2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Középpontban a testi-lelki egészség, a sport és a helyes életmód

Középpontban a testi-lelki egészség, a sport és a helyes életmód

Szeptember 15-én nemcsak a Tour de Mezőkövesd, hanem az Életmódváltó Hetek is elrajtolt, immár harmadik alkalommal. A Mezőkövesden szeptember 16-27. között megrendezett programsorozat középpontjában a testi-lelki egészség, a sport és a helyes életmód állt.

Az Életmódváltók, a Progressio Bt, az Ódor Kerékvár, Mezőkövesd Város Önkormányzata, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság, valamint a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. által szervezett közel két hetes rendezvény számos, változatos programmal várta azokat az érdeklődőket, akik nemcsak beszélnek, hanem tenni is akarnak egészségükért, jobb közérzetükért.
A programsorozat révén több kerékpáros túrát, funkcionális fitnesst, gyaloglást, kirándulást és természetesen interaktív előadásokat szerveztek.
Szeptember 16-án elsőként Tiszabábolnára kerékpároztak le az érdeklődők, ahol egy hangulatos vízitúrán is részt vehettek. Szeptember 17-én Sebestény Tamás (MD. Phd., Dtsc.) tartott egyéni, díjmentest tanácsadást. Majd délután újra a mozgásé volt a főszerep, hiszen a főtérről elrajtolt a gyaloglók csoportja, akik elsétáltak a város határáig, ahol lehetőségük volt kipróbálni a funkcionális fitness-t. Ez állandó program volt a rendezvény ideje alatt, hiszen minden nap várták a sétálni vágyókat.
Ezzel egy időben a Közösségi Házban dr. Fekete Zoltán polgármester nyitotta meg az Életmódváltó Heteket, méltatta a rendezvény fontosságát, célkitűzését. Ezután egy előadással egybekötött, új termék bemutatóján is részt vehettek az érdeklődők. Itt a növények egészségét elősegítő gyökéritatóval ismerkedhettek meg a résztvevők, amely egy nagyon hasznos eszköz, technológia.
„A gyökéritató formáját tekintve úgy néz ki, mint az úgynevezett szarvacska tészta. Attól függően, hogy a növény alá helyezve lefelé vagy felfelé áll a nyílása, vagy vizet tart meg, vagy levegőztet, de jelentős tápanyagot is tartalmaz. Ennek a szemléletmódnak és ennek az új terméknek az a lényege, hogy nem táplálja a növényt különböző vegyszerekkel, mesterséges adalékokkal, hanem a talaj mikrobiológiáját javítjuk, annak biztosítunk tápanyagot. E szemléletmódból kiindulva 1,5 -2 év kutató munka eredményeként mondhatjuk el azt, hogy egy paradicsomnál 30-40%-os terméstömeg hozható létre, a virágoknál nagyobb virágátmérőt eredményez a gyökéritató alkalmazása, amely mintegy 50%-kal kevesebb víz felhasználásával valósul meg. A növény jól érzi magát, mélyebb zöld levelei vannak, erőteljesebb, egészségesebb.” – emelte ki az szabadalmaztatott, új magyar termék előnyeit Endrődi László, a gyártó Agrooter Kft. ügyvezetője.
Ezt követően arra kaphattak választ az érdeklődők Sebestény Tamástól, hogy hol is kezdődik az egészség, hogy mit adunk át gyermekeinknek, milyen adottságok öröklődhetnek át generációkon keresztül.
Kedden, szeptember 18-án a gyaloglás és a funkcionális fitness mellett „Érzelmeink és gondolataink hatása egészségünkre” címmel tartott előadást Csonka Balázs pszichológus a Rózsa Étteremben. Az előadásból megtudhattuk, hogy ha pozitívan gondolkodunk, vidámak, optimisták vagyunk, az pozitív hatással van szervezetünkre. Egy-egy betegség leküzdésében is sokat segít, ha reméljük a javulást, bízunk a felépülésben, pozitívan gondolkodunk. Ennek az ellenkezője is igaz, ha sokat aggódunk, idegeskedünk, állandó stresszhelyzetben vagyunk, az pedig különböző betegségeket, tüneteket eredményezhet. A szakember kiemelte, hogy ha egészségesen szeretnénk élni, akkor a testi egészségünk mellett a lelki egyensúlyunkra is oda kell figyelnünk.
Másnap egy 20-30 fős lelkes csapat vágott neki a Szomolyai kerékpártúrának, akiknek az útját még az eső is nehezítette. Szomolyán pedig zsíros kenyérrel és teával várták a lelkes biciklistákat. Aki pedig ne fáradt el a több kilométeres kerekezés után, azokat ismét Csonka Balázs várta egy, napjainkban is sok kérdést felvető témával, mégpedig a viselkedés-zavaros gyermekek, azon belül is az agresszió kérdésével.
„A gyermek agresszivitása több okra vezethető vissza. Fontos, hogy ha az agresszió bármely formáját – legyen az fizikai, lelki agresszió – észleli a szülő, a pedagógus, akkor szakember bevonásával fel kell tárni, hogy miért viselkedik így a gyermek. Gyakran azért viselkedik agresszíven a gyerek – veszi el a másik gyerektől a játékot, löki fel a társát -, mert valami frusztrálja, haragszik valamiért. Ha a kiváltó okot megismerjük, akkor tudjuk megfelelően kezelni, megoldani a helyzetet.” – hangsúlyozta a pszichológus.
Szeptember 20-án Pap Zoltán mutatta be a funkcinális fitness előnyeit, a speciális mozgásforma élettani hatásait, majd pedig Sebestény Tamás beszélt a legújabb kutatások jegyében arról, hogy mi is számít egészséges táplálkozásnak.
A hét során Sebestény Tamás és Csonka Balázs több ízben és több témában is tartott előadást, amelyeken hasznos információkkal gazdagodhattak az érdeklődők. A programsorozat záró rendezvénye szeptember 27-én volt a Közösségi Házban, ahol a szervezők összefoglalták a két hét történéseit, eredményeit.  
„A két hét során mintegy 160 fő vett részt a programokon. Az előadásoknak ez alkalommal is nagy sikerük volt, de a kerékpár túrákon és más mozgási lehetőségen is sokan részt vettek. A programok mindig jó hangulatban teltek, s reméljük, hogy jövőre hasonló, vagy még nagyobb lelkesedéssel, és sok-sok új résztvevővel rendezhetjük meg a IV. Életmódváltó Heteket.” – foglalta össze Pótáné Lázár Mária, főszervező.
A résztvevők pontokat kaptak a teljesített programokért, akik között a szeptember 27-ei záró rendezvényen tombolasorsolást rendeztek. A fődíjat, egy kerékpárt Kiss Lajosné nyerte meg.
M. Zs.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek