2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Köszönet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ápolóknak!

Május 12. – az Ápolók Nemzetközi Napja. Ebből az alkalomból rendezte meg a Magyar Ápolási Egyesület Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei szervezete ünnepi rendezvényét a Megyeháza Dísztermében.

Az ünnepi alkalmat Dr. Ispán Csilla, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat aljegyzője nyitotta meg. Felidézte, hogy május 12-én annak az angol nőnek a születésnapján tartják az ápolónők világnapját, aki kidolgozta a modern ápolási elveket és az ápolónői munkát megbecsült hivatássá tette.

Az esemény fővédnöke, Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke beszédében azt mondta: az Ápolók Nemzetközi Napja idén indulatoktól sem mentes, a mostani alkalom azonban elsősorban mégis pozitív üzenettel bír. Méghozzá annak pozitív üzenetével, hogy az ápolók nélkül elképzelhetetlen az ember életének egyik legfontosabb ügye, a gyógyulás.

Dr. Mengyi Roland kiemelte: a betegellátást végzők száma az elmúlt években egyre fogyott, az egy orvosra jutó nővérek aránya is rendkívül alacsony hazánkban, és így Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. A nővéreket tehát munkában kell tartani, számukat, jövedelmüket növelni kell. Az ápolók képzési rendszere megújult, és intenzív munka folyik az életpálya-modell kidolgozásán. „Mindez azt a felismerést hordozza, hogy Önökre, az ápolókra, ápolónőkre, a szakképzett segítőkre életünk legkritikusabb pillanataiban van szükség, és ezért fontosak, nélkülözhetetlenek” – fogalmazott Dr. Mengyi Roland.

A Közgyűlés elnöke hangoztatta: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében a megvalósult egészségügyi integrációval Magyarország második legnagyobb intézménye jött létre. Az egyesített intézményben közel 2300 fő az ápolási szakterülethez tartozik. „Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából különösen fontos felhívni a társadalom figyelmét az ápolók és szakdolgozók nélkülözhetetlen szerepére” – zárta gondolatait Dr. Mengyi Roland.

Az ünnepi alkalmon Dr. Mengyi Roland Díszoklevelet adott át kimagasló szakmai és egyesületi munkássága elismeréseként Berkiné Kossuth Anettnek, a Miskolci Őszi Napsugár Otthon munkatársának, Szécsi Péternének, az Ózdi Almási Balogh Pál Kórház ápolójának, továbbá Juhászné Tóth Anikónak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat fenntartásában lévő szerencsi Szociális és Gyermekvédelmi Központ Idősek Otthona részlegvezető-ápolójának.

Juhászné Tóth Anikó az esemény után úgy fogalmazott: erkölcsi elismerésnek tekinti a Díszoklevelet, hiszen 1990 óta dolgozik a Szerencsi Idősek Otthonában, először, mint osztályos ápoló, majd 2002-től az intézmény vezető ápolónőjeként. Ekkor szerezte meg a Diplomás Ápoló Oklevelet is. Hitvallásának tekinti az idős emberek olyan szintű ellátását, ami gyakorlatilag az otthonteremtést jelenti, otthonérzetet biztosít.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Emberölés Füzérkajatán
A rendőrök a fővárosban fogták el azt a férfit, aki Füzérkajatán megölt egy 85 éves nőt. Emberölés miatt folytat eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén …