2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Megalakult a Mályvavirág Alapítvány a méhnyakrákos nőkért és a megelőzésért

Megalakult a Mályvavirág Alapítvány a méhnyakrákos nőkért és a megelőzésért

“Vajon tudok még valaha teljes értékű életet élni, kiegyensúlyozott nőként dolgozni, családot összetartani? Ezek a kérdések szinte minden méhnyakrákos nőben felmerülnek. A most útjára induló Mályvavirág Alapítvány civil és nőgyógyász tagjai azon dolgoznak, hogy széles körben ismert mozgalmat hozzanak létre, segítsék a méhnyakrákos nőket a visszailleszkedésben és felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Ma már meg lehet előzni a méhnyakrákot, mégis több mint 1000 nőnél diagnosztizálják évente hazánkban, ez az emlőrák után a második leggyakoribb rák a nők körében.

A Mályvavirág Alapítvány éppen emiatt kettős célt tűzött ki megalapításakor: kiemelt fontosságúnak tartja, hogy minél szélesebb körben tájékoztassa az egészséges nőket a méhnyakrákról és megelőzéséről, valamint támogassa a méhnyakrákos betegeket a lelki felépülésben és információval segítse őket a gyógyulás időszakában.

“Szeretnénk elérni, hogy minden nő felelősséget érezzen saját egészségéért, azért, hogy évente szánjon 10 percet a szűrésre, és aki csak teheti, éljen a megelőzés, a védőoltás lehetőségével.” – hangsúlyozta Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány 32 éves elnöke, aki kétgyermekes anyaként néhány éve esett át a betegségen.

Kevesen tudják, hogy a méhnyakrákos nők megpróbáltatásai nem érnek véget a műtéttel és az azt követő kezeléssel. A műtét után a kismedencei működés teljesen megváltozik. A rehabilitáció ma még gyerekcipőben jár,  kevés tájékoztatást kapnak a betegek. Mindezt lelkileg és fizikailag is fel kell dolgozni. Azonban már számos olyan módszer és eszköz van, ami segíthet a gyógyulásban, s amelyekre építve az Alapítvány egy rehabilitációs programot kíván összeállítani. Tóth Icó „Minden anyuka meggyógyul” című könyve az első mérföldkőnek számít ezen az úton.

“Az álmunk, hogy Magyarországon egyetlen nőt se veszítsünk el méhnyakrák miatt. Tudjuk, hogy hosszú ez az út, de minél többen dolgozunk ezen, annál közelebb kerülhetünk hozzá. A Mályvavirág mozgalmat azért hívjuk életre, hogy mindenki számára elérhetőek legyünk,  bárki csatlakozhasson, aki szívesen tenne a megelőzésért vagy a betegek segítéséért a saját eszközeivel. Az elmúlt hónapokban méhnyakrákból meggyógyult nők jelentkeztek, hogyan tudnának segíteni. A debreceni klinikán a nőgyógyászat munkatársai mályvavirág-mezt terveznek, hogy nap, mint nap a méhnyakrák-megelőzés szimbólumaként viseljék.”

„A mályvavirág erős, kitartó és szívós, mint a női lélek, ezért választottuk a programunk szimbólumának.”

Az alapítókról:

A Mályvavirág Alapítványt 5 elkötelezett alapító hívta életre 2013 májusában.

Tóth Icó, az Alapítvány elnöke, volt méhnyakrákos nő, anya, feleség, aki életcéljául tűzte ki, hogy segítsen a méhnyakrákos betegeken és minél szélesebb körben ismertté tegye a megelőzés lehetőségét.

Dr. Major Tamás a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának egyetemi docense, a méhnyakrák elleni védőoltás megjelenésétől kezdve követi annak nemzetközi és magyarországi alkalmazását.

Dr. Bartha Tünde ugyancsak Debrecenben dolgozik szülész-nőgyógyászként, a Minden anyuka meggyógyul című könyv orvosszakértője.

Dr. Tóth Miklós, Icó édesapja, jogászként, médiakapcsolatai révén és érintett szülőként kíván minden segítséget megadni az Alapítványnak.

Horváth Szilvia több országos méhnyakrák elleni védőoltási programot szervezett az elmúlt években, emellett kommunikációs tapasztalataival segíti az Alapítványt.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek