2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Kinek érdemes gyorstesztelni a nyár folyamán, miért, és mivel?

Kinek érdemes gyorstesztelni a nyár folyamán, miért, és mivel?

Szerencsére igen alacsony szintre került a fertőzöttek száma Magyarországon, így mindenki kicsit fellélegezhet. A német Rheda-Wiedenbrücki húsipari üzem, az új portugáliai korlátozások és más esetek azonban rávilágítanak: a koronavírus nem tűnt el, sőt, akár egy több mint ezer dolgozó is könnyedén megfertőzödhet egy munkahelyen. Az ArvaLab szakértői azt járták körül, hogy miképp viszonyuljanak a vállalatok és magénemberek a relatív nyugalom ideje alatt a megelőzéshez, a teszteléshez.

A területileg illetékes bielefeldi ügyészség gondatlan testi sértés és a fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény megsértésének gyanúja miatt folytat vizsgálatot, egyelőre ismeretlen tettes ellen Németországban. A Németországihoz hasonló helyzet itthon is bármikor előfordulhat a vállalatoknál, ezért érdemes körbejárni, hogy mi most a teendő, mire kell készülni.

A koronavírusnak pozitív mellékhatása is van

Az emberek és cégek fertőzés-tudatossága rendkívüli mértékben megnövekedett. Ez a téli influenzajárványok remélhetőleg korlátozottabb terjedésével lesz mérhető, de addig is sokat segít a koronavírus akadályozásában. Megfelelő tudatosság esetén ugyanis sokkal nehezebb és lassabb a fertőzés terjedése. Azonban még jócskán előttünk az az idő, amikorra „kihal” a vírus. Addig sok a teendő. Hogy mi a következő lépés? Egy hónappal ezelőtt még azt szerette volna tudni mindenki, hogy vajon átment-e a fertőzésen, így a munkába történő visszatérés biztonsága érdekében történtek tesztelések. Ehhez kiváló minőségű, különösen az IgG antitestre érzékeny gyorsteszteket kellett volna használni első lépésben, mivel több hónapos fertőzéseket PCR-berendezéssel és az ismert alacsony érzékenységű gyorstesztekkel már nem lehet kimutatni a vírus hiányában. Kiváló tesztek azonban nem nagyon léteztek májusig, amikor arról szóltak a hírek, hogy második generációs angol gyorstesztek érkeztek az országba. Így bár korábban feltehetően számos fals vizsgálati eredmény született, de mivel a járványügyi intézkedések miatt közben legyengült a vírus, és így az idő a fertőződés lassulásának dolgozott, lecsökkent a fertőző személyek száma is. Azaz a tesztek tévedése ebben a stádiumban már nem okozta a járvány eszkalációját. A gyenge minőségű tesztek azonban a tipikus 15-30%-os antitest detekciós pontatlanságuk miatt bármikor a németországihoz hasonló esetek kialakulásához vezethetnek. Ezért is jelenthető ki, hogy vagy kiváló minőségű gyorstesztet érdemes használni, vagy semmit.

Több hónap után csak a második generációs gyorstesztek eredményesek

Ahhoz, hogy egy teszt több hónapos fertőzést is ki tudjon mutatni, arra van szükség, hogy a minta jelentős titrálása (higítása) esetén is képes legyen azonosítani az IgG antitestet. A gyenge és a kiváló minőségű tesztek között itt mutatkozik meg a különbség. Egy gyenge teszt csak magas mennyiségű antitestet jelez, azaz az antitestek termelődésének későbbi szakaszában, több nap után képesek csak eredményt produkálni, míg a kiváló minőségű tesztek már a kezdeti és a lecsengő szakaszban is. Hazánkban alig néhány olyan teszt alkalmas erre a célra, a közepes minőségű készítmények többnyire 20-40-es higításig képesek kimutatni az antitestek jelentlétét, a gyengébbek még ennél is alacsonyabb mértékben. A második generációs angol tesztek például már 160-320-szoros higítás esetén is jelzik az antitesteket, de van olyan kínai teszt is, ami 80-160-szoros higításig, azaz Kínában is készülhetnek jó minőségű tesztek.

Aki tehát most szeretne tesztelni, az vagy ne tegye, vagy csak kiemelkedő érzékenységű teszttel tegye. Az ArvaLab szakemberei közel 100 szerológiai gyorstesztet elemeztek, és nem véletlenül csak kettő forgalmazását vállalták be, az egyik az említett angol teszt, a másik egy prémium kínai termék.

Mit már több ezer tesztelés tapasztalata és hazai laboratóriumi bevizsgálás is megerősítette, hogy léteznek magas minőségű gyorstesztek is, még ha természetesen ezek sem tökéletesek, de az antitest teszteknek mindig is lesznek korlátaik, de ezek a PCR-vizsgálatoknak is vannak.

Mi lesz a nyár végén?

Ahogy telik majd a nyár, ismét több lesz az emberi interakció, és sok -nem ismert kontaktháttérrel rendelkező- külföldivel találkozunk majd. Így jelentősen megnő a fertőzésveszély. Ez csökkenthető a fizikai távolság betartásával, a gyakoribb fertőtlenítéssel, a zárt tömegrendezvények hanyagolásával, a maszkhasználattal. Ezekkel a megoldásokkal közel teljesen biztonságban tudunk létezni, de mivel szinte elvi képtelenség minden esetben fertőtlenítő spray-vel lefújni magunkat, ha egy tárggyal kerülünk kapcsolatba vagy akár élelmiszerrel, annak csomagolásával, ezért a veszély csak minimalizálható. Míg áprilisban azt javasolta az ArvaLab, hogy hetente-kéthetente érdemes tesztelni a nagy kitettségű dolgozókat, ez az időtartam most egy-két hónapra nőtt.

Nyár végén azonban legalább egy alkalommal érdemes lesz minden dolgozót tesztelni.

Miért is? A gyorstesztelést ma úgy foghatjuk fel a vállalatoknál, mint egy pótlólagos biztosítást. A németországi húsgyártó esete is jelzi, hogy adott esetben egy cég működését képes megbénítani a járvány nem megfelelő kezelése, ami halálesetekhez vagy akár teljes részlegek leállásához, ügyészségi vizsgálatokhoz is vezethet. Természetesen ismerjük azt az alap emberi attitűdöt, hogy addig nem lépünk, amíg nincs nagy baj. De ebben a szellemben akkor ne is kössünk biztosítást, hiszen annak az esélye, hogy valami negatív esemény történik velünk, igen alacsony.

„Humán biztosítás” járványveszély során

Egy csúcsminőségű koronavírus teszt -mert mást manapság nem érdemes igénybe venni- egy pótlólagos „humán biztosítása” egy cégnek. Az éves bérköltség töredéke, de megnyugtatja a vezetést, a munkatársakat, akik ezzel érzik a törődést is, azaz az employer brand nem csak szavakban épül. A tesztelés is ugyanolyan fontos része a védekezésnek, mint a maszk használata vagy a fizikai távolságtartás.

Mi legyen a tesztelési protokoll?

A nyár végi tesztelések során már nem elég az IgG antitestre fókuszálni, főleg a nagyobb kitettségű dolgozók esetében érdemes egyrészt egy jó minőségű antigén gyorstesztet kombinálni egy kiváló minőségű antitest gyorsteszttel. Ha ez már meghaladja a büdzsét, akkor arra mindenképpen érdemes ügyelni, hogy két különböző protein bázisú gyorsteszt is legyen kéznél a kétséges esetek validálása miatt. A spike protein alapú tesztek ugyanis hajlamosabbak arra, hogy gyenge IgG szintek mellett lecsengő IgM jelenlétet detektáljanak, ami fals eredményhez vezethet, hiszen elvi képtelenség három hónap után a friss fertőzésre utaló valós IgM jelenlétet kimutatni alacsony átfertőzöttség ismeretében. Csak akkor reális ez, ha van esély a friss fertőzésre. Ezért a vizsgálatot megelőző kérdőív alapján azoknál, akiknél minimális volt a kitettség érdemes egy n protein alapú teszttel kezdeni a tesztelést, és ha pozitív IgG és/vagy IgG eredményt kapunk, akkor egy s protein alapú teszttel validálni, vagy fordítva. Ha nagyobb a kitettség esélye, akkor egy s vagy sn protein alapú teszttel kezdjünk, és ha ez bármilyen pozitivitást mutat, akkor validáljuk n protein alapú teszttel, majd, ha indokolt, akkor mindkét esetben PCR-vizsgálattal, ha a fertőzés első két hetében járunk.

Hogy viselkedik a piac?

A kapcsolatok gyakran fontosabbak, mint a klinikai tények. Még egyes neves magánklinikákon is olyan teszteket használtak, és használnak, amelyek az elhíresült SOTE-bemérés során 30%-70%-os pontossággal szerepeltek. Vagy olyanokat, amelyeknek nincs független klinikai tanulmánya, vagy a szenzitivitása 95% alatti. Az önkormányzatok szinte kizárólag pártpolitikai beszállítóktól vásárolnak, és a nyugdíjasotthonokba is többnyire alacsony szenzitivitású termékek jutottak el.  Egy színházi üzemorvos, amikor meghallotta, hogy az általa vizsgálandó színházi dolgozók számára kínai tesztet kíván vásárolni a színház, meg se nézte a független klinikai adatokat vagy a hazai bevizsgálás eredményeit, hanem az általa valamilyen szempontból favorizált amerikai, koreai vagy más tesztet használt akár lényegesen gyengébb értékekkel.

Talán tanulunk mindebből, talán nem, de ha mindenki érzi a saját felelősségét, akkor lépjen belátása szerint, akár céges döntéshozó, akár magánszemély. Ha magánszemély, akkor jól nézze meg, hogy milyen szolgáltatótól milyen tesztet vesz igénybe, ha cég, akkor szintén nagy felelősség, hogy ne engedjük teljesen ki a döntést a használandó tesztekkel kapcsolatban, mert cégként mások lehetnek az érdekeink, mint a döntéseinket befolyásolni kívánóknak.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…