tehetnek egészségük éredekében.

A Szívet szívért Roadshow állomásai:

Május 12. Debrecen
Május 13. Miskolc
Május 14. Székesfehérvár
Május 15. Győr
Május 16. Pécs

További részletek a http://szivetszivert.hu/ weboldalon.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …