2022. 06. 30. csütörtök

Pál
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF

Leprások világnapja 2019. január 27.

A magyar Lepramisszió 45 éve a legnyomorultabbak szolgálatában

Miközben saját családtagjaik és környezetük az ősi babonák és tudatlanság miatt még ma is kirekeszti őket, a legnagyobbak segítő szeretettel hajolnak hozzájuk. Jézus, aki az Újszövetségben számos leprást meggyógyított, a 20. században Mahátmá Gandhi, aki az „érinthetetlen” leprásokat is embernek tekintette, Kalkuttai Teréz anya, aki sebeiket és lelküket ápolta. A Nobel-békedíjas Albert Schweitzer, aki kórházat alapított a gaboni Lambarénében a gyógyításukra, Diana walesi hercegnő, aki ágyuk szélére ült, megfogta kezüket, fővédnöke volt a Nemzetközi Lepramissziónak, és számolatlanul adakozott gyógyításukra. A néhány hete Nobel-békedíjas kongói Denis Mukwege orvos, aki hazájában nemcsak a meggyalázott nőknek, hanem a leprabetegek ügyének is bátor szószólója. – Hazánkban az idén 45 éves Lepramisszió fáradozik a segítségen. Kis helyzetjelentés a Leprások világnapja alkalmából.

Az emberiség évezredeken át kivetettjei, a leprabetegek ma is ugyanúgy szenvednek ez ősi, rémisztő betegség és következményeinek súlyától, mint évezredekkel korábban. Napjainkban is, hivatalos statisztikák szerint átlagosan minden 2. percben valakiről diagnosztizálják a Földön a leprát, és közülük minden 5. egy gyermek! A statisztikáknál pedig jóval nagyobb azoknak a száma, akik talán soha nem jutnak el a diagnózisig a tudatlanság, félelem, szégyen, vagy egyszerűen a távolság miatt.   

A civilizált világban természetesen már régóta nem fordul elő a betegség. (Félrevezető lehet, amiről sokan tudnak: a 90-es években a romániai Tichilestiben még élt kb. 30 idős, korábban már teljesen meggyógyított leprabeteg, akikről család hiányában halálukig szépen gondoskodott az állam. Ez össze se mérhető szám ahhoz képest, hogy a leprabetegség ma is tömegesen fordul elő Indiában, Nigériában, Dél-Amerika egyes területein, és más ázsiai, afrikai területek mellett egyre inkább Indonéziában is. Melegágya a tisztátalan, egyéb más fertőzéseket is előhívó közeg, szennyezett víz, alultápláltság. A lepra okozója a mélységes nyomor, áldozatait pedig még mélyebbre húzza a megbélyegzés, kirekesztés és társadalmi ellehetetlenítés ősi gyakorlata által. Megelőzésére egyelőre még nincs védőoltás, de mindezen nyomorfaktorok  javításával, a legalapvetőbb higiéné biztosításával, széleskörű felvilágosítással és  tudatformálással hatásosan lehet kiszorítani az előfordulást.

A leprabetegség nem örökletes, és ma már ráadásul könnyen gyógyítható kiváló gyógyszerek segítségével! Nem volna szabad előfordulnia többé a Földön! A lepraszervezetek –köztük hazánk Lepramissziója is – átfogó segítségnyújtással fáradozik a helyszíneken a leprabetegség okainak és következményeinek felszámolásán szűrésekkel, a mielőbbi diagnózis felállításával, meggyőzéssel, jogvédelemmel, műtétekkel, oktatással, életkezdő támogatások, lelki vigasz nyújtásával a betegek, családtagjaik és közösségeik javára. Mindezen tevékenységhez nagyrészt a nyugati világbeli magán- és közszereplőktől gyűjt adományokat. A Nemzetközi Lepramisszió zárt hálózatában minden segítség a legmegbízhatóbb módon célhoz ér.

A Lepramisszió Magyarországon 45 éve: 1974. januárjában csodával határos módon kezdte meg tevékenységét. A világ legnagyobb lepraszervezete: a 145 éves, 29 tagországot tömörítő, londoni székhelyű The Leprosy Mission International  2002-ben akkreditálta. Annak azóta is egyetlen kelet-európai tagja. A világszervezet keretében, annak intézményrendszerében évente növekvő mértékben vállal részt a megelőző, gyógyító, rehabilitáló tevékenységben. A korábbi évtizedek során Nepálban, Bhutánban, Ugandában, Nigériában, Thaiföldön, Indiában, Bangladesben, Kínában, Indonéziában volt jelen segítségével.  2019-ben Kongóban lepraszűrési kampányt, az indiai Kalkutta lepramissziós kórházában a korábbi szemészeti műtétkampány folytatását és az általános orvoslást, Etiópiában pedig egészségvédelmi dolgozók leprológiai képzését finanszírozza gyűjtött adományokból.

A magyar szervezet feladatának tekinti a világ szenvedésének enyhítése mellett a magyar lakosság érzékenyítését és karitatív tevékenységre való mobilizálását is. Széleskörű önkéntes hálózattal tevékenykedik az ország egész területén: szerencsére sokan érzik fontosnak, hogy necsak egyéni életükre figyeljenek, hanem tőlük távoli országokban élő leprabetegek, sokszor felfoghatatlanul nehéz életének javításához járuljanak hozzá különféle tevékenységekkel, ill. adományozással. Sokatmondó a szervezet hitvallása is: Segítségünkkel emberéletek változhatnak meg.

A csatolt fotók mellett érdemes még néhány példát megtekinteni a szervezet honlapján, a www.lepramisszio.hu –n vagy Facebook oldalukon, hogy milyen változásokat sikerült eddig elérni, hogy mire képes a „Felemelő szeretet”.  Aki pedig szívesen megtudna többet a szervezetről, 2018-as projekteik képes diavetítésén át, azt szeretettel várják a Leprások világnapja alkalmából szervezett eseményen 2019. január 27-én, vasárnap délután 4 órakor a 14. kerületi Szabó József utca 16. I. emeletén. 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

KliniKaland:Allergia
Világszerte mintegy 20.000 allergiát kiváltó anyagot, azaz allergént ismerünk, melyek évről évre egyre több embert érintenek. A gyerekek körében az…

További cikkek

Hogyan védhetjük ki, hogy mobiltelefonjainkat lehallgatásra használják?   Amióta az emberiség kommunikációs eszközöket használ, azóta vanna…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum