2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Megkezdődött a próbacölöpözés a miskolci Y-híd építésénél

Megkezdődött a próbacölöpözés a miskolci Y-híd építésénél

Látványos munkákkal folytatódik az Y-híd építése Miskolcon. A Vörösmarty utca kapacitásbővítését is magában foglaló beruházásnak köszönhetően, várhatóan 2022. év végétől nagy mértékben javul Miskolc egyik frekventált városrészének, Martinkertvárosnak az elérhetősége.

 A kivitelezési munkálatok korábban megkezdődtek, azonban eddig a terepi munkavégzés jellemzően az épületbontási munkálatokra koncentrálódott.

 A projekt során részben előre gyártott elemekből álló, részben monolit vasbeton szerkezetű, 12+4 támaszú, háromágú, úgynevezett „Y-híd” épül, amely többek között kiváltja a szintbeli vasúti kereszteződést, ezzel jelentősen növelve a csomópont forgalomáteresztő képességét.

 

A közműkiváltások előkészítése, terveztetése nagy erőkkel zajlik, a híd terveit pedig jelenleg véglegesítik. A híd támaszrendszereinek előzetes kitűzése megtörtént, valamint a próbacölöpözés helyét is kijelölték.

A szakemberek jelenleg a próbacölöpözést végzik, amely a híd alapozás statikai tervének véglegesítéséhez szolgáltat majd valós idejű tényadatokat. A hidraulikusan megterhelt próbacölöp mérési eredményei alapján állapítják meg, hogy a tervezett cölöpök megfelelőek vagy esetlegesen módosításra lesz szükség.

A kivitelező ezt követően az Y-híd Vörösmarty és Kisfaludy utcák találkozásától keleti irányban tervezett támaszait alakítja ki, valamint a támaszok által határolt területen kezdi meg a híd és a kapcsolódó támfal építését.

A munkálatok  jelenlegi fázisa 2021. év elejéig tart, ezalatt a közforgalom a Pfaff Ferenc és Kisfaludy Károly utak vonatkozásban várhatóan fennmaradhat.

 

A beruházás az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a He-Do Kft. végzi nettó 13,5 milliárd Ft értékben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek