2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Mire várunk még mindig?

Mire várunk még mindig?  Közösen kampányol az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen és a MentsManust! – Movember Magyarország

Összefog a két nem – lesz belőle egy „IGEN”. Mondjunk igent az egészségre és a rendszeres szűrővizsgálatokra! Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen és a MentsManust! idén közös akcióval hívják fel a figyelmet két vezető rákos megbetegedés – a mellrák és a prosztratarák – szűrővizsgálatainak fontosságára és az egészséges életvitelre. Az esemény a nemzetközi mellrákellenes hónap első napján, október 1-jén (vasárnap) délután kerül megrendezésre Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián és a Lánchídon. Az eseményen helyet kapnak információs és ismeretterjesztő beszélgetések, szakmai előadások és a rendezvényt a rózsaszínre és kékre világított Lánchídon való közös átsétálás követi.

Az emlő és a prosztata daganatos megbetegedések kiemelkedő helyet foglalnak el a súlyos betegségek között. Milyen lehetőségek vannak a betegségek kockázatának csökkentésére, a megbetegedésekből való gyógyulásra? Hogyan lehet egészségtudatosan élni? Ezekről és hasonló, az egészségünket meghatározó tudnivalókról beszélgetnek a résztvevőkkel a magyar rákdiagnosztika és rákgyógyítás kiemelkedő szakemberei az október 1-én megrendezésre kerülő „Mire várunk még mindig?” elnevezésű, nagyközönségnek szóló programon, melyet a már klasszikussá vált lánchídi séta követ.

A tavalyi kampány során megfogalmazott kérdéseink még mindig aktuálisak: elvárásokat fogalmaztunk meg saját magunk, az orvosaink és a döntéshozók irányában. Hiszen nem játék az életünk – mondja Jó Marianna, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen vezetője. – A mellrákot teljességében megelőzni sajnos nem lehet. Mivel élete során minden 8.-9. magyar nő találkozik ezzel a betegséggel, nagyon fontos a mammográfiás szűrővizsgálat nyújtotta minél korábbi diagnosztizálhatóság, az egészségtudatosság, és hogy tudjuk, hogy melyek az ezt segítő hiteles információk. Ebben az évben először fognak össze a nők a férfiakkal, és a társadalom figyelmének felkeltése érdekében közösen világítják ki a budapesti Lánchidat.”

Régi nagy vágyunk volt, hogy a társterületen tevékenykedő Egészség Hídja Összefogással közösen, egy zászló alatt küzdjünk a két rendkívül komoly betegség ügyében – nyilatkozza Honti Dániel, a MentsManust! alapítója. – Minden év novemberében csatlakozunk a Movember nemzetközi mozgalmához, amely a prosztatarák veszélyeire hívja fel a figyelmet. Több mint nyolc évnyi tapasztalattal tudjuk kijelenteni, hogy a férfiak körében a figyelemfelkeltést nem csak egy betegségre kell koncentrálnunk, a probléma összetettebb annál. A férfiaknál az orvoshoz járás tabuját le kell döntenünk és fel kell hívjuk a figyelmüket arra, hogy az öngondoskodás, az egészségtudatos életmód megmentheti az életét és  szerettei jövőjét.  Úgy érezzük, az Egészség Hídjával való összefogás a társadalom nagyobb részének figyelmét tudja ráirányítani arra, hogy ezekről beszélni kell, és szükség esetén segítséget kell kérni.”

A rendezvényen meghatározó szakemberek beszélnek a mellrákszűréssel kapcsolatos hiteles információkról és kamu vizsgálatokról, valamint a betegséggel élő nők új gyógyítási módjairól és az étrendkiegészítők hatékonyságáról. A prosztataszűréssel és a férfi egészséggel kapcsolatos tudnivalók is fontos szerepet kapnak „Tökös beszélgetések” címmel. Végezetül újságírók vitatják meg a média felelősségét a fenti témákkal kapcsolatban. A beszélgetéseket követi a hagyományos séta a Lánchídon, mely az összefogás jegyében most először rózsaszín és kék fényben fog pompázni.

A szervezők minden érdeklődőt várnak, hogy összefogjon a két nem, és legyen belőle egy „igen”!

„Mire várunk még mindig?”


Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen és a Movember Magyarország/MentsManust! Mozgalom közös kampánya


2017. október 1, vasárnap
Magyar Tudományos Akadémia, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.
16.00 – 17.00: Díszterem
Emlőszűrés – referencia előadások
1.    Miért szükséges a nyugati típusú onkológiai kezelés.
Prof. Dr. Kásler Miklós, Országos Onkológiai Intézet
2.    Az emlőszűrés és az emlővizsgálat: a magyar szakmai ajánlások a nők számára a mellrák ellen. Melyek a megfelelő és melyek a kamu vizsgálatok a diagnózis folyamatának fényében.
Dr. Forrai Gábor, Duna Medical Center
3.    Hókuszpókus étrend elméletek.
Dr. Tóth Barbara, Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet
17.00 – 18.00: Díszterem
Betegfórum
1.    A neodajuváns kezelések lehetőségei, módjai, feltételei.
Prof. Dr. Kahán Zsuzsanna, Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinika
2.    Az áttétes rák gyógyszerekhez való hozzáférés módja, adminisztrációja, feltételei és a lehetőségek, amiket a gyógyszerek nyújtanak.
Dr. Hornyák Lajos, Cholnoky Ferenc Kórház, Klinikai Onkológiai Osztály
3.    Betegjogi képviselet és betegtájékoztatás.
Tari Gergely, Szegedi Tudományegyetem Magatartástudományi Intézet
4.    Étrend és életmód érintettek számára (beleértve táplálék kiegészítők és gyógyszerhasználat). Dr. Kleiner Dénes Semmelweis Egyetem Onkológiai Központ és Dr. Égető Eszter Semmelweis Egyetem
16.00 – 17.00: Felolvasó terem
Tökös téma
Prosztata- és hererák: a betegségek gyakorisága, ráutaló jelek, hajlamosító faktorok, ajánlott
életkor a vizsgálat megkezdéséhez. Életmód tényezők a prosztata rák fényében. Hiteles források
az egészséggel kapcsolatos tájékozódáshoz. Kerekasztal beszélgetés
Beszélgetőpartnerek: Prof. Dr. Nyirády Péter, Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika; Dr. Varga
Imre, Benyovszky Orvosi Központ; Dr. Darnói Tibor, Yotengrit Alapítvány
Moderátor: Kovács Péter

17.00-18.00: Felolvasó terem
A média szerepe és felelőssége az egészséggel kapcsolatos kommunikációban. Kerekasztal beszélgetés.
Beszélgetőpatnerek: Hanula Zsolt Index; Gosztonyi Zsolt RTL Klub; Kun J. Viktória 168Óra; Szabó Emese Magyar Nemzet; Dr. Bodolai László jogász
Moderátor: Bus István
18.30-19.15
Hídséta a kivilágított Lánchídon keresztül (fényfestés: rózsaszín és kék), fesztivál

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…