2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Megjelentek a kullancsok!

Már nemcsak a kirándulások alkalmával vagyunk veszélyben, hanem a városi parkokban, kertekben, erdős, fás területeken is megjelentek a kullancsok!
A Kullancsszövetség elmúlt fél évtizedes munkásságának és a sajtó munkatársainak a kullancsok elleni prevenciós tájékoztatásának köszönhetően a honi lakosság széles köre, különösen a rizikócsoportok tagjai már egyre szélesebb körben vették fel a kullancsok elleni prevenciós technikákat az elmúlt években.

 

– A kullancsok elleni védekezés fontosságát és módszertanát a társadalom összes tagjáig ki kell kommunikálni, mert a kullancsok már nemcsak a természetben, hanem a városok kertjeiben és a parkjaiban egész éven át lesik áldozataikat.

Már sokat hallottak tőlünk a kullancsok biológiájáról, melyből most két momentumot ragadunk ki.

1.,

-A  kullancsok elterjedésének és létszámának növekedésének okai:

Egy vérrel szívott kullancs nőstény néhány hét elteltével több ezer petét rak. Ez a kullancsok betelepedésének az egyik oka, mert egy áldott állapotú kullancsmama is elég ahhoz, hogy egy kert, v. park aztán benépesülhessen. Sajnálatosan a honi hanyag turizmusnak köszönhetően sokan nem védték a velük kiránduló kutyáikat a kullancsoktól, s ezért vidékről még a Főváros kertjeibe és parkjaiba is betelepültek a kullancsok.

Továbbá a globális felmelegedés okán, azaz a talaj menti fagyok elmaradása okán nem gyérül a kullancspopuláció….

2.,

-A kullancsok más fertőzési technikákkal  is „rendelkeznek” :

A köztudatban csak az van benn, hogy a kullancsok a csípésükkel fertőznek. De a kullancsok másképp is tudnak fertőzni:

1-A kullancs székletében is vannak kórokozók. A széklet beszáradása után az felporzik, s így a közelben lévő  ember  vagy  háziállat légúti fertőzést szenved. A  bőrsebbe került széklet is fertőz.

2-Az elhalt kullancs testében élve maradnak a mikroorganizmusok és a tetem porladása után is megvan a belégzéses fertőződés lehetősége. A  széklet és a tetem porladás után az állattartó épületek és a ritkán használt hétvégi bungalók takarítása során okoz fertőződést.

3-A természetben legelő birka, kecske, vagy tehén   nyers tejének  jóleső kortyolásakor is fertőződhet az óvatlan kiránduló a kullancs által a kérődzőbe juttatott kórokozótól.

4-A kullancsok terjesztette kórokozókkal fertőzött erdei állatok testváladékaikkal szennyezik a növényzetet és a természetes vizeket, ahol közvetett úton mi is és kedvenc állatunk is  fertőződhetünk.

5-A fertőzött kullancs- vagy ürüléke lenyelésével is bekövetkezhet a fertőződés, elsősorban  kisgyermek vagy  kutya  esetében.

6-Ja és amit tudnak: a csípésükkel!

Miért fontos tudni ezeket a fertőzési technikákat?

Azért mert az agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusa nem csak  csípéssel, hanem belégzéssel és emésztőtraktuson át bejutva is képes fertőzni az áldozatát!!!!!!!!!!!!!!

Tehát itt már felvillan az, hogy a kullancs prevenció hallatán nem csak egy síkon kell gondolkozni és cselekedni!

 

A 2P-elve szerint, azaz a progresszív prevenció gondolatmenetén át kell felépítenünk az egyéni szintre át tevődött prevenciót.

Mivel már területeinket nem tudjuk permetezéssel védeni a vérszívók ellen, s hogy tőlük ne kaphassunk betegségeket megfelelően védekeznünk kell.

A hangsúly a kullancsok és szúnyogok által terjesztett betegségek megelőzésén van!

Már benne vagyunk a tavaszban s ilyenkor a védekezést progresszívra kell állítanunk és először a betegség ellen kell preventíve lépni.

Ennek első védekezési síkja az, hogy a legveszélyesebb betegség a (agyvelő- és agyhártyagyulladás) vírusa elleni védőoltás gyorsított oltási sémája szerint  történő beoltása a mindazon embereknek és gyermekeknek szükséges, akik kapcsolatot tartanak a természettel, (de már a városlakókat is). A szükséges védőoltást két hétre rá az első emlékeztető oltással kell megerősíteni, majd kilenc hónap múlva következik a második emlékeztető oltás, amit három évente rendszeres emlékeztető oltásokkal kell megerősíteni.

Az oltás egy innovációt tartalmaz.

A fecskendő tűje nem hasító-fájdalmas hegy kiképzésű, ezért mondják a gyerekek, hogy „ez a szuri már csak muri”.

A gyermekeknél még egy rendkívül fontos életvezetési tanács következik!

A családi fészekből kirepülni készülődő gyermekeiknek adják át és tegyék a költöző bőröndjébe az oltási könyvét és hívják fel a figyelmüket arra, hogy három évente az (agyvelő- és agyhártyagyulladás) vírusa elleni védőoltást élethosszig adassák be felnőtt, önálló életük során, s a majdan születő gyermekeiket egy éves kortól szintén oltassák!!

 

A második védekezési síkja a kullancsok elleni védekezés.

A természet  szűkebb területein (táborhelyeken), vagy a zöldövezeti kertekben és parkokban a kullancsveszélyt csökkenthetjük terület- és/vagy  egyedvédelemmel.

Területvédelem:

-Egyik lehetősége a kullancsok biológiájának ismeretéből fakadó módszerek.

Kerülni  kell a vadak által tömegesen, gyakorta látogatott helyeket (vadcsapásokat, vadetetőket  stb).  A  házak és az  állattartó épületek körül kaszálással, bozót és rágcsálóírtással kell megszűntetni a kullancsok életterét. Az  urbanizált  helyektől távol kell tartani  az  erdei  állatokat,  különösen  a  sünöket.

 

Egyed védelem:

-2008-tól megszűnt az Actellic permetszerrel történő területvédelem lehetősége, ezért a megelőzés egyéni szintre tevődött át.

Egyik  lehetőség  magunk  védelme szempontjából az , hogy a kullancsok lucifug , azaz napfényt gyűlölő tulajdonságát használjuk fel  ellenük.

A szezonban a reggeli- és a délutáni órákban ne tartózkodjunk kullancsveszélyes területen, s gyermekeinket és  se haggyuk a susnyásban árnyékot adó cserjék alatt szöszmötölni. A búvóhelyet adó hosszú hajunkat a szezon kezdete előtt nyírassuk le, hogy bőrfelszínüket elérhessék a napsugarak, távoltartva így a kullancsokat. A természetben könnyen ellenőrízhető  öltözetben tartózkodjunk, s  gyakran  tartsunk  „kullancsvizitet”.

A  kullancs áldozatára kerülve a napfénytől mentes, izzadt-párás testrész bőrébe szúrja szipókáját. A bőrberögzülés tekintetében a látó kullancsok a rövid-, míg a „vak” kullancsok a hosszúszájszervű csoportba tartoznak. Az elöbbiek több-, míg az utóbbiak rövidebb időt töltenek vérszívással.

Ma már nemcsak a kullancsok, hanem a szúnyogok is terjesztenek veszélyes betegségeket.

Az oltás csak a legveszélyesebb betegség az (agyvelő- és agyhártyagyulladás) vírusa ellen véd, de nem nyújt védelmet a vérszívók által  terjesztett egyéb betegségek ellen, ezért fontos a vérszívók, azaz a kullancsok és a  szúnyogok elleni riasztószerek használata.

Rovarriasztók vásárlásakor olvassuk el a vásárlói tájékoztatót és a bőrtípusnak és a szabadtéri tevékenység intenzitásának megfelelő rovarriasztót válasszunk.
-Léteznek gyengéd, bőrbarát, bőrgyógyászatilag tesztelt rovarriasztók (például: OFF Family Care rovarriasztók).
-Az illat-, színezék- és tartósítószermentes riasztószerek érzékeny bőrön és kisgyermekeken is alkalmazhatók.
-Az aktív életmód kedvelőinek a magas hatóanyagtartalmú rovarriasztókat (például: Autan rovarriasztók, OFF Active aeroszol) ajánljuk, mert fokozott igénybevétel esetén is, akár 8 órán át tartó hatékony védelmet biztosítanak.


Ha minden védekezés dacára kullancscsípés ér nem kell megijedni, azonnal cselekedni kell!

A kullancs bőrből történő szakszerű eltávolítása:

 

A kullancs bőrből való eltávolítására  sok hibás népi módszer él a köztudatban. Sajnos minden hagyományos módszer (zsírral bekenés, csipesszel kicsavarás  stb.) a kullancs fuldoklását és gyötrését célozza, minek következtében a kullancs kínjában kórokozót tartalmazó nyálat köp áldozatába. Tehát e módszerek pont a fertőződést ( iatrogen infekciot) idézik elő .

„A kullancs szakszerűtlen eltávolításakor is történhet fertőződés, ha a kullancs „feje”

bennszakad a bőrbe. A szétszakadt kullancs testéből kiömlő kórokozó tartalmú testváladéka fertőzi a csípett személyt, s ha körömmel tépték ki a szétszakadó kullancsot, akkor még a körömágyi, hajszálrepedésű  sebeken keresztül az eltávolítást végző személy is fertőződhet” / Kimminan nyomán/.

 

 

Szakszerű eltávolító eszköz és módszer

 

A vérrel szívott, kifejlett kullancsok  (imágók) eltávolítására szolgáló  eszköz a  KULLANCS-ELTÁVOLÍTÓ KANÁL. Országszerte a gyógyszertárakban, állatpatikákban és a  benzinkutakon kapható,  mindenki által alkalmazható,  műanyag, orvostechnikai  eszköz a Találmányi Világkiállítás aranyérmét is megkapta.

Az  eszköz a kullancs szipókáját úgy fordítja ki az ember vagy a  társállat bőréből, mint ahogy a meggymagkinyomó a meggyből a magot anélkül, hogy megragadná és megszorítaná a kullancs testét (nyálmirigyeit).

Mindenkinek legyen Kullancs-Eltávolító Kanál a házipatikájában, autója egészségügyi dobozában és a kirándulásokkor a hátizsákjában.

 

http://www.daylightmedia.hu/kullancsszovetseg/szenthe_istvan_deneveres_cikk.doc

http://www.daylightmedia.hu/kullancsszovetseg/harcsas_marta_sunos_lyme_koros_kutya_cikk_gesztesi.doc

http://www.daylightmedia.hu/kullancsszovetseg/kullancs_es_szunyogveszely_magyarorszagon_sajtokozlemeny.doc

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek