2024. 06. 18. kedd

Arnold, Levente
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Modernizálni kellene az idősotthonok higiéniás eszközeit

Modernizálni kellene az idősotthonok higiéniás eszközeit

A szociális intézmények 80 százalékában még kézzel tisztítják az ágytálakat
Nem könnyű ma helyt állni az idősotthonok és szociális intézmények dolgozóinak. A koronavírus-járvány (Covid-19) idején elengedhetetlenül nagy hangsúlyt kell helyezni a higiéniára a mindennapos mosási és takarítási munkálatok során. A ruhaneműk, edények vagy orvosi felszerelések professzionális megtisztítása ugyanis elősegíti a vírus megállítását vagy terjedésének lelassítását.

Ezeknek az intézményeknek jelenleg sokkal magasabb higiéniai követelményeknek kell megfelelniük, hogy óvni tudják az ott lakók és dolgozók egészségét. Ez sokszor speciális feladatokat igényel.

„Megdöbbentő, de még ma, 2021-ben is a legtöbb ilyen intézményben az ágytálaknál kézi mosogatást alkalmaznak. Ez különösen veszélyes, mert a dolgozók egészsége is veszélyben forog. Sokkal jobb megoldás a fertőtlenítőgépek használata, melyek ezt a folyamatot biztonságossá teszik. Az automatizált gépeket kifejezetten a legmagasabb higiénia követelmények kiszolgálására fejlesztették ki. Megfelelő program-, és vegyszerhasználat mellett elpusztítja a vírusokat és baktériumokat. Ahol még kézzel tisztítanak mindent, ott általában beáztatják a vegyszeres folyadékba, aztán elöblítik. Ez nem csak, hogy nem környezetbarát, de nem is mindig elegendő. A kézi tisztításnak sokkal nagyobb a fertőzésveszélye, salmonnella, stafilococcus vagy más egyéb baktériumok is megjelenhetnek így” – mondta Huber Anikó kereskedelmi és pénzügyi vezető.

Szakértők szerint koronavírus-járvány terjedésének megállításában is nagy szerepe lenne az automatizált eszközöknek. A széklet-PCR-vizsgálat jelentősége a SARS-fertőzés óta ismert. A vizsgálatokból kiderült, hogy az igazolt betegek 36-56%-ában a vírus kimutatható a székletből. A székletpozitivitás időtartama 1-16 nap. Az esetek 23-82%-ában lehetséges, hogy a negatív felső légúti eredmény ellenére a széklet PCR-pozitív marad 1-11 napig, utalva arra, hogy a vírus hosszabb ideig él az emésztő- mind a légzőszervben. (1) Becslések szerint az idősgondozó intézmények kevesebb, mint 10 százalékában használnak automata fertőtlenítő berendezést a különböző eszközök, textíliák tisztítására.

Megoldás lenne az automatizálás

Fontos lenne minden olyan munkafolyamatot automatizálni, ami segítheti a fertőzések terjedésének megállítását. Ilyenek az ágytálak tisztítása, a szennyezett textíliák, edények mosása, fertőtlenítésére. Ezek a készülékek – mint az ágytálmosó, a mosogatógép, mosógép és a szárítógép – képesek a kórokozók elterjedésének megakadályozására. A gépek az aktuális irányelveknek és ajánlásoknak megfelelően elvégzik az edények, ruhák termikus fertőtlenítését, ezáltal a legszigorúbb higiéniai szabványok betartását is garantálják.

„Vannak olyan helyek, ahol a mai napig háztartási gépeket használnak, de ezek lassabbak, nem ipari felhasználásra tervezték. A folyamatos igénybevétel miatt hamar tönkre mennek, sokszor akár évente újat kell vásárolni. Sok helyen ezen próbálnak spórolni, de egy professzionális gép ezzel szemben sokkal hosszabb ideig használható, akár 25-30 évig, magas igénybevétel mellett is. Mindemellett a mai világban nem mehetünk el a környezettudatosság mellett sem: ezeknek a gépeknek az áram és vízfelhasználása is jóval kedvezőbb” – tette hozzá a cég szakértője.

Az egészségügyi és szociális intézmények 80 százaléka érintett

Becslésük szerint a hazai idősotthonok 80 százalékában szükség lenne ilyen magas fokú fertőtlenítést biztosító gépek használatára. Az ideális ajánlás szerint minden kórházi osztályon és szociális intézményben lehetne javítani a higiéniás helyzeten.

Az eszközök mosókamrája és burkolata hő- és korrózióálló nemesacélból készül. A teljesen simára, hegesztővarratok nélkül kidolgozott mosókamra ellenáll a maradványok megtapadásának, miközben a külső felületek minimális résméretei különösen könnyű tisztítást tesznek lehetővé. Az előre telepített programok ártalmatlanítják a vírusokat és baktériumokat, valamint elpusztítják azokat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek