2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Minden második ember túlsúlyos, tízből négy vércukra pedig magas

Minden második ember túlsúlyos, tízből négy vércukra pedig magas

Tanulságos eredménnyel zárult a Biztosító Egészségügyi Szűrőprogramja
Vasárnap, a debreceni utolsó állomással lezárult az egyik nemzetközi biztosítótársaság nyári Egészségügyi Szűrőprogramja, amely során összesen több mint 2600 vizsgálatot végeztek el a szakemberek, és amely kapcsán súlyos egészségügyi problémákra hívták fel a figyelmet, valamint több komoly betegséget is kiszűrtek.

Az egész nyáron át tartó program keretében egy speciális szűrőbusszal járták az országot, annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód és a betegségek megelőzésének fontosságára. A szűrővizsgálatok során a résztvevők több mint 50%-ánál túlsúlyt diagnosztizáltak, míg a vércukor vizsgálatok tízből négy embernél mutattak magas értéket. Az öt helyszínből álló szűrőprogram minden állomásán fedeztek fel szürkehályogot, valamint több rosszindulatú bőrdaganatot is találtak.

Nagy érdeklődés mellett zárult a szűrőprogram a hétvégén Debrecenben, ahol ezúttal 479 ingyenes vizsgálatra került sor. Az egész nyáron át tartó program keretében az Alapítvány speciális szűrőbuszán szemészeti, bőrgyógyászati- és melanóma szűrés mellett vércukorszint- és vérnyomásmérést, koleszterinszint-mérést, testzsír-százalék mérést és általános háziorvosi tanácsadást is igénybe vehettek a rendezvényekre látogatók.

Az ingyenes szűrőprogram célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód és a megelőzés fontosságára. Egy nemrég elvégzett kutatás ugyanis kimutatta: a felnőtt lakosság mindössze 55%-a figyel oda az egészséges táplálkozásra, 52%-a jár valamilyen szűrővizsgálatra, 37%-a sportol rendszeresen, és csupán 26%-a szed vitaminokat.

A szűrővizsgálatok eredményei egybevágtak a kutatás megállapításaival: a program egyes állomásain elvégzett összesen több mint 2600 vizsgálat során a leggyakoribb egészségügyi probléma a túlsúly, a magas vérnyomás, valamint a magas vércukorszint volt. Minden második BMI vizsgálaton résztvevőnél állapítottak meg magas értéket, a páciensek ötödénél diagnosztizáltak magas vérnyomást, míg a vizsgáltak közel 40%-ának volt magas a vércukor szintje. Magas koleszterinszintet a résztvevők 10%-ánál mértek.

A szemvizsgálatok során több komoly szembetegséget is megállapítottak: összesen 12 szürkehályogot, 2 zöldhályogot, valamint 1 kúszóhályogot szűrtek ki a szakemberek. Emellett sok fiatalnál diagnosztizáltak szemizom gyengeséget, elsősorban a túlzott számítógép-használat miatt.

A bőrvizsgálatok minden 25. résztvevőnél olyan rosszindulatú bőrelváltozásra derítettek fényt, mely később akár rákot is okozhat. Az öt állomáson 13 basaliomát (rosszindulatú bőrdaganat), valamint 2 melanómát diagnosztizáltak a szűrőbusz orvosai. További 8 személyt pedig beutaltak részletesebb szakvizsgálatra.

„Sok súlyos betegségre derítettek fényt a szakemberek az elmúlt hetekben. A vizsgálatok eredményei is megerősítik, hogy sajnos a magyar lakosság egészségügyi mutatói nem kedvezőek. Ez a tény, valamint az, hogy számos nagyon komoly betegséget is sikerült a programban részt vevő orvosoknak kiszűrni, még jobban alátámasztja üzenetünket: az egészséges életmód és a megelőzés fontosságát. Nagy örömmel tölt el, hogy ilyen népszerű és sikeres volt a szűrőprogram. Bízunk benne, hogy sikerült minél több ember figyelmét ráirányítani arra, hogy legnagyobb értékünket, az egészségünket folyamatosan kell védeni, erősíteni, és állapotát rendszeresen figyelemmel kísérni, mert számos komoly betegséget kerülhetünk el és végső soron egy hosszabb és jobb minőségű életet élhetünk így” – mondta el Paál Zoltán, az Alapítvány kuratóriumi tagja.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …