2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
Magyarországon is egyre több fiatal HIV fertőzött

Magyarországon is egyre több fiatal HIV fertőzött

Magyarországon is egyre több fiatal HIV fertőzöttA dance4life AIDS ellenes kezdeményezés először érkezik Magyarországra
A Magyar Epidemiológiai Központ 2008-as HIV/AIDS statisztikái alapján 2006 óta évente átlagosan egyharmadával nő a vírussal fertőzöttek száma. Nemzetközi adatok arra is rávilágítanak, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportot a tizen- és huszonévesek alkotják, akik sok esetben nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő védekezésre.

A „Kezdj táncolni! Állítsd meg az AIDS-et!” mottójú dance4life nemzetközi kezdeményezés azért jött létre, hogy szórakozás közben figyelmeztessen a betegség veszélyeire és megelőzési lehetőségeire. Magyarországon május 30-án a Citadellán rendezik meg az első AIDS ellenes bulit, valamint a belvárosban cirkálva bulibusszal is kampányol a lelkes fiatalokból álló csapat.

„A riasztó magyarországi adatok miatt szükségét láttuk, hogy a dance4life rendezvénysorozat következő állomása hazánkban legyen. Mi vagyunk a huszadik csatlakozó ország a sorban. Nyugat-európában és az AIDS által különösen sújtott Afrikában már hagyománya van ennek a rendezvénynek. Célunk, hogy Magyarországon is természetes legyen, hogy a fiatalok felelősséget vállalnak saját egészségükért.” – indokolta Riczkó István, a kezdeményezés egyik főszervezője miért tettek meg mindent annak érdekében, hogy a hazai tizen- és huszonévesek is tájékozottabbak legyenek.

A fiatalokból álló szervezőcsapat munkájára valóban nagy szükség van, ugyanis a Magyar Epidemiológiai Központ adatai szerint míg 2006-ban még „csak” 81 HIV vírussal fertőzött személyt regisztráltak, addig tavaly már majdnem ennek a dupláját. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján 2007-ben 33 millió regisztrált HIV fertőzött élt a világon, akiknek fele még nem múlt el 25 éves. Bár Magyarországon még nem érkezett el a környező országokban már pusztító „AIDS-robbanás”, szakemberek szerint hatékony figyelemfelhívás nélkül hazánk sem menekülhet.

A dance4life nemzetközi kezdeményezés célja pont az, hogy a fiatalokat olyan közegben és olyan módon szólítsa meg, ahol a leginkább fogékonyak lehetnek az üzenetre: tánc közben hívják fel a figyelmet a HIV vírus terjedési módjaira és megelőzési lehetőségeire. A világszerte több ezer önkéntest számláló megmozduláshoz számos neves lemezlovas is csatlakozott. Ilyen Mauro Picotto is, akit a dance4life magyarországi partnerének, a LoveShine-nak sikerült hazánkba csábítania annak érdekében, hogy a magyar fiataloknak is lehetőségük nyíljon szórakozva tanulni május 30-án a Citadellán.

Itthon azonban nem csak egy eseménnyel készültek a szervezők. „Kreatív szakemberként nap mint nap szembesülök azzal, hogy milyen nehéz a fiatalokat megszólítani. A bulibusz az elmúlt négy este közel félszáz szórakozó önkéntessel járta a várost, ami úgy látszik működik.  Eddig több száz fiatalt sikerült tájékoztatnunk a HIV vírus veszélyeivel és megelőzési módjaival kapcsolatban, a szombati bulira pedig több mint ezerötszáz embert várunk.” – értékelte Kaizer Gábor, a ReVISION gerilla marketing ügynökség alapítója a kezdeményezés eddigi eredményeit.

A dance4life rendezvénysorozat eredményességét igazolja, hogy a 2008-as AIDS világnap alkalmából több mint ötvenezer fiatal táncolt egyszerre a világ minden pontján, hogy tovább terjessze a biztonságos szex szemléletét és ezáltal aktívan közreműködjön az AIDS terjedésének megállításában.

 
 
Magyarországon is egyre több fiatal HIV fertőzöttMagyarországon is egyre több fiatal HIV fertőzött
 
Fotó:Soós Bertalan

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek