2023. 06. 10. szombat

Margit, Gréta
1 EUR 369 HUF
1 GBP 430 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Rekordszámú érdeklődő a Semmelweis Egészség Napok júniusi programján

Rekordszámú érdeklődő a Semmelweis Egészség Napok júniusi programján

Több mint kétezren regisztráltak a 7. Semmelweis Egészség Napok programsorozat részeként Prevenció a gyermekgyógyászatban címmel meghirdetett eseményre, melyet június 25-én online rendezett meg a Semmelweis Egyetem I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája. Az érdeklődőket tizennyolc interaktív előadással, online személyre szabott tanácsadással és tornabemutatóval várták a szakemberek. Az eseményhez készült oktatóvideók mától mindenki számára elérhetőek az egyetem YouTube csatornáján.

A koronavírus járvány miatt néhány hónapos szünet után digitális formában indult újra a Semmelweis Egészség Napok rendezvénysorozat. A 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem interaktív, lakossági, népegészségügyi programjának eredetileg márciusra tervezett előadásait ezúttal Zoomon keresztül online nézhették végig június 25-én az érdeklődők. A program középpontjában a daganatok, krónikus betegségek, ezek megelőzése és felismerése, valamint az egészséges életmódra nevelés állt.

Nagy népszerűségnek örvendett Czuppon Krisztina dietetikus online konzultációt is magába foglaló előadása a helyesen végzett diétákról. A szakértő bemutatta többek között az „Okostányér” nevet viselő új magyar táplálkozási ajánlást, ami ahhoz nyújt segítséget, hogy miből mennyi kerüljön naponta a tányérunkra. Ennek segítségével könnyen átlátható, megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt vagy éppen gabonafélét fogyasztunk-e.

Aktuális információkat osztott meg a hallgatósággal dr. Szabó András, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára a járványok elleni védekezésben is fontos szerepet betöltő vitaminok fogyasztásáról, a D-vitamin hiány okairól és következményeiről is. Dr. Kovács Gábor, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója a gyermekek egészséges fejlődése és a húsfogyasztás közötti kapcsolatot tárgyalta prezentációjában.

Fontos előadások hangzottak el a gyermekkori daganatok korai felismerésének lehetőségeiről dr. Csóka Monika igazgatóhelyettes tolmácsolásában, a kórosan megnagyobbodott nyirokcsomókról dr. Erdélyi Dániel egyetemi docens beszélt, míg a csont- és ízületi fájdalomról dr. Constantin Tamás egyetemi docens szólt. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a súlyos allergiás reakciókat nem kalciummal kell kezelni, hanem a megfelelő gyógyszerekkel.

Sokan voltak kíváncsiak a rendezvény vendégelődója, dr. Zacher Gábor toxikológus prezentációjára is, aki a gyermekkori kábítószerhasználatról és annak következményeiről osztott meg tényeket és tévhiteket, illetve kitért a szülők szerepére és az otthonról hozott minták fontosságára is.

Hasznos és személyre szabott ötleteket, tippeket és jó tanácsokat kaphattak a regisztrálók a kiscsoportos online táplálkozási- és életmód tanácsadáson az Egészségfejlesztési Központ okleveles táplálkozástudományi szakembereitől, így fény derült az esetleges rossz szokásokra és a megvalósítható jó példákra is. A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika gyógytornászai különleges programot állítottak össze: a képernyők előtt speciális gyakorlatsorokkal várták a gyerekeket, illetve azt is bemutatták, hogyan szüntethetőek meg kisgyermekkorban a mozgásfejlődési elakadások annak érdekében, hogy az ügyes babák okos gyerekekké fejlődhessenek.

Közzétette: davidorsolya

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Pontosabb, gyorsabb, hatékonyabb
Vérképzőszervi daganatos betegségek diagnosztikája és terápiája napjainkban  A vérképzőszervek daganatos elváltozásai, más néven onkohematológiai b…

További cikkek

3+1 tuti program apák napjára
Az apák napja egy Amerikából eredeztethető ünnep, amelyet minden évben június harmadik vasárnapján, azaz idén 18-án ünneplünk. A különleges alkalom eg…