2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Problématérkép a lelki egészségről

A lelki egészség mindannyiunk számára érték, mindennapi erőforrásunk és a jó életminőség záloga, mégis hazánkban méltatlanul kevés figyelmet kapó téma. A magyar lakosság kirívóan rossz egészségi állapotáért és magas halálozásáért az egészségtelen életmód mellett a lelki, magatartási tényezők felelősek alapvetően, melyet tovább ront a lelki egészségzavarokhoz kapcsolódó tudáshiány, hiedelmek, előítéletek, valamint a megbélyegzettségtől való félelem.
Az Országos Közegészségügyi intézet által a Norvég Alap támogatásával megvalósított „Módszertani, strukturális és kapacitásfejlesztés a lakosság mentális egészségfejlesztésére irányuló beavatkozások támogatására” című projekt hazánkban először, rendszerszinten vizsgálta a lelki egészség megőrzésének, fejlesztésének lehetőségeit.
A projekt keretében hat járásban  – baktalórántházai, csongrádi, edelényi, hatvani, siófoki, szentgotthárdi – alakultak meg az Egészségfejlesztési Irodák feladatainak bővítéseként a Lelki Egészség Központok, melyek helyi szereplőként felmérték a lakosság mentális egészségének jellemzőit, problémáit, kialakították a mentális egészséggel kapcsolatos hálózatot és feltérképezték a követendő példaként megismerhető helyi jó gyakorlatokat és megoldási, fejlesztési lehetőségeket a lelki egészség területén.

Problémarangsor
A Problématérkép keretein belül elkészült a lelki egészséggel kapcsolatos, területspecifikus problémarangsor, mind a hat vizsgált járás vonatkozásában. A járásokban dolgozó szakemberekkel készült interjúk során a leggyakrabban megnevezett problémák az alábbiak voltak:
•    Mentális egészségre vonatkozó ismeretek, információk hiánya
•    Alacsony egészségtudatosság
•    A mentális betegséggel járó megbélyegzés, negatív attitűd, tabu
•    Munkanélküliség
•    Alkoholbetegség, dohányzás, droghasználat
•    Társas kapcsolatok hiánya, társas támogatás hiánya, elmagányosodás
•    Hiányzó szolgáltatások (szakellátás), szakemberhiány
•    Hosszú várakozási idő
•    Az igénybe vehető szolgáltatásokkal kapcsolatos információk hiánya
•    Helyben nem elérhetők a szolgáltatások, az egészségügyi ellátók felkeresése anyagilag megterhelő és/vagy megközelítésük nehéz

Hogyan tovább? – a Lelki Egészség Központok jövőképe

A projekt megvalósítása során pilot szinten kialakított Lelki Egészség Központok működési modelljének átfogó vizsgálata révén a projekt lezárását követően lehetőség nyílik a hatékony és kiterjeszthető elemek vonatkozásában az országos kiterjesztésre.
A projekt keretében életre hívott Lelki Egészség Központok, az összeállított problématérkép, a felállított hálózat, valamint a kialakított tudástár révén egy olyan javaslatcsomag született, amely a jövő lelki egészségfejlesztési programjainak alapjait vetheti meg – helyi kérdésekre helyi és közösségi válaszokat adva.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…